G4Media.ro

Patriarhul rus Kirill a lucrat pentru KGB în timpul Războiului Rece, cu…

foto: Wikimedia Commons

Patriarhul rus Kirill a lucrat pentru KGB în timpul Războiului Rece, cu numele de cod „Mihailov”

În anii 1970, Kirill, care a devenit patriarh ortodox rus și apoi un apropiat al lui Vladimir Putin, a lucrat pentru KGB, serviciul de informații externe al Uniunii Sovietice, dezvăluie cotidianele elvețiene Le Matin Dimanche și Sonntagszeitung , citând arhive declasificate, potrivit Le Figaro. Un dosar, întocmit de poliția federală, „confirmă că „Monseniorul Kirill”, așa cum este numit în acest document, aparține KGB-ului”, serviciul de informații externe al Uniunii Sovietice.

Cele două instituții media au putut consulta dosarul din arhivele federale elvețiene. La începutul anilor 1970, patriarhul, care susține cu fervoare invazia Rusiei în Ucraina, locuia la Geneva pentru a reprezenta oficial patriarhia Moscovei la Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB). Misiunea lui Kirill, al cărui nume de cod era „Mihailov”, a fost, de asemenea, de a influența acest consiliu, care a fost infiltrat de KGB în anii 1970 și 1980.

Obiectivul sovieticilor era de a determina instituția de la Geneva să denunțe Statele Unite și aliații săi și să își tempereze criticile privind lipsa de libertate religioasă în URSS, arată cotidianele, subliniind că Biserica rusă „refuză să comenteze activitatea de spionaj a lui Kirill la Geneva”.

La rândul său, Consiliul Mondial al Bisericilor a transmis că nu are „nicio informație” pe această temă. Le Matin Dimanche l-a intervievat pe nepotul patriarhului, Mihail Gundiaev, care i-a succedat ca reprezentant al patriarhatului moscovit la Geneva, care a declarat că unchiul său „nu a fost un agent, chiar dacă a fost supus unui „control strict” din partea KGB-ului”.

Iar acest lucru „nu a afectat sinceritatea angajamentului său față de munca ecumenică cu alte biserici”, a declarat el ziarului. Cotidianul mai scrie că Patriarhul Kirill este deosebit de atașat de Elveția. „El a vizitat Elveția de cel puțin 43 de ori”, precizează ziarul, adăugând că „pe lângă pasiunea sa pentru schi – în 2007 și-a rupt chiar un picior pe o pârtie elvețiană – diplomația religioasă, spionajul și finanțele l-au readus constant pe Kirill în Alpi sau pe malul lacului Geneva.

„Am sentimente speciale față de țara dumneavoastră. Dintre toate țările din lume, este poate cea pe care am vizitat-o cel mai des”, a explicat patriarhul în 2019, când l-a primit la Moscova pe președintele Consiliului de Stat al Elveției, Jean-René Fournier.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. N-am mai auzit de vreun po.pa sa mearga la schi in Elvetia. Interesant.

    • Cum schiaza in sutana? Poate se da cu snow board-ul.

    • Sutana nu impiedică, ba chiar ține gleznele apropiate, deci ajută în curbe…Iar dacă Inaltpreasfinția Sa mai e și la un nivel avansat, nici nu mai are nevoie să mai facă „plugul” odată ajuns la taraba cu vin fiert in scorțișoară și boabe de piper ..

  2. Nu era clar? Credeți că Teodosie n-a turnat la Securitate?

  3. „Patriarhul Kirill este deosebit de atașat de Elveția” – cred si eu; doar acolo e locul perfect sa iti dosesti averea, sfidandu-ti credinciosii si tara. In plus, nu e absolut minunat cum toti jumulitorii ipocriti de pe planeta asta injura Occidentul, dar isi trimit odrasele acolo, la studii si trai, isi fac mai toate cumparaturile serioase de acolo si, in plus, concediile si le fac tot acolo? Curat murdar, monser. In orice caz, la portile Raiului nu se accepta mita, stimabile Mihailov. Apropo, ai nostri ‘Prea Fericiti’ (de parca sa fii fericit nu e suficient (nu e, ca doar astia nu sunt simpli muritori)) cum stau la capitolul turnatorie si doseala de averi?

  4. Păi,preafericirea sa akolo s-a simtit ea fericită,ca pestele în apă.Cand s-au prins ca popii pot fi de mare folos,kgb-istii nu le-au mai dat drumul din mană.Ce ai nostri,ce au fost,începand cu prefericitul Iustinian,pe care,Gheorghiu Dej,din popă de parohie,l-a facut direct patriarh.Pai cum sa nu fii fericit.Astia sunt si dupa moarte fericiti,ca toată ziua sunt pomeniti in biserică,ba va trebuii sa ne închinam si la ei,ca unii,între timp vor deveni „sfinti”.Am pus ghilmelele de rigoare ca sa nu ne afurisească.Nu de altceva,dar fara ele ar fi o blasfemie la adresa sfintilor adevarati.Chiar asa,acestia pe unde or fi de-i lasa p-astia,care s-au spovedit la kgb,sa-si faca de cap?

  5. marele al b nu a fost la studii „pä helvetia”?

  6. Nu e o noutate. Rușii s-au folosit de preoții ortodocși ca spioni încă de pe vremea primilor țari. Câți ”mitropoliți” și ”preoți” din Țările Române și din Ardeal mergeau în Rusia după ”ajutoare” ? Și la noi erau destui și încă mai sunt. Panortodoxia și panslavismul e deviza lor.

  7. Informaţia este „vechitură”. În Moldova se ştia
    de când nu se născuse KGB-ul, nici bunică-sa
    Iată dovada:
    „Vrednic este de neveste
    Da’ de popă nici poveste”
    (Ion Creangă – Amintiri din copilărie)