G4Media.ro

Patriarhia Română cere revenirea la oficierea slujbelor religioase și în interiorul bisericilor,…

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Patriarhia Română cere revenirea la oficierea slujbelor religioase și în interiorul bisericilor, fără limita de 16 persoane, și promite că va respecta regulile de protecție

Patriarhia Română a transmis joi, într-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al instituției, că se impune revenirea la oficierea slujbelor religioase și în interiorul lăcașurilor de cult, fără limita impusă de autorități, de 16 participanți. Patriarhia dă, totodată, asigurări că vor fi respectate regulile de distanțare între credincioși și de igienizare a bisericilor.

Comunicatul integral al Patriarhiei Române:

”Patriarhia Română consideră că revenirea grabnică la oficierea slujbelor religioase și în interiorul lăcașurilor de cult (cu respectarea subînțeleasă a regulilor de distanțare fizică și de igienizare a spațiilor liturgice stabilite de autoritățile competente) este deja deplin justificată și adecvată actualei realități sociale românești.

În acest sens au fost făcute, inclusiv recent, firești și consistente demersuri către autorități, însoțite de speranța intensă a unui răspuns realist și înțelept.

Revenirea la ritmurile adânci ale organismului comunitar este esențială în păstrarea echilibrului moral și spiritual al acestuia. Istoria universală a umanității releveză indubitabil că, indiferent de gradul de secularizare, resorturile cele mai profunde ale vieții personale și sociale rămân cele de natură religioasă și că gradul de claritate morală din interiorul unei societăți este conferit de viața spirituală a acesteia.

România este o țară eminamente creștină, o largă majoritate a societății sale (civile) fiind implicată în viața reală a Bisericii Ortodoxe Române. Aceasta a arătat cu prisosință, în cel mai practic și evident mod, că este implicată real în apărarea și promovarea sănătății publice, atitudinea sa, ca și a celorlalte culte religioase din România, fiind una exemplară pe tot parcursul perioadelor de stare de urgență și de alertă impuse de pandemie.

Oamenii cei mai implicați în situația de criză prin care a trecut recent și încă trece România au fost cei care și-au dovedit prin fapte concrete ale credinței solidaritatea cu cei afectați de pandemie, cu instituțiile medicale și cu autoritățile înseși. Acești oameni care dau suflu moral societății românești, care promovează prin viața lor valorile fertile social ale credinței creștine și care au contribuit major prin atitudinea lor civică la diminuarea rapidă a efectelor pandemiei, doresc în mod justificat participarea la slujbele Bisericii în biserică.”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat miercuri seară, într-o intervenție la Digi 24, că reluarea slujbelor în lăcaşurile de cult nu este luată în calcul deocamdată. “Într-o următoare perioadă, după 14 zile”, această interdicție ar putea fi ridicată, a explicat ministrul Sănătății.

Citește integral: Nelu Tătaru, despre măsurile luate după 15 iunie: Reluarea slujbelor în lăcașurile de cult nu este luată în calcul/ Meciurile, în continuare fără spectatori

Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. De ce mai cere? Ca oricum se fac deja de peste 2 sapt in interior peste tot…
    Au reluat si excursiile, ca doar corporatia BOR e deasupra tuturor, mai egali ca restul iobagilor…

    • Q @ – De ce ” muie Vinceroi „, prietene, ca spune adevărul ? Chiar așa tare iubiți ăstia ca tine minciuna , primitivismul, catacombele, încât ai uitat de maniere , sau foarte recent ai coborât din copac ?

    • pentru @Sorin: da draga, parintii, bunicii si strabunicii tai veneau de nicaieri, iubeau „catacombele”. Noroc cu voi astia mai luminati la cap, ne invatati ce este apa calda, altfel putzeam de muream…generatia lui peste fript, tableta si vacante pe credit. vai de mama si de steaua voastra

    • „Iarta-i Sorine, ca nu stiu ce zic”.
      Oricum se duc degeaba la „cubul de duminica” si fac moristi si donatii pe acolo, ling toate tablourile doar ca sa se dea „cetateni” si „buni crestini”, apoi pleaca in graba si taie calea altora, conduc ca animalele, se imping prin mijloacele de transport in comun si la cumparaturi si se poarta oribil cu altii care au nevoie de ajutor, se baga in fata la cozi, dau spagi sa fie primii, unde mai pui ca filosofia multora de viata e construita pe combinatii si manevre, nemunca si inselaciune… aia sunt cei mai „aprinsi” aparatori ai crestinismului la noi in tara, ca restul isi vad de treaba si nu simt nevoia sa „faca prezenta” la clubul de duminica… parca relatia era persoanala si directa, nu trebuia sa finantezi intermediari, ca BOR si altii, nu?

    • Măi , dar mai aveți frați acasă, ca la mojicii sunteți doxa ! Hai ca tu ăsta care ai descoperit apa calda ești nițel mai curățel, tu dacă tot te-ai băgat în seamă și te-ai solidarizat cu celălalt explica-i te rog sa se mai spele pe gură !

  2. Eu as fii de-acord cu asa ceva cu o conditie. Ca la intrarea in biserica, fiecare sa semneze o declaratie pe propria raspundere, care mai apoi sa fie trimisa autoritatilor, cum ca in caz ca se vor infecta cu COVID sunt dispusi sa plateasca contravaloarea a jumatate din tratamentul medical, urmand ca cealalata jumatatea sa fie suportata de catre cultul respectiv pentru fiecare persoana infectata.

    • Asa cum se face acum si la terasele deschise, la mamaia si vama veche, la munte, la plaja, la piscine, hoteluri si unele restaurante chiar daca nu s-a ridicat starea de alerta si pentru acestea, nu-i asa si chiar daca mesele sunt una langa alta (nici macar 1 metru distanta ca nici scaunul nu ai cum sa-l dai putin mai departe de masa, nu e nicio problema cu covidu’ doar la biserici?! Ce sa zica si sa gandeasca primata din tine???

    • E o mare diferenta. Transmiterea in interior se face mult mai rapid si mai sigur decat in aer liber. Sa zicem ca se deschid bisericile pentru enoriasi, eu unu nu-i vad sa respecte distantarea sociala. S-a vazut cum se respecta la inmormantarea aia din Moldova de la episcopul colaborator al securitatii sau ce o fi fost.

  3. Da, urlam dupa relaxare, la mare, in baruri dar mai putin in biserici, acolo se transmite virusul, mama voastra de ignoranti marxisti

    • daca nu era partidul sa racoleze ticalosi ca tine, erai muritor de foame

    • Ce treab are partidul cu biserica? Nu toți cei care au credinta sunt membri de partid. In Germania Curtea lor Constitutionala a declarat neconstitutional interzicerea dreptului la credinta/practicare in timpul perioadei de „urgenta”. Dar na pentru unii drepturile fundamentale ale omului sunt taine. Iti recomand sa citesti art 53 alin 2 Constitutie, poate, poate intelegi ceva.

      Pana atunci este liber la sparanghel!

    • Tarile civilizate au separat statul de biserica de pe la 1600, acesta fiind motivul pentru care au evoluat si s-au dezvoltat. Rusii au legat statul de biserica tot pe la 1600, pentru control suprem asupra populatiei, iobagie si prostie extrema a populatiei. Din pacate, noi in continuare preferam varianta a doua…

    • Te rog sa imi spui Vinceroy care este evenimentul/ actiunea/legea sau parghiile care au fost desfiintate in Vest de la 1600 (repet 1600) si care au condus la separarea Bisericii de stat. Ce anume nu a fost separat la noi, desfiintat prin care se face control asupra Bisericii de catre politoc sau invers? Si cum vezi tu perioada comunista de 50 ani din aceasta perspectiva in Romania?

    • O sa fiu scurt, te poti documenta si singur si nu este jobul meu sa te invat istorie daca nu ai invatat-o la momentul potrit.
      Reforma in general a demarat acest proces, cu efecte intarziate.
      Precurosori notabili in acest demers (in Anglia): Magna Carta (pe la 1100-1200 daca mai tin minte bine) si evident, Henry al VIII-lea, drept cel mai „popular” exemplu.

      Referitor la Imperiul Rus, statul si biserica si-au dat „mana” parca pe timpul lui Petru cel Mare pentru controlul total asupra populatiei, motiv pentru care au avut iobagie pana in secolul 20.

      La noi e simplu: partidele finanteaza si acorda puteri sporite bisericii in schimbul „combinatiilor” cu tot felul de afaceri si mai ales influentarii punctuale a voturilor, atunci cand si unde se cere.
      Aceasta este miza, tampirea si prostirea populatiei. O populatie educata nu poate fi manipulata, pe cand una care nu este educata este foarte usor de manipulat.

      In rest, noi sa fim sanatosi…

    • Intrebarile nu au fost ca sa ma inveti ceva, ci ca sa demonstrez celorlalti ca faci parte din categoria celor care vorbesc aiureli:
      1.spune-mi ce prevederi sunt in Magna Carta si nu sunt in Constitutia de astazi a Romaniei/ legi organice sau ordinare care ar trebui introduse pentru a stopa influentarea? Spune-mi daca preotii in Vest sunt platiti de stat
      2.spune mi ce a facut Henry si nu a facut Cuza in august 1863 legat de biserica. Si care au fost motivele din spate.
      Concluzia… Sa fie de bine… Doar ca vorbesti asa dupa ureche.

    • @viceroi: Tu chiar esti unul din aia educatii mai euglena! „Ca ca” tine mai e multi…sau multe…primate darviniste zic! Aveti puterea…, folositi-o ca sa va mai dati si jos si sa umblati si sa ganditi ca fiintele umane nu doar sa va scarpinati in k…r pe dupa ceafa de atata gandit zic! C-apoi, nu te f…e grija pe tine de noi, ceilalti needucatii, inapoiatii, vezi-ti de existenta si de respiratia ta si lasa-i p-aia pr…ostii care, nu-i asa, nu stiu ei ce-i aia „dezvoltare sociala si educationala”! Ramai tu cu partidele tale (ca de fapt numa’ asta aveti in cap) ca doar alea te educa, iti dau sa mananci si te mai si imbogatesc pe deasupra! Auzi la el, ce emanatie a putut sa-i scoata neuronu’?! Vai de noi, ca avem si astfel de „fiinte vii” pe langa noi, cu care trebuie sa traim!

  4. Foarte bine doar credinata in Dumnezeu care a facut cerurile si pamintul ne poate salva

    • daca te duci la slujba, te infectezi si mori, pe mine nu ma afecteaza, mai scapam de un diliu medieval

    • Am curaj sa fac pariu cu tine pe ce vrei tu ca eu accept sa ma infectez cu covid sa nu merg la spital sa ma tratez sa stau doar in izolare si iti spun ca tu osa mori mult mai repede ca mine care accept sa ma infectez pentru ca stiu ca Dumnezeu este stapin si creator. si imi pun ori si cind viata in mina lui Dumnezeu ca daca sun credincios dumnezeu ma scapa pentru ca el este stapinul veti mele asa cum este stapin si pe viata ta

    • Abordare tipic neo-marxista. Omul e liber sa creada in ce vrea sau sa nu creada, asa e construită firea umana. Delimitarile tale in medieval si progresist(pt ca asta e traducerea, la ceea ce vrei tu sa spui) denota lipsa ta de cultura. Uite spre exemplu presedintele Academiei Romane e un tip credincios, e si el diliu medieval?
      Voi astia progresistii aveti ceva cu Biserica, nu o suportați… de ce nu aplicati acelasi tratament pe care il administrati persoanelor gay (spre exemplu)? De la atata emancipare….

  5. Romania ar trebui sa adopte ca forma de organizare Statul Minimal.

    Biserica si Politia ar trebui desfiintate.

    • Mai antifel, pentru cultura ta generala, biserica a existat cu mult inaintea statului roman, daramite s-o creeze el.
      Cat despre faptul ca biserica este la noi finantata de stat, slujitorii ei avand statut defunctionari, tot statul este cel care a creat situatia, confiscand in doua randuri bunurile bisericii, odata de catre Cuza si odata de catre comunisti. Acele bunuri si pamanturi nu au fost nici azi inapoiate.
      Eu, ca om mers la biserica, as prefera ca statul sa inapoieze acele bunuri si pamanturi iar biserica sa devina independenta, sa se auto-gestioneze. S-ar evita toate situatiile aiurea in care preotii depind de politicieni pentru fonduri de construit, reparat, reconditionat etc.

    • Nu ai ce sa explici activistilor stangisti.
      Nu stiu istorie, nu stiu cultura au doar o ura imensa si pumnul strans simbolul activistilor stangisti pentru misiunea lor de distrugere .

      Eminescu: „Biserica Ortodoxă e Mama Neamului Românesc”

    • O tara credincioasa cu o populatie ce musteste de credinta milenara impletita in constiinta identitatii nationale. Ai zice ca aici ar trebui sa fie raiul pamantesc.Trebuie ca ne urmareste in schimb un ghinion teribil de suntem mereu in cate-o incurcatura si avem o societate profund viciata. Saraci, analfabeti si in continua degringolada. Dragi credinciosi, nu credeti ca ar trebui sa va uitati ce se taraste prin ograda voastra si sa o lasati mai moale cu ateii fac si dreg? Ca toti astia de ies la inaintare si fac din tara asta un loc de rahat sunt mari crestini si inchinatori la moaste. Unii sunt si „vrednici” dupa cum le canta capii turmei voastre. Ba s-au ales si cu niscai decoratii de mari crestini.

  6. Bravo romani! Spitalele nu si-au reluat activitatea pt bolnavi non-covid, asteapta valul 2, in schimb restaurante, baruri, terase si in curand biserici, functioneaza din plin.

  7. https://theconversation.com/why-religious-freedom-stokes-coronavirus-protests-in-the-u-s-but-not-canada-136557

    În timpul Săptămânii Sfinte creștine, conducătorii bisericii evanghelice și penticostale, susținuți adesea de politicieni republicani, au intentat procese împotriva guvernelor de stat și municipale, argumentând că reducerea adunărilor religioase în scopul limitării răspândirii COVID-19 a fost o încălcare a libertății religioase.

  8. Sa pună cutia milei la intrare , cred ca asta e problema lor ca nu ajunge lumea sa pună bani in cutia milei din interior .
    Ca ce alt motiv ar avea biserica sa fie atât de disperata decât banii și sumele imense de bani pe care le-a pierdut in perioada de izolare când popii au stat încasa , n-au rulat nimic .

  9. Nu mai țineți credincioșii în ploaie, vânt și canicula afara, au ajuns aceste sacrificii de trei luni, vrem în biserică, cum ne dă voie Constituția, bineînțeles respectând conditiile de securitate, distanțare, mască, tăcere, vorbește și cântă doar preotul, dar vrem să intrăm în biserică. Va rugam sa ințelegeți si nevoia sufletelor noastre.