Patru sate din stânga Nistrului, aflate sub controlul constituțional al Chișinăului, sunt aprovizionate cu gaz
Patru localități din raionul Dubăsari – Coșnița, Pohrebea, Doroțcaia și Pârâta, aflate sub controlul constituțional al Chișinăului, sunt aprovizionate cu gaz natural de pe malul drept al Nistrului, potrivit Rador Radio România.
„De ce este posibil acest lucru? Pentru că aceste localități care au fost menționate și care vor primi gaz, achită facturile la Moldovagaz. Celelalte localități, cum ar fi Cocieri, Molovata Noua și Varnița, achită facturile direct către Tiraspoltransgaz. Din acest motiv au fost deconectate de la livrarea de gaze cu condițiile generale, împreună cu celelalte teritorii care sunt necontrolate constituțional”, a declarat Roman Roșca, președintele Comisiei parlamentare de monitorizare și control al implementării politicii de reintegrare.
Livrările către cele patru localități, Coșnița, Pohrebea, Doroțcaia și Pârâta, vor fi posibile atâta timp cât există suficientă presiune în țevile de gaz natural din infrastructura energetică a malului stâng al Nistrului.
Potrivit lui Roman Roșca, în curând vor fi luate decizii în cadrul Comisiei naționale pentru situații excepționale, cu scopul de a oferi sprijinul necesar și celorlalte localități, care nu sunt controlate de Chișinău.
„Indiferent dacă unele localități primesc gaz și electricitate, iar alte nu primesc resursele necesare, cred că trebuie de găsit o formulă prin care să fie conectate și să nu se facă diferențe cu celelalte localități din Republica Moldova”, afirmă parlamentarul.
Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză energetică majoră după ce Gazpromul a anunțat sistarea livrărilor de gaze către Republica Moldova. Până la 31 decembrie 2024, regiunea separatistă primea zilnic 5,7 milioane de metri cubi de gaze rusești. Cu aceste volume erau asigurate necesitățile de consum ale locuitorilor din regiune și produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului. Lucrurile au luat o cu totul altă întorsătură în prima zi a anului curent.
Sâmbătă, 4 ianuarie, mai multe localități din stânga Nistrului au rămas fără curent timp de aproximativ trei ore. Oamenii s-au încălzit cum au putut. Duminică, deconectările au durat chiar și câte patru ore și se întind până la miezul nopții.
Iar începând de astăzi, 7 ianuarie, în Transnistria vor avea loc întreruperi programate de energie electrică de două ori pe zi, câte patru ore fiecare, adică opt ore în total.
Regimul de la Tiraspol spune că măsura e necesară pentru că localnicii consumă mai mult decât poate produce Centrala Cuciurgan și că, în ultimele 24 de ore, au fost peste 120 de defecțiuni la rețelele electrice.
Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Energiei, a scris pe Internet că situația din stânga Nistrului rămâne îngrijorătoare.
„Deficitul de putere înregistrat pe malul stâng al Nistrului este de circa 30% din necesarul de consum, enorm pentru sistemul energetic. Dacă nu va fi deconectat un număr suficient de consumatori, există riscul să cadă întregul sistem. Ca să nu riscăm să avem parte de o experiență similară și pe malul drept, rugăm în continuare toți consumatorii să folosească rațional energia, mai ales în orele de vârf, dimineața de la 07:00 până la 11:00 și seara de la 18:00 până la 23:00, când aceasta este importată la preț mai mare”, spune secretarul de stat.
Între timp, malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze naturale până în luna martie. Republica Moldova face față crizei energetice provocate de Rusia fără a activa contractele de avarie. Aproape 50% din totalul energiei electrice este asigurat de România, alte 32,35% au fost acoperite de „Termoelectrica”, 5,12% – de CET-Nord, 1,21% – de Întreprinderea de Stat „Costești”, iar 11,83% a reprezentat energie regenerabilă.
Sursa: JURNAL / Rador Radio România
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.