G4Media.ro

Patru instituții colaborează pentru elaborarea unui plan urbanistic care să permită construcția…

Sursa foto: Google Maps

Patru instituții colaborează pentru elaborarea unui plan urbanistic care să permită construcția de pensiuni la Roșia Montană

Consilierii judeţeni din Alba au aprobat marţi încheierea unui protocol de colaborare între Ministerul Dezvoltării, Institutul Naţional al Patrimoniului, Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local al comunei Roşia Montană pentru iniţierea şi coordonarea Planului Urbanistic General (PUG) al Comunei Roşia Montană, transmite Agerpres.

Vechiul PUG, aprobat în 2002 de Consiliul Local, prelungit în 2014, a fost anulat de către Curtea de Apel Cluj în 2016. Lipsa unui PUG pentru Roşia Montană blochează dezvoltarea comunei, neputând fi, de exemplu, construite noi pensiuni sau accesate de către administraţia locală programe guvernamentale sau europene.

După includerea „Peisajului cultural minier Roşia Montană” în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în anul 2021, CJ Alba a solicitat Ministerului Dezvoltării cuprinderea documentaţiei privind „Actualizarea PUG şi RLU pentru comuna Roşia Montană” în cadrul „Programului de elaborare şi actualizare a documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi urbanism pentru zonele cu monumente istorice care fac parte din Lista patrimoniului mondial”.

În perioada cuprinsă între noiembrie 2023 şi aprilie 2024 a existat un schimb de corespondenţă, sens în care MDLPA a transmis prin poşta electronică „o primă propunere de protocol de colaborare, care cuprinde acţiunile comune, precum şi cele separate ale instituţiilor implicate, pe fiecare etapă a elaborării PUG Roşia Montană, de la iniţiere, contractare a elaborării, elaborare, avizare până la redactarea finală a documentaţiei”. CJ Alba a transmis observaţii şi propuneri, iar în aprilie, MDLPA a revenit, prin intermediul poştei electronice, cu forma consolidată a protocolului de colaborare interinstituţională pentru elaborarea PUG Roşia Montană.

În aceste condiţii, printr-o adresă a ministerului înregistrată la CJ Alba în 6 iunie, a fost transmis spre validare şi semnare Protocolul de colaborare interinstituţională dintre UAT Judeţul Alba, UAT Comuna Roşia Montană, Institutul Naţional al Patrimoniului şi MDLPA pentru iniţierea şi coordonarea elaborării PUG al Comunei Roşia Montană.

Obiectul protocolului, enunţat la art.1 din cuprinsul acestuia, îl constituie cooperarea interinstituţională dintre cele patru părţi semnatare în scopul iniţierii şi coordonării elaborării PUG Roşia Montană şi promovarea spre aprobare, conform cadrului legal în vigoare.

În cuprinsul Protocolului de colaborare, obligaţiile specifice ale părţilor sunt structurate în raport cu etapele de iniţiere, informare a populaţiei, planificare şi derulare a achiziţiei publice a serviciilor de elaborare a studiilor de fundamentare şi a PUG, precum şi recepţia livrabilelor aferente achiziţiei PUG.

Despre elaborarea unui nou PUG s-a discutat de mai multe ori în ultimii ani, fără să existe o concretizare în acest sens.

Peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris în 27 iulie 2021 în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind recunoscută astfel valoarea universală excepţională a acestuia, fundamentată de patru dintre cele şase criterii culturale stabilite prin Convenţia Patrimoniului Mondial: cel mai important, extins şi divers din punct de vedere tehnic complex subteran minier al antichităţii romane, împreună cu zonele de exploatare a minereului, zone de locuit, zone sacre, necropole.

În subteranul Roşiei Montane se găsesc peste 150 kilometri de galerii, în adâncul celor patru masive muntoase. Aici, a fost documentat cel mai vast sistem de exploatare minieră auriferă de epocă romană cunoscut până în prezent, dar şi un amplu sistem de exploatare de epocă modernă (sec. XVII-XVIII) realizat cu praf de puşcă, completat de exploatările cu dinamită de epocă contemporană (sec. XIX-XX).

Specialiştii susţin că minele de la Roşia Montană au fost exploatate cu 150 de ani înainte de ocuparea Daciei de către romani.

Studiile arată că rezervele dovedite ale zăcământului de la Roşia Montană se ridică la 323 de tone de aur şi peste 1.600 de tone de argint, fiind cel mai mare din Europa.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează