Patruzeci şi patru de migranţi au fost descoperiţi într-un tunel săpat la frontiera sârbo-ungară, sub gardul de sârmă ghimpată parţial electrificat construit de Viktor Orban
Poliţia ungară a anunţat vineri că a descoperit 44 de migranţi într-un tunel ”clandestin” săpat pe sub frontiera cu Serbia, aparent menit să evite gardul de sârmă ghimpată ridicat de Viktor Orban între cele două ţări, relatează AFP, preluată de News.ro.
Cele 44 de persoane de aflau în tunelul ascuns în plină natură, în apropiere de Asotthalom, o comună situată în sudul Ungariei, la frontiera cu Serbia, precizează poliţia într-un comunicat.
Contactată de AFP, poliţia nu a precizat nici naţionalitatea persoanelor arestate şi nici circumstanţele descoperirii.
Alt tunel, de acelaşi tip – dar gol – a fost descoperit la o distanţă de 30 de kilometri, în apropiere de oraşul de frontieră Csikeria, se mai arată în comunicat.
În plin val al migraţiei, în 2015, când sute de mii de migranţi au tranzitat Ungaria, Guvernul suveranistului Viktor Orban a construit o barieră parţial electrificată de-a lungul frontierei cu Serbia şi Croaţia, cu scopul de a împiedica intrarea ilegală în ţară a migranţilor.
Cele două tuneluri au fost ”săpate manual, nu erau susţinute şi puneau în pericol viaţa potenţialilor utilizatori”, se arată în comunicat.
Poliţia precizează că în ambele cazuri intrările/ieşirile erau camuflate cu vegetaţie.
Tunelul în care au fost descoperiţi migranţi avea o lungime de 34 de metri, iar celălalt de 21,7 metri, însă ”nu a fost folosit”, potrivit aceleiaşi surse.
Guvernul Orban este cunoscut, din 2015 încoace, printr-un discurs vindicativ împotriva primirii migranţilor din afara Europei şi printr-o serie de măsuri de înăsprire a politicii migratorii a ţării.
Sârma ghimpată şi supraveherea consolidată la frontiera Ungariei au rărit tentativele de trecere, pe care le-au făcut mai periculoase.
Budapesta a înfiinţat două tabere în apropierea frontierei cu Serbia, pentru migranţi care vor să ceară azil.
Numărul migranţilor primiţi în aceste zone de tranzit a scăzut puternic, potrivit unor organizaţii de apărarea drepturilor omului, care denunţă totodată condiţiile examinării cererior de azil.
Foto: imigranți / sursa: ONU
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii