Paul Georgescu, primul român campion suprem la înot în ape deschise, a traversat strâmtoarea Cook, Noua Zeelandă, parte din proiectul Oceans Seven
Paul Georgescu a traversat înot strâmtoarea Cook, care desparte Insula de Nord a Noii Zeelande de Insula de Sud. Este a şasea strâmtoare pe care Paul reuşeşte să o traverseze în cadrul celui mai important proiect mondial în înotul în ape libere: Oceans Seven, anunță Agerpres.
Doar 27 de persoane au reuşit să finalizeze „Everestul” înotătorilor. Paul mai are de traversat Tsugaru Strait, Japonia, iar provocarea se va desfăşura la finalul lunii iulie.
„Sunt motivat la maximum să termin proiectul Oceans Seven în această vară şi voi face tot ceea ce depinde de mine atât în pregătirea fizică, cât şi în cea mentală”, a declarat românul, desemnat de World Open Water Swimming Association Awards, cea mai mare organizaţie de înot în ape deschise din lume, MAN OF THE YEAR în anul 2021.
Paul Georgescu a înotat timp de 9 ore într-o apă cu o temperatură de 17 grade.
Cook Strait leagă Insula de Nord a Noii Zeelande cu Insula de Sud, conectând Marea Tasmaniei cu Oceanul Pacific de Sud. În linie dreaptă distanţa este de 22,5 kilometri, dar curenţii puternici au făcut ca traseul parcurs de Paul să fie de 29 de kilometri.
„Am prins o zi senină, astfel că am avut posibilitatea să văd malul celălalt, un sentiment reconfortant, dar în momentul în care intri în apă distanţele pot fi copleşitoare. Am avut de luptat, timp de mai multe ore, în diferite momente ale traversării, cu un curent puternic. în aceste perioade trebuie să sprintezi pentru a reuşi să depăşeşti respectivele porţiuni, altfel rişti să fii deviat de la rută şi să nu mai ajungi pe partea cealaltă. Au fost şi reprize de vânt care au adus valuri destul de mari, care m-au determinat să îmi schimb tehnica de înot. A fost o traversare grea, a treia ca dificultate dintre cele 6 reuşite în cadrul acestui proiect” – a mărturisit Paul Georgescu.
El a început traversarea la doar 48 de ore de la momentul aterizării în Noua Zeelandă, iar diferenţa de fus orar a fost un alt aspect care i-a îngreunat traversarea.
„Reuşita o datorez în primul rând antrenamentelor. Mă pregătesc împreună cu înotători de perfomanţă pentru că fără o viteză bună multe dintre aceste strâmtori nu pot fi traversate. A contat mult şi mentalul, psihicul puternic, care se căleşte odată cu experienţa. Trebuie să rămâi motivat şi în situaţiile dificile.”
Paul Georgescu i-a avut alături, în cele două bărci care l-au flancat, în traversarea Cook Strait, pe managerul său, Iulian Zamfir, soţia sa, dar şi doi dintre înotătorii importanţi în ape libere şi îngheţate: irlandezul Ger Kennedy şi neozeelandezul Philip Rush, omul care deţine recordul mondial de timp pentru două, respectiv trei traversări legate în English Channel.
„Sunt obosit, dar foarte bucuros pentru că am reuşit traversarea Cook Strait. Acum toate gândurile mele se îndreaptă spre Japonia. Trebuie crescută viteza foarte mult pentru Tsugaru Strait, dar sunt motivat. Oceans Seven este un proiect extrem, extrem de dificil atât din punct de vedere fizic şi psihic, cât şi financiar. Ai nevoie de anduranţă, viteză, adaptare la apa foarte rece, capacitatea de a înota pe timp de noapte, un psihic tare ca să nu-ţi fie frică de ce este sub tine, de fauna marină.”
Proiectul Oceans Seven implică traversarea a 7 dintre cele mai dificile strâmtori şi canale din lume: English Channel, North Channel, Catalina Channel, Kaiwi Channel, Strait of Gibraltar, Cook Strait şi Tsugaru Strait.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu