G4Media.ro

Patronul unei firme din fieful baronului PSD Paul Stănescu solicită un ajutor…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Patronul unei firme din fieful baronului PSD Paul Stănescu solicită un ajutor de 235 de milioane de lei de la Ministerul Agriculturii / Răzvan Țigănilă este inculpat de DNA pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la evaziune fiscală

Patronul Vivendi Food SRL, o firmă din București care ar putea primi 235 de milioane de lei de la Stat, ca subvenție pentru o investiție în industria alimentară, este inculpat într-o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Într-un răspuns pentru G4Media.ro, Direcția transmis că Mihai Răzvan Țigănilă, unic asociat la Vivendi Food, are calitatea de inculpat într-o cauză aflată pe rolul DNA – Structura Centrală.

Potrivit procurorilor, față de acesta ”se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală și stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.”

Dosarul penal în care este implicat Țigănilă datează de peste 10 ani și privește o schemă infracțională derulată prin peste o sută de firme în industria cărnii. Țigănilă era acuzat de DNA că ar fi avut rolul de asociat la mai multe firme-fantomă implicate într-un circuit evazionist intracomunitar.

  • ”Poveste veche, fără sfârșit. Erau implicate două firme pe care le dețineam, una fără prejudiciu și alta cu prejudiciu de 15.000 de lei pe care l-am plătit tot atunci, în urmă cu 10 ani. Avocații mi-au spus că s-a și prescris tot, așa că sunt nevinovat, nu? Nu cunosc pe nimeni din politica din Olt de care ați scris, e o aberație. În privința investiției, va fi o fabrică de procesare a cărnii în județul Prahova, cu 220-230 de angajați. Vivendi Food nu mai are doi angajați, am ajuns acum la 20-22, cu tot cu cei part-time. Eu cu Paraschiv suntem neamuri, dar Vivendi e separata, nu e societatea lui, e a mea” – a declarat pentru G4Media.ro Mihai Răzvan Țigănilă, patronul Vivendi Food.

În aceeași anchetă este inculpat și Ovidiu Justin Paraschiv, patronul unui grup de firme cunoscut la nivel național pentru afacerile din industria cărnii. Conform DNA, el este este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

”În acest moment, alte informații referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziție în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public”, a mai transmis DNA.

Luna trecută, G4Media.ro dezvăluia faptul că Vivendi Food a depus cel mai mare proiect pentru finanțarea de la stat a unor proiecte de procesare a alimentelor.

Vivendi a anunțat că valoarea totală a proiectului pe care intenționează să-l pună în practică este de 406 milioane lei din care a cerut 235 de milioane de lei ajutor de la Stat printr-o schemă de subvenții pentru investiții în industria alimentară numită INVESTALIM. Programul este administrat de Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Bugetul maxim al schemei – suma disponibilă pentru finanțarea tuturor proiectelor aprobate – este de 590 milioane de euro. În total, 49 de firme au depus dosare.

Până în ultimele zile ale lui 2023, Vivendi Food a avut sediul social în Slatina (Olt), fieful baronului PSD Paul Stănescu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu fiind considerat om de încredere al acestuia. Conform unor informații G4Media.ro, Mihai Răzvan Țigănilă este apropiat de președintele PSD Olt, Marius Oprescu. Cel din urmă a fost propulsat în funcția de președinte al Consiliului Județean Olt de către Stănescu, care este și secretar general al PSD.

La începutul acestui an, la momentul anunțării firmelor care au depus proiecte de finanțare în cadrul INVESTALIM, site-ul AFIR nu a dat detalii despre proiectul depus de firma Vivendi, dar a ieșit în evidență faptul că această societate cu doar doi angajați, puțin cunoscută pe piața agroalimentară, a primit de la AFIR un punctaj mai mare decât firme cu istoric semnificativ în industrie, precum Cristim sau Aldis.

De precizat că Ovidiu Justin Paraschiv, care a fost arestat în 2013-2014 în dosarul deschis de DNA, apare și într-o operațiune din cadrul Vivendi Food: în octombrie 2021, Țigănilă a efectuat o mărire de capital de 45.000 de lei, banii provenind dintr-un împrumut luat de la Paraschiv, potrivit unei mențiuni din Registrul Comerțului.

Până în prezent, AFIR nu a anunțat rezultatele evaluării proiectelor depuse în cadrul INVESTALIM și sumele aprobate pentru finanțare pentru fiecare proiect.

Într-un răspuns pentru G4Media.ro referitor la acest subiect, Biroul de Presă al AFIR a informat că ”În acest moment, etapele administrative și financiare nu au fost închise, urmează ca în cursul acestei luni să se clarifice acest aspect. Din păcate, nu putem estima data publicării rezultatelor evaluării pentru că această activitate nu se realizează doar la nivelul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, ci și la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.”

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. „Dosarul penal în care este implicat Țigănilă datează de peste 10 ani…”

    …Și faptele încă nu s-au prescris?!

    Nu-i nimic, DNA va plimba dosarul încă 10 ani, până când faptele se vor prescrie. Dacă nu, va ajunge într-o instanță de judecată unde va fi ținut 10 ani, după care va fi trimis înapoi la vreun Parchet, pentru că nu a fost întocmit cum trebuie. … Și va mai fi ținut încă 10 ani.

    Justiția din România este la dispoziția cleptocrației.

  2. Dacă legea da dreptul inculpaților prin firmele lor sa participe la schema de subvenții bugetare acordate prin programul guvernamental INVESTALIM , nu vad care e problema pentru cel în cauza, ce vina are el ca participă la e de alta parte DNA ține în first acest dosar de 10 ani de zile, poate mai bine si atunci șeful instituției, Inspectia Judiciară trebuie sa ia masuri pentru soluționarea lui și să stabilească de ce se tergiverseaza soluționarea cauzei.Daca se bate în piept că e nevinovat sau ca a comis o fapta măruntă și inculpatul cu pricina poate sa se adreseze instanței și sa conteste durata procesului.

  3. * participă la ea
    *pe de altă parte
    *ține în fiset

  4. Se invredniceste oare dl.Voineag în virtute atribuțiilor manageriale ori Inspectia Judiciară sa dispuna un control asupra cauzelor mai vechi de 5 ani de la sesizare și de un AN de la data începerii urmăririi penale aflate încă în lucru la DNA , sa stabilească dacă există motive obiective , rezonabile pentru care nu s=a adoptat soluția, iar în caz contrar să adopte măsurile legale care se impun ?Situație valabilă dealtfel pentru toate parchetele.

  5. Visez ca Justitia din tara sa fie inlocuita de un algoritm, de AI, de un flow-chart cu Start si Stop, cu un q.e.d. Toata admiratia celor care pot sa urmareasca stufosenia, aceste mii de cuvinte, aceste argumentatii si explicatii. Romanie, sa-ti petreci timpul ca sa furi, pacalesti! Schimbati programa scolara, toti trebuie sa invete programare, logica si etica.

  6. Si pentru toate dosarele acestea vechi și foarte vechi care mai zac în fisete la parchet, așteptând soluția trebuie sa se implice și să ordine un control CSM prin secția pentru procurori, căci este în atributul acesteia.

  7. *sa ordone

  8. Deci un potențial infractor cere ajutorul PSD cu bani de la buget! Care-i problema? Se triplează taxele la IMM-uri și s-a rezolvat! Cum? Deja au triplat taxele? Ah, nicio problema, se pune impozit progresiv la toti „cu excepția” și gata, se rezolvă! Dă omului banii ăia că i-a cerut că are nevoie!