G4Media.ro

Patriarhia Română, referitor la piesa de teatru „Proorocul Ilie”, jucată la Teatrul…

sursa foto: Captura video

Patriarhia Română, referitor la piesa de teatru „Proorocul Ilie”, jucată la Teatrul Național: Luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase

Patriarhia anunţă că a luat act ”cu mâhnire” de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creştine în timpul interpretării piesei de teatru „Proorocul Ilie”, care se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti, precizând că respectarea simbolurilor creştine constituie un act spiritual şi cultural important şi necesar într-o lume tot mai secularizată şi înclinată spre o interpretare lipsită de discernământ a vieţii spirituale, transmite Agerpres.

”Orice manifestare culturală este benefică şi educativă în măsura în care respectă, fără a deforma, simţul sacrului. Folosirea simbolurilor religioase în mod inadecvat, fără a preţui înţelesul lor liturgic şi moştenirea lor spirituală pentru istoria şi cultura universală, nu poate reprezenta o valorificare creştină a acestora”, se arată într-un punct de vedere transmis de Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Potrivit sursei citate, respectarea simbolurilor creştine constituie un act deopotrivă spiritual şi cultural important şi necesar într-o lume tot mai secularizată şi înclinată spre o interpretare lipsită de discernământ a vieţii spirituale.

”Prin urmare, luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creştine în timpul interpretării piesei de teatru ‘Proorocul Ilie’ şi sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală”, precizează reprezentanţii Patriarhiei.

***
Spectacolul „Proorocul Ilie (Profetul Ilya)” de Tadeusz Slobodzianek este piesa aleasă de regizorul Botond Nagy pentru cea de-a doua montare pe care o realizează la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

„Proorocul Ilie” se bazează pe informaţiile publicate de Wlodzimierz Pawluczuk, sociolog şi cercetător în domeniul religiei, care a descris fenomenul profetului Ilya în studiul său din 1974 centrat pe figura lui Eliasz Klimowicz, un bărbat excentric, care a trăit în regiunea poloneză de nord-est Bialystok, în anii ’30 – ’40. Un reportaj despre sfârşitul lumii; povestea unui grup de oameni care s-au desprins de biserica ortodoxă grecească şi au încercat să-şi construiască propria lume într-un mic sat părăsit de Dumnezeu. Klimowicz, care deţinea o singură carte – Biblia – şi tot ce ştia despre lume erau informaţii aflate prin viu grai s-a autoproclamat profetul biblic Ilya. El a construit o biserică ortodoxă într-o aşezare numită Wierszalin, unde a fondat un Nou Ierusalim şi a adunat curând un grup de adepţi devotaţi. Astfel, povestea lui Ilya devine şi povestea unui grup de oameni care au dorit să schimbe lumea încercând să-şi impună visele în realitate, se arată în descrierea spectacolului.

Pentru Botond Nagy, „Proorocul Ilie” este „un text provocator şi obraznic”, „o povestire de necrezut în XIV scene” (subtitlul dat de autor), cu 14 personaje, o poveste dură, pe care regizorul o îmbracă într-o imagine axată pe lumină. „Totul este foarte comic şi în acelaşi timp foarte dureros”, se arată într-un comunicat transmis de TNB.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. si pe oameni ii deranjeaza implicarea in politica a bisericii

  2. Si noi luam act cu mahnire de propaganda nationalist-legionara efectuata de o parte din membrii bor. Asta e o treaba mult mai grava pentru ca preotii si mai ales prelatii pretind a duce cuvantul lui Dumnezeu catre enoriasi.
    Dar se pare ca se sta cam prost cu credinta in bor ca altminteri le-ar fi frica de judecata de apoi pentru ce fac. Eu sunt convins ca nu are nimic Dumnezeu de impartit cu actorii aia care pur si simplu indeamna sa citesti si sa analizezi si sa nu iei de bun tot ce iti zic unii si altii.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.