Patru bebeluși cu diferite malformații, transportați cu două aeronave la Helsinki și Milano, cu ajutorul Asociaţiei Blondie
Patru bebeluşi cu grave probleme de sănătate cauzate de diferite malformaţii au fost transportaţi cu două aeronave, unul dintre ei către Helsinki, ceilalţi la Milano, cu ajutorul Asociaţiei Blondie care a organizat cele două zboruri către aceste destinaţii unde cei mici vor putea primi îngrijiri de specialitate şi tratamente medicale care nu sunt efectuate în România. Astfel, Gabriela în vârstă de 4 luni a zburat, marţi, către Helsinki, iar Carla (5 saptamani), Maria şi Sofia (11 zile) au fost în cursa spre Milano. Ambele curse au costat aproximativ 60.000 euro, iar datorită donaţiilor Asociaţia Blondie a putut organiza 160 de zboruri şi a ajutat peste 400 de copii, relatează news.ro
„Faptul că noi facem aceste transporturi nu înseamnă că România este praf. Astea sunt cele mai grave cazuri. Copii aceştia nu au o malformaţie, toţi au multe malformaţii, multe complicaţii. În momentul în care eşti într-una din situaţiile acestea şi nu poţi fi tratat în România, primeşti o negaţie, negarea faptului că în România poate fi făcut acel tratament. Dacă tratamentul poate fi făcut undeva în Europa, atunci este decontat integral de statul român şi din bugetul asigurărilor din Europa, prin faptul că suntem cetăţeni europeni şi avem dreptul să fim trataţi în orice stat membru al UE. Dar nu ai cu ce să ajungi”, a explicat Adelina Toncea, fondatoarea Asociaţiei Blondie, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei neguvernamentale.
Asociaţia Blondie a fost înfiinţată de Adelina Toncea la începutul pandemie, pentru a oferi acces copiilor grav bolnavi la serviciile de sănătate din Europa, atunci când în România nu mai era nimic de făcut.
Pentru a asigura transportul în condiţii optime, Asociaţia Blondie închiriază pentru fiecare zbor un avion de linie din flota Tarom, la bordul căruia călătoresc copiii alături de părinţii lor. Copiii sunt îngrijiţi constant de medicii de la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti.
„Până să apară asociaţia unii mureau, alţii forţau zboruri de linie, încercau să plece cu orice”, a mai spus Adelina Toncea.
În cel de al 160-lea zbor, la bordul aeronavei s-au aflat patru cadre medicale de la Spitalul „Marie Curie” Bucureşti care în mod voluntar au monitorizat starea pacientelor până la destinaţie, mai arată sursa citată.
„Vrem să le dăm părinţilor cea mai bună dovadă de preţuire pentru ei. Aici sunt cazuri foarte grele şi pentru Europa. Facem orice pentru ei. Am avut şi probleme dar dacă asta e meseria noastră, cu asta ne ocupam” a afirmat Cătălin Cîrstoveanu, Şeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Spitalul „Marie Sklodovska Curie” Bucureşti, conform sursei menţionate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank