G4Media.ro

Patru utilizatori de calculator din zece folosesc sisteme de operare care nu…

Sursa foto: laptopmag.com

Patru utilizatori de calculator din zece folosesc sisteme de operare care nu mai oferă update-uri: Windows XP și Windows 7

Patru consumatori din zece (41%), persoane fizice, utilizează pe propriile computere sisteme de operare care nu mai oferă update-uri, în timp ce alte 40% dintre IMM-uri şi companii mari se bazează încă pe Windows XP şi Windows 7, reiese dintr-o analiză de specialitate, publicată luni, citată de Agerpres.

Cercetătorii Kaspersky susţin că, în cele mai multe cazuri, sfârşitul ciclului de viaţă al unui sistem de operare înseamnă că nu vor fi mai fi emise alte actualizări de către furnizor, inclusiv actualizări legate de securitatea cibernetică.

Analizând versiunile specifice ale sistemelor de operare învechite utilizate, 2% dintre consumatori şi 1% dintre staţiile de lucru utilizate în companiile foarte mici, VSB se bazează pe Windows XP – un sistem de operare care nu mai este susţinut prin actualizări de mai bine de 10 ani.

De asemenea, 0,3% dintre utilizatorii individuali şi 0,2% din totalul celor VSB preferă încă Windows Vista, pentru care suportul principal s-a încheiat în urmă cu şapte ani, iar unii utilizatori şi unele companii au ratat actualizarea gratuită la Windows 8.1 şi continuă să utilizeze Windows 8, care nu mai este actualizat de Microsoft din ianuarie 2016.

Peste o treime (38%) dintre consumatori şi companii foarte mici (VSB), respectiv 47% dintre IMM-uri şi companii mari apelează încă la Windows 7, în timp ce pe segmentul de afaceri mici, mijlocii şi companii marii, ponderea acestui sistem de operare şi cea a noii versiuni de Windows 10 este aceeaşi.

Pentru protecţia împotriva ameninţărilor emergente, Kaspersky le recomandă companiilor şi persoanelor fizice să utilizeze o versiune actualizată a sistemului de operare, cu funcţia de actualizare automată activată şi să apeleze la soluţii cu tehnologii de prevenţie a exploit-urilor, bazate pe comportament, cum ar fi Kaspersky Security Cloud, Kaspersky Endpoint Security for Business şi Kaspersky Small Business Security, care ajuta la reducerea acestui risc ce vizează sisteme de operare învechite.

Sursa Foto: Laptopmag.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. „Patru utilizatori de calculator din zece utilizează folosesc de operare care nu mai oferă udate-uri: Windows XP și Windows 7”
    🙂 Ori PC-ul pe care a fost scris titlul acestui articol are WinXP piratat și virusat, ori operatorul lui nu are toate „udate-urile” la zi 🙂

  2. Au corectat. Bravo!
    Deh, căldură mare, monșer!

  3. Articol capcana incurajeaza utilizarea windoss xp.

  4. Au uitat sa specifice ca cei 41% sunt cu Windows piratat. Cine cumpara in Romania Windows? Sa fim seriosi. Restul au laptop-uri cu Win10 preinstalat.

    • Ce gluma buna, de parca nu stie toata lumea ca Windows-ul e gratis!

  5. De exemplu, eu am cumpărat licența de Windows 10 Professional cu 22,5 lei. Și uite așa, ți-am stricat statistica. 🙂

    • Cheile alea la 22..50 de lei sunt un fake. La un control real s-ar putea sa fii luat la intrebari. Sunt tepe chiar daca sunt cumparate de pe asa zise platforme de e-comerce serioase. De ex. nu cred ca E-magul mai are vreun control la ce se vinde pe la ei.

  6. https://distrowatch.org , cu curaj, aveti ce-alege.

    • + Linux-ul e cel mai bun antivirus. 🙂 Simplu si eficient. Wine-ul e destul de matur, Proton-ul de la VALVE la fel, n-aveti motive sa va plangeti decat daca sunteti incuiati si va e frica sa incercati ceva ‘nou’. De parca Windows-ul n-a fost candva ‘nou’.

      Windows este o blasfemie la adresa „Stiintei Calculatoarelor”, un monopol care a scapat basma curata dupa decenii de procese.

      Prea multi ignoranti pe planeta asta.

      (Blesfemie pt. ca datorita performantelor OS-ului lor folosesc Linux pt. servere.

      Linux este un nucleu, nu un OS, il aveti pe telefon foarte probabil. (Si nu numai…

    • P.S. : Daca Guvernantii ar avea creier, ar scuti statul de sute de milioane de dolari risipite. ( Sa n-o uitam pe Cati … O sa plateasca.

      Schrodinger Topic(Super-position): Fara Codruta DNA-u-i pustiu …

    • Sunt putine distributii stabile pentru un utilizator de rand. Din pacate scoala nu ofera un contact cu alte S.O. decat Windows. Pe la facultate se mai face ceva, in liceele de profil, cel putin, ma indoiesc.

  7. Când vom avea o economie viabilă și lipsită de hoți aceste statistici se vor îmbunătăți de la sine.

  8. Windows 7 mai beneficiaza de suport pana pe 14 ianuarie 2020, ziaristii lui peste (a se citi ciorditorii) de la ge4media l-au si ingropat deja.

    While newer versions of such OS are available, around 41% of consumers still use either an unsupported or approaching end of support desktop OS like Windows XP or Windows 7

    • Nu doar atat, mai bat si campii ca XP nu a mai primit update-uri de peste 10 ani. In realitate update-urile au fost oprite abia in 2014, acum 5 ani.

      Intrebarea urmatoare pentru G4, de ce nu este marcat acest articol sub orice critica ca reclama? Avand in vedere ultima bucata de jos, cu Kaspersky ?

      Nu de alta dar, daca ati ales sa faceti bani din reclama mascata, poate nu mai aveti nevoie de donatiile mele lunare.

  9. Dragii mei G4Media.ro , multe persoane nu au reușit să se obișnuiască cu noul Windows 10. De asta și trecerea de la Windows 7 la Windows 8 a fost grea.
    Noi cei cu Windows 7 utilizam cu un motiv anume sistemul de operare lansat de Microsoft in 2009. Întrucât ne da un micuț boost in frame rate la jocuri.Si mai avem un motiv pentru care nu trecem la Windows 10 SPIONARE.

  10. @Ziggy , Top 10 distrowatch.org sunt stabile. + chiar azi a aparut release-ul bazat pe „Debian 10 Buster” de la MX, care e aproape cu nr. dublu de ‘hits per month’, dupa cum poti observa.

    Pt. cei interesati de FPS-uri, vedeti ca s-ar putea sa fiti surprinsi de cum merg jocurile de Windows pe Linux. (Cu Proton pe STEAM sau Lutris … ) Faceti-va temele …

    https://www.protondb.com/ De Lutris va interesati separat dar va recomand sa incercati cu Fedora, daca vreti jocurile Battle.net … cu niste Google sunteti ON.

  11. Iar 90% din utilizatori opresc update-urile imediat dupa instalarea sistemului…

  12. Windows 10 e cam la fel că și Millenium. Calitate ZERO. Compatibilitate ZERO. Doar jucătorii dau bani pe Windows 10. Windows 7 x86 in momentul de fata este Rege. Chiar cu limitările de memorie RAM. Cunoscătorii sistemelor de operare știu f. bine asta. Microsoft nu dorește decât să ne mai bage mana in buzunare după niște licențe noi! DOS 6.2 a fost plătit de mine. Și tot așa până la Windows 7 ultimate. E absurd ceea ce face Microsoft! Asta nu e economie de piață! E jaf … tipic vremurilor in care trăim.