G4Media.ro

Patru campinguri mari, amenajate în zone turistice bihorene, vor fi inaugurate în…

Foto: Pexels / Jens Mahnke

Patru campinguri mari, amenajate în zone turistice bihorene, vor fi inaugurate în primăvară / Fiecare va avea foişoare, grupuri sanitare, zone pentru grătar şi focuri de tabără

Patru campinguri mari, cu o suprafaţă totală de 11,26 hectare, amenajate, cu iluminat inteligent, clădiri pentru igienă, foişoare şi zone speciale pentru focuri de tabără sau grătar, vor fi inaugurate în primăvară în cele mai frecventate zone turistice montane din judeţ, la Vadu Crişului, Şuncuiuş, Bratca şi Dobreşti, amenajări realizate printr-un proiect cu fonduri europene al Consiliului Judeţean.

„Noi avem o suprafaţă de circa trei hectare, pe malul Crişului Repede, unde vom avea de-o parte parcarea pentru maşini, iar peste râu, locurile de campare. Vom putea găzdui cam o sută de corturi, dacă nu mai multe, către pădure. Turiştii vin, intră cu maşina în parcare, îşi lasă ce vor să îşi lase acolo şi apoi trec podul din imediata apropiere ca să îşi lase maşina în parcarea păzită. S-au făcut aleile, iluminatul pe alei, dar mai au de făcut unele lucrări de adus pământ, de îndreptat nivelul şi altele mai mărunte. Noi estimăm că prin aprilie vom inaugura campingul, odată cu celelalte, presupun, din proiect”, a declarat luni, pentru AGERPRES, primarul comunei Vadu Crişului, Dorel Cosma.

Şantierul acestor patru campinguri mari din judeţ – Vadu Crişului – 3 hectare, Şuncuiuş – 3 hectare, Bratca – 3,5 hectare şi Dobreşti – 1,76 hectare – a fost vizitat la finele săptămânii trecute de preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan. Potrivit acestuia, stadiul lucrărilor este de aproape 95%, urmând să fie remediate unele mici neconformităţi sesizate

„Aceste proiecte au rolul de a proteja natura prin amenajarea la marginea ariilor protejate a acestor zone de campare, astfel încât iubitorii de natură să aibă condiţii civilizate. Turismul este una dintre componentele cele mai importante care va duce la dezvoltarea judeţului nostru. Le mulţumesc primarilor pentru sprijinul acordat în realizarea acestor proiecte”, a declarat, într-un comunicat, Mircea Mălan.

În fiecare dintre cele patru campinguri au fost realizate lucrări de nivelare, parcări din pietriş pentru autovehicule şi autocare, un camping pentru rulote, zonele de campare vor fi înierbate, au fost amenajate alei pietonale din materiale naturale din zonă (pietriş), s-au amplasat bănci de odihnă şi s-a instalat un sistem de iluminat inteligent.

Lucrările au inclus şi construirea unor clădiri specifice în fiecare dintre campinguri: foişoare, grupuri sanitare, dar şi zone special amenajate pentru grătar şi focuri de tabără.

În Bratca au fost amplasate şase foişoare deschise din lemn şi o clădire cu terasă acoperită, duşuri şi grupuri sanitare.

În Şuncuiuş au fost amplasate patru foişoare şi o construcţie cu grupuri sanitare, duşuri, sală de conferinţe şi spaţii administrative. În plus, aici a mai fost realizată o construcţie cu birouri şi punct de informare. De asemenea, în această clădire va funcţiona şi o bază a Salvamont Bihor, cu locuri de cazare pentru angajaţi.

În campingul de la Vadu Crişului au fost finalizate două construcţii din lemn cu spaţii pentru igienă şi au fost montate opt foişoare.

Campingul de la Dobreşti se află lângă lacul Vida, cunoscut ca „lacul cu vârtej”, un deversor creat sub formă de pâlnie care conferă spectaculozitate lacului situat la doar 40 km de Oradea, pe Valea Holod. Tot în cadrul proiectului general pentru campinguri se va decolmata Lacul Vida, licitaţia pentru acesta fiind în curs, transmite Agerpres.

Toate cele patru campinguri sunt supravegheate video.

Lucrările sunt efectuate de compania Silvania, iar valoarea totală a contractului se ridică la 8.527.242,65 lei, inclusiv TVA. Banii sunt alocaţi din fonduri europene.

Investiţiile fac parte din proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului”, realizat în cadrul unui parteneriat dintre Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – ca lider de proiect, Consiliul Judeţean Bihor şi primăriile Bratca, Dobreşti, Şuncuiuş şi Vadu Crişului.

Obiectivul proiectului este încurajarea vizitării siturilor Natura 2000 într-un mod organizat şi civilizat, cu un impact cât mai redus asupra naturii.

Aceste investiţii vor contribui la conservarea biodiversităţii şi la crearea unor spaţii pentru educaţie ecologică pentru comunitate şi vizitatori.

Proiectul general mai prevede amenajarea a cinci peşteri (două peşteri pentru accesul publicului – Vadu Crişului şi Unguru Mare şi trei peşteri pentru speoturism – Vântului, Osoi şi Igriţa). În cazul acestora, firma care a câştigat licitaţia realizează în prezent proiectarea. Lucrările ar urma să înceapă în primăvară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.