G4Media.ro

Patriarhul Daniel cere retrocedarea clădirilor fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale…

sursa foto: Facebook/ Igor Grosu

Patriarhul Daniel cere retrocedarea clădirilor fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău

Patriarhul Daniel a solicitat retrocedarea unor clădiri amplasate în Chișinău și atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, transmite Agora.md. Cererile au fost expuse în cadrul unei întrevederi cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Totodată, Patriarhul României a solicitat tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, astfel încât să se permită clericilor acesteia să acorde asistență religioasă în armată, penitenciare și spitale, precum și să fie invitați la evenimentele oficiale la care sunt chemați clericii Mitropoliei Moldovei, mai precizează sursa citată.

„În cadrul întrevederii, s-au discutat aspecte care țin de faptul că Mitropolia Basarabiei este discriminată sub toate aspectele, de trei decenii, față de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei. (…) Totodată, Patriarhul României a reiterat solicitarea ca autoritățile de stat ale Republicii Moldova să retrocedeze clădirile fostei Facultăți de Teologie Ortodoxă și ale fostului Seminar Teologic din Chișinău”, se spune în comunicatul Cancelariei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

De asemenea, Patriarhul României a solicitat atribuirea compensatorie a unui imobil în schimbul fostului sediu al Mitropoliei Basarabiei, care a fost demolat în perioada comunistă, iar pe locul acestuia a fost edificată clădirea actuală a Guvernului Republicii Moldova.

La întrevedere au mai fost prezenți Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și premierul Nicolae Ciucă.

Solicitările Patriarhului României nu au fost deocamdată comentate de autoritățile de la Chișinău.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. La popii ăștia le vor ajunge banii și proprietățile vreodată? Au la bani că își pot face un rai de aur numai pentru ei, iar pilda cu cămila și gaură acului e ocolită cu grijă.

    • Asta-i și motivul pentru care a fost mătrașit și exilat Al. I Cuza… secularizarea averii bisericii care devenea stat în stat.
      Pe vremea aia „rezistilor”, pasoptistilor care au înfăptuit unirea li se spunea bonjuristi. Iar Cuza era considerat progresist. Pe atunci prins cu „ocaua mica” era un fel de DNA.

  2. Moldovenii (basarabenii) mai bine ar trece in numar mare la calendarul ortodox de rit nou, nu rusesc. Sa fie construite acolo mai multe bisericii ortodoxe de catre Romania.

    • Biserica Ortodoxă din Moldova (BOM) este sub Patriarhia Moscovei. Pana nu scapa de Moscova, nu se va trece la calendarul pe rit nou.

    • Da, câte o biserică la fiecare colț, în parcuri, între blocuri și pe trotuar, ca la noi.

    • e vorba de STIL, ritul e acelasi, ortodox.

  3. Sigur că da – după ce Biserica Ortodoxă retrocedează Bisericii Greco-Catolice clădirile furate în timpul comunismului.

  4. Daniel a scos capul de la tichie. BOR SRL are impozite restante din 20 mai 1990. Cand le achita ?

  5. #vct :concetățenii noștri maghiari sunt „risipiți”d.p.d.v. religios în mai multe culte :calvin,romano-catolic,unitarian ș.a.-ca să nu mai vorbim de cele neo-protestante;dar prima lege care reglementează activitatea acestora(rezidând din faptul că toate aceste culte fac parte din „biserica istorică maghiară”)este :în primul și în primul rând ești maghiar…ortodocșii noștri au alte priorități-de aia sunt tratați așa „frățește”prin Serbia,Grecia,Ucraina etc

    • Bisericile ortodoxe surori sunt supuse politicului, iar statele respective încearcă prin toate mijloacele sa anihileze identitatea romanească a minorităților romanești de acolo.

  6. Erau pe persoana fizica, Stefan cel Mare.

  7. Scrierile religioase conțin inexactități, subterfugii, interpretări lipsite de logică, interese în detrimentul rațiunii. Autorii acestor idei , care se vor a fi ,,călăuzitoare „, nu au anticipat pînă unde va evolua creierul uman și chiar animal. Dacă sunt slujitorii domnului, pentru retrocedări indiferent de natura lor, au aprobarea și încuviințarea LUI ?! Să-mi spună cineva care e legătura lui Dumnezeu cu biserica, relațiile bisericilor cu Dumnezeu, sunt edificatoare . Concluziile sunt la voi (noi), comentați civilizat.