G4Media.ro

Patronul firmei care reabilitează Cazinoul din Constanța: Monumentul istoric are probleme foarte…

sursa foto: Info Sud-Est

Patronul firmei care reabilitează Cazinoul din Constanța: Monumentul istoric are probleme foarte mari legate de structura de rezistență

Inginerul Petre Badea, directorul Aedificia Carpați, firma care reabilitează și consolidează Cazinoul din Constanța, a precizat în cadrul unui interviu exclusiv acordat publicației locale ZIUA de Constanța, că monumentul istoric Art Nouveau are probleme foarte mari legate de structura de rezistență.

Printre acestea se numără metalul corodat peste limitele admise, lucru ce atrage înlocuirea acestuia, mortarul varstins/nisip, transformat doar în nisip, dar și lemnul, care a putrezit în totalitate și trebuie înlocuit peste tot.

De asemenea, directorul Aedificia Carpați a precizat că fundația clădirii a avut de suferit. „Stratul de calcar al insulei pe care este construită clădirea este fisurat și a necesitat consolidări prin realizare de piloți forați“, a precizat inginerul Petre Badea.

  • Mai mult, „extinderea clădirii spre mare s-a fisurat foarte tare, necesitând spargerea totală și refacerea prin ancorarea zidului de sprijin dinspre mare de clădire“.
  • „Cazinoul era o ruină. Sunt zone unde ne este teamă să lucrăm. Acum, de exemplu, planșeul peste sala de bal nu se poate susține nici pe el și va trebui demolat. Lucrări delicate, dificile, costisitoare“, a explicat inginerul.
  • „Fără a se contracta de urgență aceste lucrări suplimentare, care trebuie realizate imediat (lucrări refacere structura de rezistență clădire), practic lucrările stagnează!“, a mai precizat acesta.
  • Citește interviul integral pe ZIUA de Constanța.

sursa foto: Info Sud-Est

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. Acum se sifoneaza bani , stim formula de furaciuni a PNL PSD…

    • Domnul Petre este cea mai pregătit specialist din Romania in renovarea monumentelor istorice.Tot ce spune e corect.Nu are nevoie de bani in plus ptr lucrările ce le executa cu firma dumnealui.tot respectul

    • @Grig – las-o, ca macane.
      Cazinoul trebuia demolat si facut altceva. Ar fi fost de cateva ori mai ieftin. Se stia prea bine asta.

    • @saracut cu duhul: Cazinoul din Constanta este monument istoric. Hai sa le demolam pe toate, poate face usrplus vreo smecherie cum e aia pe care o pregateste drula cu aeroportul din Tuzla, si sa ajunga pe la unul de-al lor gen „unchiul Nic”.

    • Domnu Goe – zeci de ani nu ne-a interesat ca e monument. Cand structura de rezistenta este afectata in acel mod, cand e vorba de un material cu probleme mari in conditiile de aer saraturat, trebuie sa iei o decizie corecta si sa renunti. Nu cred ca e chiar un monument gen Tropaeum Traiani, nu?

    • In Romania nu exista firme cu specialisti sa poata reabilita durabil obiective de arta de asemenea complexitate.

    • Este de o importanta similara, chiar daca e din alta epoca. Nu avem asa de multe cat sa ne batem joc de ele.
      Ma uit la astia din orasul meu (undeva in America de Nord) cum reabiliteaza fiecare cladire de lemn putregait care nu are o vechime mai mare de 80-100 de ani, si deschid inauntru ceva de calitate, care sa atraga lume. Noi… vai de cozonacul nostru!

  2. Am niste experienta pe proiectare si lucrare de interventie monumente, si va pot zice ca tzeapa nu se da acum si nu executantul e neaparat in culpa. Tzeapa s-a dat in faza studiului de fezabilitate si a licitatiei. Din lacomie, inconstienta sau coruptie, ajung toti fraierii sa castige licitatii cu dedicatie chiar si pentru interventii complicate, unde un procent pentru lucrari neprevazute ar trebui sa fie spre 50% din bugetul total, nu 10% cum se practica acum. E vina autoritatilor locale pentru bataia de joc in care s-a facut acel SF. Cum naiba sa iti dai seama d-abea in santier ca ai nevoie de piloti forati?

  3. Înainte de a striga toți experții „hoții hoții”, poate ar trebuie să ne gândim și cât timp a fost lăsată clădirea aia în paragină. Voi vă dați seama ce e prin toată țară? Numai la București dacă mă gândesc și mi se face rău. Decenii întregi de durere în cot.

    • corect. Pe de alta parte in tara asta teapa e sportul national adevarat, asta ca sa intelegem si de ce avem reflexul asta sa vedem tepe la fiecare deviatie de la contractul initial.

  4. De ce a fost lasata cladirea in paragina? Aici a fost aplicata „metoda” DNA, adica, daca dorea primarul sau altcineva sa o reabiliteze, era imediat amenintat cu DNA-ul, sa nu sa bage, e monument istoric, etc. Si s-a asteptat pana a venit la putere „cine trebuie” pentru a incepe reabilitarea. Evident ca vor aparea costuri, bugetele vor fi depasite, iar DNA-ul se va incurca in ancheta pana va fi clasata.

    • Sa va spun un secret:
      Cladirile istorice nu se reabiliteaza, se restaureaza.Nu mai ziceti reabilitarea cladirilor monumente istorice.
      Reabilitare inseamna geamuri tip termopan si polistiren expandat pe fatada si alte lucrari.
      Nu se practica la monumente istorice.

  5. hai baieti, cu actele aditionale..

  6. Hop si securiciul ăsta penibil, mizeria cu nume de Badea.

  7. In filmul BD la munte si la mare, acum vreo 50 de ani, cazinoul arata impecabil. L-a adus in paragina natura sau criminalii bolsevici care au sifonat banul public prefacandu-se ca reabiliteaza? In mod evident a fost o sursa inepuizabila de bani aceasta cladire de patrimoniu, perla a litorulului romanesc si punct de atractie a multor generatii.

    • Parte natura, parte neglijenta. Acum cativa ani faleza din dreptul cladirii avea cateva fisuri serioase. Iar cladirea, daca nu s-a folosit cu anii, trebuia pusa in conservare (ceeea ce presupunea niste lucrari, plus inspectii periodice).

  8. Stimati comentatori, DNA găsește NUMAI dacă furi (uneori) sau âți bați joc de lucrare (care tot un furt este)

  9. Si dom Mazare ce a pazit atatia ani? A facut o multime de care alegorice cu el cocotat pe post de imparat, zeu, etc cand de fapt era un clovn penibil. Cu cat o fi platit pentru circurile astea, dar pe fufele cu care se afisa? L-a durut la basca lui cea rosie de revolutionar sud american. Un idiot cu aere de revolutionar.

  10. ISC are specialisti dovediti in falsificari de avize si proiecte de structuri, apelati cu incredere.

  11. mai tineti minte cum I-a luat apa a doua oara ca erau pusi pe mal, ziceau EI. baieti destepti.
    Patronu pregateste opinia publica pentru mai multi bani, probabil impins de slujbasii guvernamentali

    • Aia a fost mai degraba prostie decat furt. Buzaul este un rau foarte al naibii cand se umfla. Se vede dupa marimea albiei.

  12. În calitate de inginer cu firma specializată în restaurarea monumentelor istorice , si avand o experiență de 14 ani în domeniu , pot sa confirm faptul că proiectele au încă de la început lacune serioase in ceea ce privesc cantitățile si tipurile de lucrări de executat.Toate aceste lucruri nu se vad la început ci doar pe masura ce lucrările avansează.Este datoria executantului sa evalueze lucrările suplimentare constatate si sa ceara beneficiarului ca ele sa fie executate. Nici un constructor nu isi asumă garanția de bună execuție unde i se reține 10% din valoarea de contract dacă,lucrările nu corespund standardelor românești în construcții.Concluzia este ca daca au început acestă lucrare , sa o restaureze așa cum se cuvine la pretul corect.
    Aceasta problema apare si din cauza faptului că acum materialele de constructii s-au scumpit cu până la 40% si asta nu din vina constructorului.

  13. aCEST MONUMENT TREBUIE SALVAT,NU VOPSIT CA ALTELE.dACA TREBUIE LUCRARI SUPLIMENTARE SA SE FACA ,CHIAR DACA SE VA DEPASI BUGETUL.pOLITICUL NU ARE CE CAUTA IN ACEASTA RESTAURARE!

    • Isi dau cu părerea atâția oameni care n-au nimic comun cu problema!
      Nu știu câți muncitori de calitatea celor de pe vremuri se mai găsesc în Aedificia, dar daca este o firma in Romania capabila de a restaura Cazinoul, aceasta este.

  14. Cele mai importante etape din Studiul de Fezabilitate sunt Expertizele Tehnice pe arhitectură și rezistență, iar, pentru astfel de obiectiv, trebuiau cooptate cele mai mari somități din Europa (conform portofoliului de lucrări și conform rezultatelor academice). S-a realizat treaba asta? Nu combinații.
    Caz închis.

  15. In cazul cladirilor monument istoric nu vorbim despre reabilitare, ci de restaurare.
    Reabilitare inseamna geamuri de tip termopan, polistiren expandat pe fatada, etc, ceeace nu e cazul la Cazinoul din. Constanta.