G4Media.ro

Patru membri ai CSM o acuzau încă din martie pe Lia Savonea…

Patru membri ai CSM o acuzau încă din martie pe Lia Savonea că nu respectă prevederile legale referitoare la convocarea ședințelor Consiliului

Patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-au transmis pe 26 martie a.c. șefei Consiliului, Lia Savonea, o adresă, obținută de G4Media.ro, prin care îi solicită să respecte prevederile legale referitoare la convocarea ședințelor instituției și să indice criteriile pe baza cărora selectează pe ordinea de zi doar anumite lucrări înregistrate pe rolul CSM.

Documentul a fost obținut de G4Media.ro în contextul conflictului dintre șefa CSM și ministra Justiției, izbucnit după ce Ana Birchall a acuzat-o pe Lia Savonea că stabilește în mod arbitrar ședințele Consiliului.

”Vă solicităm ca, în calitatea dumneavoastră de preşedinte, să indicaţi criteriile pe care le aveţi în vedere atunci când selectaţi dintre lucrările înregistrate pe rolul consiliului cele pe care le puneţi pe ordinea de zi a unei anumite şedinţe. În temeiul art. 29 alin. (10) din aceeaşi lege, vă solicităm să respectaţi termenul de 3 zile, prevăzut imperativ de textul de lege pentru publicarea ordinii de zi a şedinţelor, pentru a avea o previzibilitate a acestora”, se arată în adresa transmisă Liei Savonea de cei patru membri ai CSM pe 26 martie.

Aceștia îi mai solicitau, tot în vederea previzibilităţii, să stabilească zilele în care se desfăşoară şedinţele plenului CSM şi cele ale Secţiei de judecători, precum şi orele de începere a acestor şedinţe, subliniind că au constatat că acestea se stabilesc în mod total imprevizibil.

Cei îi mai cereau judecătorii Liei Savonea:

  • Având în vedere împrejurarea că dumneavoastră, în calitate de preşedinte, cunoaşteţi sau aveţi obligaţia să cunoaşteţi lucrările aflate pe rolul consiliului, vă solicităm să stabiliţi ordinea de zi cel puţin orientativă a şedinţelor Plenului şi ale Secţiei de judecători pe termen de o lună cel puţin.
  • Menţionăm că solicităm să vă îndepliniţi aceste atribuţii pentru a asigura condiţiile necesare în vederea respectării transparenţei activităţii consiliului, participării asociaţiilor profesionale şi a colegilor interesaţi la lucrările consiliului, precum şi în vederea asigurării posibilităţii studierii în timp util a acestor lucrări de către membrii consiliului, pentru a ne putea exercita atribuţiile prevăzute de lege, în cunoştinţă de cauză fiind cu privire la lucrările aflate pe ordinea de zi.
  • Arătăm că nu suntem în măsură să stabilim un program al altor activităţi pe care le exercităm în calitate de membri aleşi ai consiliului datorită modului imprevizibil în care sunt stabilite şedinţele Plenului şi ale Secţiei de judecători, precum şi ordinea de zi a acestora.

Semnatarii adresei au fost judecătoarea Andrea Annamaria Chiş și procurorii Tatiana Toader, Cristian Mihai Ban și Florin Deac.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: 

Schimb public de replici între șefa CSM și ministra Justiției / Lia Savonea îi răspunde Anei Birchall: Ședințele CSM nu pot avea loc în funcție de ședințele de guvern și nici nu pot fi adaptate agendei fiecărui membru

DOCUMENT Contre între ministrul Justiției și șefa CSM. Ana Birchall a informat-o din timp pe Lia Savonea că nu poate ajunge la ședința CSM și i-a cerut să aleagă o zi care să nu se suprapună cu activitatea guvernamentală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Nu stiu cine a scris acest articol, însă nu este prima dată când observ o greșeală cât toate zilele: toate funcțiile sunt la masculin, chiar dacă persoanele care le ocupă sunt femei. Așa că, în cazul de față, dna Birchal este MINISTRU, nu „ministră”. La fel, doamna profesor și doamna doctor. Nu ne dezamăgiți si voi !

    • Citește articolul în care prim-ministrul României felicita prim-ministra Moldovei.

      E de la țară la țară.. 🙂 ???? zic că e corect la masculin

    • Functia asta, cand a fost inventata, era ocupata doar de barbati. De aici si genul.

      Doamna respectiva ocupă (dar nu îndeplineşte) functia de ministru. Functia nu se acordă gramatical cu genul persoanei. Daca vrei, „doamna ministru Birchall” este prescurtarea de la „doamna care ocupa functia de ministru al justitiei” Pare mai clar acum?

      Daca ar exista si functia de ministreasă, atunci ar fi doua functii distincte (odată ce au denumiri diferite) si am vorbi de doua ocupatiuni diferite! Nu e cazul.

  2. Bă ,da’ pe piZda asta vânătă n o fute nimeni in gură?
    Stafidită!

  3. Daca ar fi doar numai nerespectarea regulilor de convocare a sedintelor ar fi fdoar un fleac. Gravitatea este alta , ca nu respecta juramantul profesiei si prin relationari subtile protejeaza persoane si structuri incompatibile cu cerintele statului de drept al sec. 21