Patru ani de la violențele din 10 august 2018: Jandarmii și șefii lor de atunci, încă în cercetare/ Dragnea și Carmen Dan, neatinși/ Huliganii, condamnați, doar doi cu executare pentru agresiunea împotriva jandarmeriței Ștefania
Marele dosar 10 August privind violențele jandarmilor împotriva protestatarilor pașnici este în cercetare penală la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului general, la 4 ani de la evenimente. Sunt urmăriți penal șefii de atunci ai Jandarmeriei și câțiva jandarmi bătăuși, nu însă și conducerea politică a MAI și PSD, reprezentată de Carmen Dan și Liviu Dragnea. În schimb, huliganii au fost condamnați definitiv, însă doar 2 din 19 persoane au primit pedepse cu executare, potrivit unei analize a G4Media.ro.
Dosarul jandarmilor
Dosarul mare cu șefii de atunci ai Jandarmeriei și alți 19 jandarmi este în cercetare la Parchetul Militar. Este chiar și așa o veste bună pentru victimele represiunii violente a jandarmilor în condițiile în care dosarul a fost preluat de DIICOT și clasat. După lupte în instanțe, protestatarii au reușit să obțină redeschiderea cazului în aprilie 2021, primul care a spart gheața și a obținut o astfel de sentință de redeschidere fiind protestatarul Ioan Crăciuneanu.
Potrivit Declic, după decizia de redeschidere, în aprilie 2022, foştii şefi ai Jandarmeriei Laurenţiu Valentin Cazan, Sebastian Gheorghe Cucoş şi Ionuţ Cătălin Sindile au fost puși din nou sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă în formă continuată, participaţie improprie la fals şi la uz de fals. Apoi, în iunie 2022, 19 jandarmi, printre care 3 colonei în rezervă, au fost puși sub acuzare pentru reprimarea violentă a mitingului. Vezi aici calendarul audierilor.
Dosarul politicienilor: doar un fost secretar de stat pus sub acuzare
Doar fostul secretar de stat din MAI Mihai Dan Chirică a fost pus sub urmărire, alături de foștii șefi ai Jandarmeriei. Ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan, și fostul lider PSD Liviu Dragnea nu au fost nici măcar învinuiți, deși au fost audiați de procurori.
Timeline cu istoria dosarului 10 August privind violențele jandarmilor
11 august 2018: Parchetul Tribunalului Militar a anunțat deschiderea unui dosar penal privind modul de intervenție a jandarmilor. Dosarul a fost deschis de procurorul militar Bogdan Pîrlog.
14 august 2018: Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General a preluat ancheta. Motivul: protestatarii au formulat plângeri împotriva lui Liviu Dragnea și Carmen Dan, iar competența de anchetare a miniștrilor e doar a Parchetului general. Peste 700 de protestatari au depus plângeri penale după ce au fost alergați, bătuți și gazați de jandarmi.
12 septembrie 2018: Jandarmeria a făcut plângere la DIICOT, acuzând că pe 10 august s-ar fi încercat o lovitură de stat (schimbarea ordinii constituționale prin violență).
14 septembrie 2018: Liviu Dragnea, pe atunci lider de necontestat al PSD, a fost audiat ca martor în dosarul 10 August la Secția Parchetelor Militare.
21 septembrie 2018: șefii Jandarmeriei Sebastian Gheorghe Cucoş, Ionuţ Cătălin Sindile și Laurenţiu Valentin Cazan și secretarul de stat în MAI Dan Mihai Chirică au fost puși sub urmărire penală de către Secția Parchetelor Militare din cadrul PG pentru coordonarea violențelor împotriva protestatarilor pașnici.
3 mai 2019: Ancheta Parchetului Militar a fost extinsă.
”Mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum și cu consecința exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”, arătau procurorii militari.
28 iunie 2019: Dosarul a fost preluat de DIICOT care investiga plângerea Jandarmeriei privind pretinsa lovitură de stat.
20 decembrie 2019: Fostul ministru de Interne Carmen Dan a fost audiat la DIICOT ca martor în dosarul 10 August.
15 iulie 2020: Procurorii DIICOT au clasat dosarul 10 August față de șefii Jandarmeriei.
4 august 2020: Sub presiunea publică, procurorul-şef de atunci al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat soluţia de clasare şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi ai Jandarmeriei.
2 martie 2021: Tribunalul București a decis că dosarul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 rămâne clasat.
16 aprilie 2021: Curtea de Apel București a decis redeschiderea dosarului 10 August vizându-i pe șefii Jandarmeriei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei.
Dosarele huliganilor
Spre desosebire de jandarmi și șefii lor politici care nu au pățit nimic până acum, huliganii au fost condamnați definitiv, însă doar doi cu executare, restul cu suspendare sau amânarea executării pedepsei.
Astfel, pe 20 decembrie 2019, Judecătoria Sectorului 1 a decis condamnarea a șapte huligani în dosarul agresiunii asupra jandarmeriței Ștefaniei Nistor. Huliganii au primit pedepse între un an și 2 ani și 9 cu luni cu suspendare.
La Curtea de Apel București, pe 4 februarie 2021, doi dintre ei au primit pedepse cu executare.
”Desfiinţează în parte sentinţa penală apelată doar în ceea ce îi privește pe inculpații Cojoacă Ionuț-Liviu și Dumitru Daniel şi rejudecând în fond:
Înlătură dispozițiile de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei în ceea ce îi privește pe inculpații Cojoacă Ionuț-Liviu și Dumitru Daniel, urmând ca inculpații să execute pedepsele aplicate în regim privativ de libertate.
Liviu Cojoacă a primit 2 ani și 9 luni de închisoare cu executare, iar Daniel Dumitru – cel care i-a furat pistolul jandarmeriței – 2 ani și 8 luni de detenție efectivă.
Pe 31 iulie 2020, alți 12 huligani au fost condamnați de Judecătoria Sectorului 1 pentru ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice într-un alt dosar deschis după violențele de la protestul din 10 august 2018. Cea mai mare pedeapsă a fost de 3 ani de închisoare cu executare primită de unul dintre ei care care mai avea o sentință de condamnare într-un alt dosar de 3 ani cu suspendare. Insatnța a decis să execute 6 ani de detenție efectivă.
Însă toți ceilalți 11 inculpați au primit pedepse cu suspendare și zile de muncă în folosul comunității.
La apel, pe 16 aprilie 2021, inculpatul care primise 3 ani cu executare la fond (6 ani, în total) a fost achitat pentru acuzațiile din dosarul legat de 10 August și a rămas cu pedeapsa de 3 ani de închisoare cu suspendare din celălalt dosar.
”Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 6 ani închisoare aplicată inculpatului Voicu Georgian Marian în pedepse componente, pe care le repune în individualitatea lor. Înlătură dispoziţia de revocare a suspendării executării pedepsei sub supraveghere, aplicată prin sentința penală nr. 198/02.06.2015 a Tribunalului Cluj, definitivă prin neapelare la 17.06.2015. În baza art. (…), achită pe inculpatul Voicu Georgian Marian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj (..). În baza art. (…) achită pe inculpatul Voicu Georgian Marian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere (…). În baza art. (…) achită pe inculpatul Voicu Georgian Marian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice (…). Constată că inculpatul a fost reţinut, arestat preventiv şi arestat la domiciliu începând cu data de 24.10.2018 până la data de 10.01.2019”, se arată în decizia instanței.
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
72 comentarii