G4Media.ro

Patriarhul Daniel solicită o creștere a salariului personalului neclerical al cultelor, la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Patriarhul Daniel solicită o creștere a salariului personalului neclerical al cultelor, la nivelul salariului minim pe economie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a solicitat miercuri, în cadrul unei întâlniri a reprezentanţilor cultelor cu reprezentanţi ai statului, creşterea salariului personalului neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, relatează Agerpres.

„Aşteptăm cu speranţă concretizarea creşterii sprijinului salarial pentru personalul neclerical al cultelor recunoscute la nivelul salariului minim pe economie, prin aplicarea urgentă a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 16/2024 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, întrucât unităţile de cult cu venituri reduse întâmpină dificultăţi crescute în asigurarea fondurilor proprii necesare funcţionării”, a transmis PF Daniel, în cuvântul rostit la întâlnirea care a avut loc la Muzeul Naţional de Artă al României.

Întâistătătorul BOR a mai cerut Guvernului completarea cadrului legislativ pentru majorarea de la 30% la 40% a ponderii posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%.

„Folosim această ocazie pentru a cere Guvernului României să completeze Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Capitolul III – Culte, lit. E, art.2 alin.4, astfel încât să se majoreze de la 30% la 40% procentul posturilor clericale pentru care se alocă sprijin la salarizare de la bugetul de stat în cuantum de 80%, deoarece numărul unităţilor de cult aflate în această situaţie de insuficienţă a fondurilor necesare funcţionării este foarte mare, mai ales în mediul rural”, a spus Patriarhul.

El a subliniat că atât Legea bugetului de stat pentru anul 2024, cât şi o serie de acte normative cu impact bugetar pozitiv asigură premisele dezvoltării activităţilor cultelor recunoscute şi în acest an.

Înaltul ierarh a calificat drept „foarte potrivită” şi „actuală” propunerea declarării zilei de 16 mai ca Ziua libertăţii religioase în România, „întrucât unul dintre momentele cele mai importante ale cooperării din ultimii 30 de ani între stat şi culte a fost consensul unanim pentru semnarea în ziua de 16 mai 2000, la Snagov, a Declaraţiei cultelor religioase pentru integrarea României în Uniunea Europeană”.

La întâlnire au luat parte ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, şi secretarul de stat din cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Teodora Preoteasa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Nea Daniele,țara nu poate da mai mulți bani azi ,lăsați că îi primiți pe lumea cealaltă de la Domnu’.Sau nu există lumea cealaltă cu care voi îi prostiți ,pe proști?

  2. Un proverb românesc tembel spune: „Nu e prost cel care cere, ci cel care dă”.

  3. Ciudat. Practic recunoaste ca dumnezeu nu exista. Sau ca e inutil.
    Evanghelia lu’ Marcu 11 zice
    „De aceea vă zic vouă: Toate câte cereţi, rugându-vă, să credeţi că le-aţi primit şi le veţi avea.”
    Evanghelia dupa Ioan 14:
    „Şi orice veţi cere întru numele Meu, aceea voi face, ca să fie slăvit Tatăl întru Fiul.
    Dacă veţi cere ceva în numele Meu, Eu voi face.”
    Daca inalt prea suspect de fericitu chiar ar crede ce scrie in cartea lui magica, ar cere bani de la dumnezeu.

    Deci guvernul din banii nostrii finanteaza o iluzie toxica.

  4. Mii de biserici inutile,in care mii de popi puturosi freaca menta.la citi oameni mai merg la biserica ,cel putin jumate pot fi desfiintate.tara are nevoie de scoli,spitale …nu de biserici care nu aduc nici un venit sau beneficiu tari

  5. Imediat cum se vor fiscaliza veniturile la negru ale popimii