G4Media.ro

Patronatele cer 100 de măsuri urgente pentru economie în contextul epidemiei de…

Sursa foto: Pixabay

Patronatele cer 100 de măsuri urgente pentru economie în contextul epidemiei de coronavirus

Confederația Patronală Concordia – care reunește cele mai mari patronate, inclusiv din transporturi, retail și turism –  și Consiliul Investitorilor Străini propun Guvernului un set de peste 100 de măsuri urgente care să ajute mediul de afaceri să depășească acest moment critic și să protejeze consumatorii de efectele indirecte ale epidemiei de coronavirus.

Autoritățile și mediul de afaceri trebuie să aibă o abordare în trei dimensiuni: păstrarea echilibrelor socio-economice, a echilibrelor fiscal-bugetare, acțiuni concrete pe cele mai afectate și importante sectoare și etapizarea acestora într-o matrice de risc, astfel încât ele să fie prioritizate în funcție de modul în care evoluează situația din economie, se arată în comunciatul celor două confederații.

Un tratament complex, cu măsuri pentru fiecare dintre sectoarele afectate, dar și măsuri suplimentare, socio-economice, de care avem nevoie în egală măsură. Cele mai importante dintre propunerile înaintate Guvernului:

  • Amânarea termenului de plată pentru CAS, CASS și CAM pentru o perioadă de trei luni, cu o bonificație de 5% pentru companiile care decid să o plătească. Este de departe cea mai mare cheltuială a companiilor, aproximativ 10 miliarde de lei lunar. Bonificația este importantă deoarece companiile care au lichidități trebuie încurajate să vireze aceste sume. Poate fi luată în considerare o etapizare a amânării acestor plăți pe măsură ce diferite sectoare devin afectate. Amânarea plății contribuțiilor sociale va permite sectoarelor afectate să disponibilizeze cât mai puțini angajați.
  • Scheme rapide de împrumut garantate de stat, pentru a oferi sprijin companiilor mici și mijlocii pentru care amânarea plății taxelor nu este suficientă. De asemenea, Guvernul poate lua în considerare transformarea temporară a programului Start-Up Nation într-o schemă de sprijin pentru IMM-uri.
  • Guvernul trebuie să acceseze rapid liniile de finanțare deschise de Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.
  • Măsuri punctuale atât pentru sectorul de retail, cât și pentru cel de transport pentru a asigura aprovizionarea continuă cu hrană și medicamente, gaz, electricitate și combustibil  a cetățenilor,  șoferilor care vin din zone afectate. Deoarece tot mai multe țări își închid granițele sau restricționează accesul, este necesar ca Ministerul de Externe să fie în contact permanent cu țările vecine și cu țările prin care trec rutele de aprovizionare cele mai importante ale României, pentru a menține deschise coridoare speciale prin care să intre mărfuri în România.
  • Este necesară o procedură medicală specială în vamă, pentru a evita intrarea în carantină de 14 zile a șoferilor care vin din zone afectate. Acest fenomen poate duce repede la epuizarea efectivului de șoferi, disponibil la nivelul transportatorilor din România, de care este atâta nevoie pentru a asigura necesarul de importuri pentru satisfacerea nevoilor populației si agenților economici.
  • Necesitatea flexibilizării urgente (dar temporare) a Codului Muncii pentru a facilita munca de acasă sau de la distanță.
  • Extinderea sau adaptarea programelor garantate de stat, astfel încât băncile să poată acorda credite pentru capital de lucru clienților care sunt în mod obișnuit stabili din punct de vedere financiar, fiind însă afectați temporar de implicațiile situației apariției noului coronavirus.
  • Sectorul de turism este foarte expus riscului de faliment și are nevoie rapidă de intervenția autorităților.
  • Înțelegem nevoia prioritară a autorităților publice de a înmagazina cantități mari de echipamente de protecție și dezinfecție, însă există o nevoie acută ca o parte semnificativă să fie lăsată să circule pe piață astfel încât și companiile să le poată procura pentru a asigura sănătatea și securitatea angajaților

Documentul integral cu toate măsurile propuse de Confederația Patronală Concordia și Consiliul Investitorilor Străini poate fi citit aici.

Foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Cred că sunt exagerate multe din aceste *cereri*.
    Mai ales pentru retail-eri și turism!
    Ieri era o știre că lanțul de hipermarket Auchan și-a dublat vânzările într-o săptămână!!! Așadar are bani să își plătească taxele! De ce cere ajutor de la guvern?
    Turismul nu e în sezon și deja strigă ajutor!! Oare cât de corect au declarat încasările din vara trecută și din iarna aceasta?? Oare cum au supraviețuit în extrasezoanele anterioare? Tot cu ajutor? Sau cu ce au câștigat în sezoanele active??
    Când veți pricepe dragilor că orice guvern ar fi la putere, în astfel de situații își drămuiește orice bănuț PENTRU NOI TOȚI, nu numai pentru UNII!!
    De 30 de ani, la nici o mare sărbătoare (Paște sau Crăciun) nu ați făcut vreo reducere, măcar simbolică, pentru clienții voștri, dar nu ezitați să propagati veșnicul vostru slogan *clientul nostru, stăpânul nostru*!
    Dragă Guvern, te rog nu te lăsa șantajat de acești trepăduși, care NICIODATĂ nu ies în pagubă în România!
    Acum ar trebui EI să se ofere voluntar să îi ajute pe cei cu probleme! Nu, EI pe repede înainte, încă nu sunt morți de Coronavirus, dar CER cu nerușinare!
    Faceți ceva, orice, ca să dovediți că ajutați oamenii!!

  2. Prima si singura metoda eficienta este stabilirea unui moment 0 la care sa se inceapa izolarea pentru o perioada de minim 15 zile. Restul sunt masuri complementare, ce se pot lua din mers sau chiar discutate/negociate dupa. Nu inteleg cine are de castigat ( este evident ca societatea civila nu) prin amanarea izolarii din moment ca s-a dovedit ca este SINGURA metoda care da rezultate.

  3. Sa se angajeze la stat. S-a trecut de la BMW la Porsche.
    Ce si-au zis astia ? Ce sa facem sa nu plecam din romania ? Ne dam privilegii. Si si-au dat… Nu care cumva sa plece…

  4. Economia trebuie ajutata, dar atentie , acum se napustesc o gramada de firme care vor credite si alte ajutoare nejustificata.
    Guvernul trebuie sa aiba grija mare unde aloca banii !!! Criza pandemica nu are voie sa devina o subventie pentru firme , care oricum erau deja in faliment, sau erau prost gestionate.Guvernul trebuie sa faca evalueze foarte atent in aceasta privinta.In urmatoarele zile vor veni multi Lobby-ist in spatiul public, pentru a cere tot felul de facilitati si subventii.

  5. Aduce PSD bani din Programul de guvernare, sa vina Veorica cu Programul de guvernare, ala care „produce” Miliardele de Euro, asa cum GARANTA Dragnea la toate TVurile in campania electorala, sa vina PSDul cu BANII si sa salveze Romania de Coronavirus!!!