Patronatele din turism cataloghează drept „exagerate” avertismentele generale de călătorie emise de Ministerul Afacerilor Externe / „În destinaţiile respective fenomenul turistic se desfăşoară normal, iar alte state sau pieţe turistice nu şi-au speriat cetăţenii”
Avertismentele generale emise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) afectează călătoriile românilor în destinaţii de top, căutate de turiştii din toată lumea, avertizează Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, Agerpres.
„Avertismentele Ministerului Afacerilor Externe au, în primul rând, un impact semnificativ asupra clienţilor, cărora li se induc temeri exagerate menite să îi determine să anuleze deplasarea sau să renunţe la ea, apoi asupra agenţiilor de turism. Este suficient să menţionăm că în destinaţiile respective fenomenul turistic se desfăşoară normal, iar alte state sau pieţe turistice nu şi-au speriat cetăţenii. Avioanele zboară, iar hotelurile au grad bun de ocupare”, declară Dumitru Luca, preşedintele ANAT.
În acelaşi context, asociaţia de profil subliniază că numeroase destinaţii turistice de prestigiu, căutate de către turiştii din întreaga lume, se confruntă cu avertismente cu caracter general, creând o stare de panică în rândul călătorilor şi determinând anulări sau renunţări la rezervări din partea turiştilor români.
„Din păcate, această situaţie nu este una nouă. În special, observăm că destinaţii precum Thailanda, Maldive, Vietnam, Malaezia sau Indonezia, din regiunea Extremului Orient şi Oceanul Indian se confruntă cu avertismente persistente legate de pandemia de COVID-19 sau de alte riscuri. Aceste ţări, care reprezintă destinaţii de top pentru turiştii români şi internaţionali, sunt afectate de aceste avertismente, cu consecinţe directe asupra agenţiilor de turism şi a turiştilor. De asemenea, constatăm cu îngrijorare că ţări populare precum Mexic şi Franţa sunt supuse unor avertismente de siguranţă, afectând astfel fluxul normal de călători către aceste destinaţii populare. Este important să subliniem că aceste avertismente generalizate au un impact asupra agenţiilor de turism, care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza anulărilor şi a renunţărilor la rezervări. Sunt tur-operatori care se confruntă cu pierderi de zeci de mii de euro din cauza anulărilor unor grupuri către destinaţii cu avertisment din partea MAE. Din nefericire companiile aeriene partenere, în multe cazuri, nu adoptă politici flexibile, refuzând reprogramările şi generând costuri substanţiale pentru agenţii şi turiştii afectaţi”, se menţionează în comunicat.
Patronatele din turism solicită MAE să adopte o abordare mai echilibrată şi specifică în emiterea avertismentelor de călătorie.
„Încurajăm colaborarea dintre autorităţi şi industria turismului pentru a evalua mai atent riscurile reale şi pentru a evita emiteri generale care pot afecta negativ industria noastră. ANAT semnalează o nepotrivire între tonul MAE, care provoacă îngrijorări care sunt luate foarte în serios având în vedere calitatea oficială a MAE, şi realitatea din călătoriile internaţionale. Una e să călătoreşti cu „atenţie”, alta este să renunţi la călătorie. Fiecare destinaţie are, până la urmă, propriile reguli care trebuie respectate şi propriile riscuri”, conform sursei citate.
Totodată, ANAT îndeamnă companiile aeriene – parteneri tradiţionali ai agenţiilor de turism – să adopte politici flexibile în aceste situaţii excepţionale şi să găsească soluţii juste pentru reprogramarea sau rambursarea biletelor de călătorie în contextul avertismentelor de călătorie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii