G4Media.ro

Patronatele din turism şi sindicatele spun că ordonanţa trenuleţ distruge turismul românesc.…

Photo by NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Patronatele din turism şi sindicatele spun că ordonanţa trenuleţ distruge turismul românesc. ”Tăierea voucherelor de vacanţă va îngheţa sau anula investiţiile în infrastructura turistică, veniturile din turism vor scădea cu 30-40%”

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) protestează faţă de ”ordonanţa trenuleţ”,despre despre care afirmă că distruge turismul românesc. Patronatele din turism şi sindicatele spun că tăierea voucherelor de vacanţă va îngheţa sau anula investiţiile în infrastructura turistică, iar hoteluri noi şi modernizate de 4 şi 5 stele aflate în proiect nu vor mai fi construite. În plus, spun aceştia, măsura va genera scăderea cu 30-40% a veniturilor din turism, iar şansele pentru mii de români vor dispărea, care ar fi putut avea acces la vacanţe, tratamente de recuperare sau odihnă. Eventuala eliminare a voucherelor de vacanţă ar arunca România înapoi cu 20 de ani, potrivit ANAT, transmite News.ro.

”În goana după cârpirea Bugetului afectat de pomeni electorale gratuite, Guvernul României dă dovadă de lipsă de viziune şi de înţelegere a mecanismelor economice: vrea să taie chiar acele măsuri care generează venituri la buget şi pe care le-a garantat deja prin lege. Tăierea voucherelor de vacanţă:

– va îngheţa sau anula investiţiile în infrastructura turistică. Hoteluri noi şi modernizate de 4 şi 5 stele aflate în proiect nu vor mai fi construite.

– ⁠va anula succesul ultimilor ani de eliminare a turismului la negru; numărul unităţilor clasificate s-a dublat în ultimii 10 ani.

– ⁠balanţa valutară va fi grav afectată, miliarde de euro vor lua drumul Greciei, Turciei, Bulgariei în loc să rămână în ţară.

– ⁠sindicatele anticipează revoltele angajaţilor care vor fi lipsiţi atât de prime, creşteri salariale, cât şi de concedii. Sănătatea angajaţilor, nevoia de refacere, tratament sau recuperare nu contează pentru govern”, arată ANAT.

Potrivit patronatului, această măsură aberantă va avea consecinţe catastrofale.

”1. Scăderea cu 30-40% a veniturilor din turism, un sector vital pentru economia românească. 2. Dispariţia şanselor pentru mii de români – în special cei cu venituri modeste – de a avea acces la vacanţe, tratamente de recuperare sau odihnă. Aproape 16% dintre angajaţii din sectorul public au beneficiat pentru prima dată în viaţa lor de o vacanţă datorită acestor vouchere. 3. Pierderea încrederii investitorilor privaţi, care vor fi forţaţi să îşi reducă activitatea sau să îşi închidă afacerile, contribuind astfel la creşterea şomajului. 4. Impactul negativ asupra altor industrii conexe – transport, alimentaţie publică, cultură şi agrement – care depind de turism pentru a supravieţui”, adaugă ei.

Conducerea ANAT acuză autorităţile că, în timp ce alte state investesc masiv în turism şi dezvoltă politici clare pentru a sprijini acest sector, guvernul României preferă să taie fără discernământ, ignorând cu desăvârşire consecinţele economice şi sociale ale deciziilor sale.

”Este un act de nepăsare faţă de cetăţenii români şi o demonstraţie clară a lipsei de viziune şi responsabilitate. Într-o societate normală, voucherele de vacanţă ar fi considerate o investiţie strategică, care stimulează economia, menţine banii în ţară şi contribuie la crearea unui climat economic sănătos. Eventuala eliminare a voucherelor de vacanţă ar arunca România înapoi cu 20 de ani, anulând toate progresele făcute în aceşti ani. Ar fi o măsură distructivă ce va rămâne în istorie ca o dovadă a incapacităţii de a gestiona politici publice care să construiască o economie modernă şi competitive”, mai spun ei.

Acest protest la care se alătură patronatele, federaţiile, alianţele, asociaţiile din turism precum şi sindicatele este un ultim semnal de alarmă către govern.

”Nu vă atingeţi de voucherele de vacanţă! Tăiaţi risipa şi ineficienţa publică. Dar nu omorâţi găina care dă ouă de aur. Nu omorâţi economia şi nici turismul românesc!”, precizează ANAT.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Nu sunt absolut de loc de acord cu afirmatiile facute de patronatele din turism. Turismul a fost distrus mai de mult, chiar de catrevaceste „vouchere de vacanta”. Ati observat cum foarte multe „oferte turistice” se pliaza exact pe suma oferita in voucher? In loc de a cauta modalitati sa atraga turisti diversi, tot anul, multi operatori din turism se multumesc cu incasarile din aceasta pomana pe care o primesc bugetarii.
    Easy money cum se spune in lumea anglo-saxona.

    • Alde patronache din horeca au ridicat prețurile la culmea nesimțirii ”că și așa voucherele sînt moka și le dă mai ușor turistul”. Pe lîngă personal prost plătit și mentalitatea de a-și schimba merțanul la fiecare 2 ani. Acum s-o ia puțin prin gură…

  2. Voucherele ar trebui sa fie un fel de stimulent pentru productivitate, nu sa fie acordate tuturor bugetarilor sub forma de „beneficiu”.
    Preturile din turism sunt tinute artificial „sus” datorita acestor vouchere. Nu mai exista concurenta, la fel ca la preturile din energie. De ce sa vanda cineva sub „pretul plafonat”?

  3. Fix cu 30-40% ar trebui sa scada numarul specialilor care se lafaie pe banii fraierilor platitori de impozite.

  4. ” va îngheţa sau anula investiţiile în infrastructura turistică. Hoteluri noi şi modernizate de 4 şi 5 stele aflate în proiect nu vor mai fi construite.”
    E…zact !
    Majoritatea celor cu vauchere se inghesuie fix la 4 si 5 stele si servesc masa la „-mpinge tava” ori porumb ” fert” direct pe plaja …

  5. smiorcaieli de crocodil !!! faceti o rezervare de craciun pe undeva sa vedeti preturi

  6. Patronatele astea să mă mai slăbească cu vaicarelile lor! Le doare-n dos că pensionarii mor de foame la anul! Își văd doar de profiturile lor pe spatele statului! Rușine!

  7. Vecinul meu mi-a zis că nu are atâția bani încât să facă concediul în țară, așa că pleacă în Egipt. Și așa a făcut.

  8. Vouchere de vacanță = subvenție mascată.

    • Pe langa asta, 50% dintre bugetarii prin care se acorda aceasta subventie sunt niste nesimtiti care oricum primesc salariu degeaba.
      Sa dea vouchere pentru angajatii firmelor care isi platesc toate taxele la timp iar operatorii de turism sa ofere servicii pe masura preturilor.

  9. deci uite cine investea in turismul romanesc: eu si tu, prin impozitele care se transforma peste noapte in vouchere.