
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris. A fost plasat sub control judiciar, cu interdicția de a părăsi orașul (AFP)
Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autorităţile de la Bucureşti, care cer extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP, preluată de Agerpres.
Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reţinut la domiciliul său din Paris şi apoi încarcerat pe 7 aprilie în cadrul unui nou mandat de arestare european emis pe 30 ianuarie de autorităţile române.
Camera de extrădări a Curţii de Apel din Paris a ordonat punerea sa în libertate şi plasarea sa sub control judiciar cu interdicţia de a părăsi teritoriul francez.
„Această decizie confirmă că Franţa, ca şi alte jurisdicţii europene, refuză să devină instrumentul unei persecuţii judiciare şi politice orchestrate de statul român, în unicul scop de a-l împiedica să-şi valorifice drepturile la succesiunea regală”, a reacţionat avocatul său Miriame Laichi, într-o declaraţie pentru AFP.
În 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe Paul al României la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, pentru trafic de influenţă şi complicitate.
El este acuzat că a lucrat cu o bandă de escroci, între 2006 şi 2013, pentru a recupera proprietăţile pe care le revendica în calitate de moştenitor al familiei regale. Prejudiciul pentru stat a fost estimat de procurori la 145 de milioane de euro, scrie AFP.
O audiere pentru a examina acest nou mandat de arestare este prevăzută pe 14 mai, la Camera de extrădări.
„Este incredibil că au refăcut un mandat de arestare când ştiu că sunt nevinovat”, a declarat la audiere Paul al României, potrivit France Presse.
Un prim mandat de arestare european a fost emis pe 18 decembrie 2020, după condamnarea sa în apel, scrie AFP,
Însă Camera de extrădări a refuzat în noiembrie 2023 să-l predea Bucureştiului pe acest descendent al regelui Carol al II-lea, unul dintre ultimii regi ai României, „din cauza unui risc real de încălcare a Cartei drepturilor fundamentale a UE”.
În Malta, unde prinţul s-a deplasat în aprilie 2024 pentru o ceremonie oficială, justiţia a refuzat de asemenea să-l predea autorităţilor române, notează agenţia de ştiri franceză.
Tatăl prinţului, Carol Mircea Grigore, născut în 1920, era unul dintre fiii lui Carol al II-lea, rege al României între 1930 şi 1940.
În 1947, familia regală a fost alungată din România de comunişti şi proprietăţile sale confiscate. Conflictele continuă asupra bunurilor provenite din această succesiune, mai scrie AFP.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu