Patru asociații de magistrați anti-DNA: ”Revenirea competenței anchetării judecătorilor și procurorilor la DNA constituie o amenințare clară la adresa independenței individuale a acestora”
Asociația Magistraților din România (AMR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Procurorilor din România (APR) au emis un comunicat comun de presă în care condamnă reacția DNA la propunerea deputatului UDMR Csoma Botond privind desființarea Secției Speciale, fără revenirea la DNA a competenței de anchetare pentru corupție a magistraților.
DNA a atras atenția că nu există nicio decizie judecătorească definitivă care să ateste faptul că au existat abuzuri ale procurorilor DNA.
Cele 4 asociații ”condamnă lipsa de asumare de către DNA a responsabilității pentru măsurile și metodele abuzive pe care le-a folosit în anchetarea judecătorilor și procurorilor, ce au mers de la anchete penale deschise împotriva unor magistrați, cu consecința îndepărtarii lor din funcțiile ocupate, până la încălcarea secretului deliberării, la ”verificarea”, prin anchete penale, a legalității și temeiniciei unor hotărări judecătoreşti, cu inadmisibla încalcare a dispoziţiilor Constituției și legilor justiției, ori la aducerea unor acuze penale împotriva acestora pentru fapte ce nu existau”.
Asociațiile precizează că ”revenirea competenței anchetării judecătorilor și procurorilor la DNA constituie o amenințare clară la adresa independenței individuale a acestora”.
Vezi comunicatul integral aici.
Cine sunt cele 4 asociații. Asociația Magistraților din România (AMR) este condusă de judecătoarea Andreea Ciucă de la Curtea de Apel Târgu Mureș, una dintre ”victimele” PNA.
În 2003, fosta preşedintă a Tribunalului Mureş, Andreea Ciucă, a fost acuzată de luare de mită de procurorii PNA-lui înfiinţat de Adrian Năstase. Judecătoarea a fost prinsă în flagrant cu banii primiţi de la un politician local, dar a susţinut că a fost vorba de un împrumut.
Ciucă a fost chiar arestată de procurori (la vremea respectivă, aceştia puteau să emită mandate de arestare), însă a fost eliberată de Instanţa supremă. Judecătoarea Andreea Ciucă a fost achitată defiinitiv în 2010 de un complet de 9 judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) este condusă de judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea.
În 2014, judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a fost trimisă în judecată de DNA Oradea, alături de alţi 3 judecători, pentru că ar fi încercat să ajute un inculpat condamnat pentru tentativă de viol.
Judecătoarea Roman a fost acuzată de trafic de influenţă şi favorizarea infractorului. Potrivit DNA, judecătoarea ar fi primit bani, păstrăvi și whisky și ar fi pretins un ceas vechi cu cuc ca să intervină pe lângă colegii ei, astfel încât inculpatul să nu execute pedeapsa de 2 ani şi 8 luni de închisoare.
În 2015 însă, dosarul judecătoarelor a fost restitut la DNA, iar ancheta a fost preluată de procuroarea Florentina Mirică de la Bucureşti, care a clasat acuzaţiile în 2017.
Ulterior, judecătoarea Roman a formulat plângere la Secţia Specială împotriva procurorilor DNA Oradea care ar fi „terorizat-o”. E vorba de mai mulți procurori de la DNA Oradea, printre care Ciprian Man și Cristian Ardelean.
Aceștia au calitate de suspecți pentru presupuse abuzuri, după ce în presa favorabilă inculpaților au apărut înregistrări în care procurorii vorbeau să le facă dosare penale unor judecători ca să intre frica în ei. Judecătorii dispuseseră mai multe soluții care nu erau pe placul procurorilor, cum ar fi achitări controversate.
Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) este condusă de judecătoarea Dana Gîrbovan, noua șefă a Curții de Apel Cluj și propunerea premierului PSD, Viorica Dăncilă, pentru postul de ministru al Justiţiei.
Judecătoarea Gîrbovan nu a avut probleme cu DNA, însă, în ultimii ani, şi-a făcut un stindard din lupta cu „abuzurile” DNA şi – cu ceea ce ea numea – implicarea SRI în justiţie.
Asociația Procurorilor din România (APR) este condusă de procuroarea Elena Iordache, zisă Lenţi. Ea a instrumentat inițial dosarul procurorilor DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu, zis Portocală, înainte să fie înfiinţată Secţia Specială.
Procuroarea Elena Iordache este şi cea care, în 2016, a început urmărirea penală pentru spălare de bani împotriva fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. Procuroarea a dat clasare 6 luni mai târziu, după ce l-a chemat pe fostul preşedinte de câteva ori la audieri în calitate de suspect. Ea a fost colegă de facultate, la Iaşi, cu fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader.
Ce nu spun asociațiile anti-DNA și pro-Secția specială (SIIJ). Cele 4 asociații, foarte vocale atunci când vine vorba de presupusele abuzuri ale DNA, nu au suflat o vorbă atunci când judecători ai Înaltei Curți au atras atenția, în decizii judecătorești, că în dosarele de la Secția Specială ale Laurei Codruța Kovesi și fostului procuror DNA Ploiești, Alfred Savu, procuroarea SIIJ Adina Florea ar fi comis abuzuri. Vezi aici și aici.
De asemenea, foarte vehemente în cazul avocatului Robert Roșu, care – în opinia lor – ar fi fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare, deși ar fi pus în aplicare decizii judecătorești definitive, cele 4 asociații nu au suflat un cuvânt atunci când procuroarea SIIJ Adina Florea l-a pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu pe fostul judecător Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran pentru că l-a condamnat pe afaceristul fugit la Londra, Puiu Popoviciu, în dosarul Băneasa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii