G4Media.ro

Patriarhul Kirill, izolat de bisericile ortodoxe, cu excepția Serbiei / Jocurile Rusiei…

Sursa foto: Kremlin.ru

Patriarhul Kirill, izolat de bisericile ortodoxe, cu excepția Serbiei / Jocurile Rusiei la Muntele Athos, unde a fost arborat un drapel pe care scrie „Armata Ortodoxă Rusă”

Patriarhia Moscovei rămâne fără aliați din cauza poziției sale față de invazia rusă în Ucraina. Din ce în ce mai mulți întâistătători ortodocși se distanțează de Biserica Rusă, care acum pare să aibă de partea ei doar Biserica Serbiei, „satelitul” său tradițional de ani de zile, scrie Eleftheros Typos, citată de Rador.

Războiul din Ucraina a schimbat echilibrele nu numai dintre state, ci și dintre Biserici, ai căror conducători îl urmăresc cu deosebită îngrijorare pe patriarhul rus Kirill susținând narativul de război al Kremlinului și evitând să condamne în vreun fel acțiunile agresive ale acestuia.

Se estimează că lui Kirill – un prieten apropiat al lui Vladimir Putin – i se va cere în viitorul apropiat să dea explicații pentru această atitudine și pentru toate celelalte eforturi pe care le-a făcut pentru a-și extinde influența asupra țărilor slavofone, precum și în Orientul Mijlociu.

Deși încă de la întronizarea sa (2009) a încercat să coalizeze în jurul său Bisericile Ortodoxe pentru a se impune pe harta mondială a ortodoxiei, astăzi Kirill pare izolat. Este un fapt că până și Bisericile care l-au susținut, precum Polonia, România, Bulgaria și Georgia, adoptă o poziție diferită.

Este impresionantă poziția recentă a Bisericii Ortodoxe din Polonia în favoarea Patriarhiei Ecumenice. Întâistătătorul acesteia, Mitropolitul Varșoviei Savva, avea relații deosebit de cordiale cu Kirill și a sprijinit Biserica pro-rusă a Ucrainei condusă de Onufrie. Însă de când Kremlinul a invadat Ucraina, situația s-a schimbat.

Acest lucru se poate vedea și din recenta vizită a Patriarhului Ecumenic Bartolomeu în Polonia, în taberele de refugiați ucraineni (la invitația președintelui Andrzej Duda și a întâistătătorului Bisericii Poloniei).

Caracteristică în acest sens este poziția adoptată de Biserica Poloniei față de atacul Rusiei asupra Ucrainei (la sfârșitul lunii martie): „În mod neașteptat a avut loc invadarea teritoriului Ucrainei de trupele ruse care au declanșat acțiuni de război. (…) Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Autocefale a Poloniei, ghidat de preceptele biblice, solicită autorităților Federației Ruse, conduse de Președinte, să înceteze ostilitățile în Ucraina, considerându-le ilegale și de neînțeles”.

„Împotriva” Patriarhiei Moscovei se află Biserica Greciei, inclusiv cei din cadrul acesteia care în trecut au fost susținători fervenți ai Rusiei. Atena a fost în mod tradițional de partea Patriarhiei Ecumenice, de aceea a fost și prima care a recunoscut autocefalia Bisericii Ucrainei, ceea ce a făcut ca Moscova să întrerupă orice comunicare ecleziastică cu Biserica Greciei.

La „frontul” format împotriva Patriarhiei Ortodoxe Ruse participă și Biserica Ciprului, Arhiepiscopia Albaniei, Arhiepiscopia Americii și Patriarhiile Alexandriei și Ierusalimului. Patriarhia Alexandriei „are un motiv în plus”, întrucât rușii au creat recent un exarhat patriarhal în Africa. În orice caz, Kirill pare să piardă teren și în fața clericilor ucraineni pro-ruși, deoarece acum aceștia îl consideră liderul religios al țării inamice.

Toate acestea se întâmplă într-o perioadă în care Patriarhia Moscovei a declarat „război” Patriarhiei de la Constantinopol, ca reacție la recunoașterea Bisericii Ucrainene. Moscova nu a dorit cu niciun chip autocefalia ecleziastică a Ucrainei, pentru că patriarhia rusă și-ar pierde din prestigiu, dar și o parte importantă din marea sa mulțime de enoriași.

De la început, schisma a fost marcată de amenințările pe care Kirill le-a lansat spre Constantinopol. Ba chiar, printr-o serie de acțiuni agresive și șantaje, a încercat să împiedice autocefalia divizând, așa cum s-a spus în repetate rânduri în cercurile bisericești, lumea ortodoxă.

În ciuda presiunilor și amenințărilor, Patriahul Bartolomeu a procedat în mod canonic acordând autocefalia Ucrainei. Partea rusă, fără nicio intenție de a da înapoi, a întrerupt comunicarea cu Constantinopolul, vorbind despre un plan organizat al SUA cu scopul de a slăbi Biserica Rusă, dar și cu celelalte Biserici care au recunoscut autocefalia ucraineană. Ca răzbunare, Kirill a decis să înființeze două noi exarhate în Europa de Vest și Asia de Sud-Est, Africa, dar și o mitropolie în Spania și Portugalia.

Jocuri rusești la Muntele Athos

La Muntele Athos lucrurile sunt și mai complicate. De ani de zile, Patriarhia Moscovei și Kremlinul caută să aibă o „prezență puternică”, exercitând astfel influență asupra Muntelui Athos, având ca vârf de lance Mănăstirea Sfântul Pantelimon (mănăstirea rusă), unde recent a fost arborat un drapel al Imperiului Rus din vremea Romanovilor, pe care era scrisă sintagma „Armata Ortodoxă Rusă”.

Este considerată o organizație a fundamentaliștilor de extremă dreaptă, în timp ce, conform unor acuzații recente, prezența ultranaționaliștilor ruși este puternică în corpul central al Mănăstirii Esfigmenu.

Și în acest caz, scopul Rusiei este, după câte se spune, să lovească în prestigiul Patriarhiei Ecumenice.
Interesul Bisericii Ruse și al Kremlinului este deosebit de puternic pentru Mănăstirea Pantelimon. Este vizitată frecvent de oameni de afaceri ruși, care oferă donații mari pentru proiecte de restaurare, precum și de diplomați, politicieni și oficiali ruși.

De altfel, Mănăstirea Sfântul Pantelimon este „refugiul” spiritual al lui Vladimir Putin. Ultima oară a vizitat-o ​​în mai 2016, cu ocazia implinirii a 1.000 de ani de la înființarea ei, fără prezența Patriarhului Ecumenic, care a refuzat participarea.

Pentru a câștiga „sfere de influență” în cadrul comunității de la Sfântul Munte, care este subordonat spiritual Patriarhiei Ecumenice, se estimează că Rusia a oferit peste 200 de milioane de euro pentru proiecte de întreținere și restaurare, pentru construirea de paraclise noi și pentru reconstrucția clădirilor distruse de pe Muntele Athos.

În acest context, s-au depus eforturi pentru ca monahi ruși să se stabilească masiv la Sfântul Munte, cu scopul întăririi prezenței rusești în comunitatea monahală. Observând mișcările rusești și pentru a preveni această venire în masă, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a impus restricții, permițând ca doar 10% din totalitatea călugărilor să fie străini.

În orice caz, Patriarhia Moscovei revendică schituri care aparțin unor mănăstiri grecești. Astfel, ea cere Schitul Profetului Ilie, care aparține Mănăstirii Pantocrator, dar și pe cel al Sfântului Andrei care aparține Mănăstirii Iviron.

Sursa: Eleftherostypos/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. popii aia rusesti tot cu spionajul si afaceri necurate se ocupa

  2. Gicule ce ai ma? Ia zi-ne tu, ce scrie pe sticla aia pe care o bei?

  3. Daca ucizi copii, oameni nevinovați, cotropește , jefuiești o țară …. după mintea ta Putin e mare om de stat?Ciudata viziune….exact ca a unor ruși și a lui Putin.

  4. kiril, orban, vucic, teodosie si alti sateliti putinieni trebuie sa isi asume, pana la urma, consecintele afinitatii lor. Ca intr-o casnicie…

  5. E o sticla de votca pe care sunt doua boabe de secara, i se mai spune si „ochii lui Putin”. Secara sufera de o boala, cornul secarei, de acolo se trage napasta.

  6. Mic la stat, mare la sfat. Numai bun de impaiat. 😀 😀 😀

  7. Soros si Bill Gates sunt pentru unificarea oamenilor si pentru un trai mai bun . Patriarhia Rusa este total opusa, vor separarea natiilor si a oamenilor + saracie pentru ca logic banii trebuie dati toti la biserica.

  8. Gicule, IDI NA CIORTI sau daca nu-ti convine atunci bitfoi mati

  9. Nu stiu de ce, dar tare imi vine sa cred ca patriarhul kiril a avut un rol esential si nefast in al sfatui pe putin sa atace Ucraina.

  10. In manastirile din Romania se simte duhoarea influentei nefaste a necuratului venita prin Moscova si mai departe prin Muntele Athos. Calugarilor din Romania li s-a spus ca poarta un razboi sfant contra Vestului si ca apara, vezi Doamne, biata ortodoxie aflata sub atac, drept pentru care au devenit antivaccinisti si acum pro-rusi pe fata. Conducerea Rusiei a reluat acest mesaj de zeci de ori in ultimele doua luni, iar calugarii romani il varsa ca o otrava in urechile credinciosilor naivi.
    Inaintea atacului asupra Ucrainei in manastirile romanesti se raspandise mesajul ca Putin a primit de la Muntele Athos voie sa porneasca razboi si sa ucida ortodocsii care nu se supun.
    Putreziciunea s-a raspandit prin episcopii, mitropolii si la patriarhie, coborand Biserica Ortodoxa Romana in bezna.
    La 24 februarie BOR isi exprima „ingrijorarea” vai-vai si „speranta” mai-sa-fie!
    De Paste acelasi Daniel mieuna smerit pe gustul Moscovei doar „să ne ajute Dumnezeu să fie pace în toată lumea şi să înceteze războiul din ţara vecină”.
    Cu sprijinul retrogradei BOR, Moscova spala pe creier copii nostri in scolile din Romania.
    Sa nu putem spune ca nu am stiut!

    • Da, confirm, BOR face jocul rusiei, cel putin in mediul monahal. Cunosc cazuri, oameni cu studii superioare, care citesc regulat blog -ul lui Igor Dodon, de exemplu si-l considera sursa de informatii demna de incredere.

    • Cunosc prea putin despre subiect si poate ca ar trebui sa cunoastem mai mult ca sa putem vorbi. Din putinul pe care il stiu trag urmatoarea concluzie: daca e adevarat ce spui, toate astea se datoreaza impotrivirii acestei parti din biserica ortodoxa „miscarii” de unire dintre cele doua biserici, chestiune care se numeste ecumenism. Povestea este mult mai veche dar nu intereseaza pe nimeni pana la momente ca cele pe care le traim. Foarte scurt, cele doua biserici, cea de la rasarit si cea de la apus, au aparut pe la anii 1050, la Marea Schisma, si traiesc separate de atunci. Schisma diin viata spirituala are corespondentul in cea politica, sociala, e evident pentru oricine. In rugaciunile ce se fac in biserica se rosteste si ruga ca cele doua biserici sa se uneasca. Exact in acest scop , din timp in timp, se fac Sinoade in care se intalnesc delegatiile celor doua parti care „negociaza” unirea. Din delegatiile aste fac parte inteleptii celor doua biserici, inteleptii pe care ii dau vremurile.
      „Barfa” spune ca biserica din rasarit o vede pe cea din apus mult prea diluata, permisiva si multe alte astfel de epitete. Intr-un context ca cel in care traim vremurile testeaza si preotii si calugarii atat ai bisericii de rasarit cat si ai celei de apus. Ce reiese din ezitarile de pe la noi,
      si daca ceea ce spui e adevarat, reiese ca si in biserica de rasarit, poate ca si in cea de la noi din tara, sunt „schisme”. Vremurile testeaza oamenii si scot la suprafata adevarul… care o fi adevarul. Insa partea asta a bisericii rasaritene pare sa se teama, la fel ca Putin, ca va disparea, Putin se teme ca imperiul rus va disparea, si il sustine pe Putin ca pe un aparator unic al ei si astfel se crede indreptatita sa accepte sacrificiile umane ce trebue facute pentru salvarea credintei drepte. Si papei, un franciscan, prin traditie franciscana un papa al saracilor, altfel spus „de stanga”, i-a luat ceva timp pana la luat pe Putin la rost.
      Ce e cert, razboiul asta, ca orice razboi, are si o puternica componenta religioasa, nu se putea altfel. Cand e rost de bataie, e scos si arsenalul religios. Daca Biserica rasariteana e amenintata, ma depaseste treaba asta, dar daca intr-adevar ar fi amenintata ar fi cazul sa-si gaseasca un alt aparator, Putin e departe de imaginea unui om exemplu pentru un crestin, ortodox ori catolic dar poate ca scopul scuza mijloacele, Dumnezeu nu a facut o lume perfecta, ar fi fost plictisitor.
      Cam asa citesc eu ceea ce se intampla, cu dramul de cunoastere pe care-l am despre subiect. Cred ca pentru un crestin faptul ca si in biserica din face parte exista „partide”spulbera iluzia acelui punct de echilibru pe care-l cauta, neintelegand ca echilibrul nu duce nicaieri, alunecarea pe panta isi gaseste perechea in iertare.

  11. @gicu – Daca nu esti doar ironic (o ironie cam bizara, tre’ sa recunosc), atunci cu siguranta traiesti intr-o lume paralela, total deficienta!

  12. Asta e sigurul « Papa » ortodox care e miliardar in Euro. « Pope star » poleit cu bani furati.
    Nu numai ca ar trebui izolat, ar trebui judecat si intemmitat pentru ani buni, impreuna cu alti acoliti din sfera politica. O Satana….