Paul McCartney, despre legislația propusă de Marea Britanie privind drepturile de autor: „Nu lăsați AI să jefuiască artiștii”
Sir Paul McCartney, fostul membru The Beatles a declarat pentru BBC că modificările propuse la legislația privind drepturile de autor ar putea permite tehnologia „jefuitoare” care ar putea face imposibil pentru muzicieni și artiști să-și câștige existența.
Guvernul are în vedere o revizuire a legii care ar permite dezvoltatorilor de inteligență artificială să utilizeze conținutul creatorilor de pe internet pentru a-și dezvolta modelele, cu excepția cazului în care titularii de drepturi nu optează pentru aceasta.
Într-un interviu rar acordat duminică Laurei Kuenssberg, Sir Paul a declarat că „atunci când eram copii în Liverpool, am găsit un loc de muncă pe care îl iubeam, dar care plătea și facturile”, avertizând că propunerile ar putea elimina stimulentul pentru scriitori și artiști și ar putea duce la o „pierdere de creativitate”.
Guvernul a declarat că urmărește să ofere certitudine juridică printr-un regim al drepturilor de autor care să ofere creatorilor „control real” și transparență.
Sir Paul, unul dintre cei doi membri supraviețuitori ai trupei The Beatles, a declarat: „Apar tineri, fete, care scriu un cântec frumos și nu îl dețin și nu au nimic de-a face cu el. Și oricine vrea poate să îl fure”.
„Adevărul este că banii se duc undeva… Cineva este plătit, așa că de ce să nu fie tipul care a stat și a scris Yesterday?”
El a făcut apel la guvern să se gândească din nou la planurile sale, spunând: „Noi suntem poporul, voi sunteți guvernul! Ar trebui să ne protejați. Asta e treaba voastră.
„Așa că, dacă treceți un proiect de lege, asigurați-vă că protejați gânditorii creativi, artiștii creativi, altfel nu îi veți avea.”
Guvernul face în prezent consultări cu privire la propuneri care ar permite companiilor de inteligență artificială să utilizeze materiale disponibile online fără a respecta drepturile de autor, în cazul în care le folosesc pentru extragerea de text sau de date.
Programele de inteligență artificială generativă extrag, sau învață, din cantități mari de date, cum ar fi texte, imagini sau muzică online, pentru a genera conținut nou care pare să fi fost realizat de un om.
Propunerile ar oferi artiștilor sau creatorilor o așa-numită „rezervă de drepturi” – posibilitatea de a se retrage.
Însă criticii planului consideră că nu este posibil ca un scriitor sau un artist individual să notifice mii de furnizori diferiți de servicii AI că nu dorește ca conținutul său să fie utilizat în acest mod sau să monitorizeze ce s-a întâmplat cu munca sa pe întregul internet.
Săptămâna aceasta, baroneasa Kidron va prezenta în Camera Lorzilor o propunere alternativă prin care artiștii să opteze pentru a-și da acordul ca conținutul lor să fie utilizat.
Tom Kiehl, director executiv al organismului industriei muzicale UK Music, a declarat: „Planurile guvernului de a modifica legislația privind drepturile de autor pentru a facilita utilizarea de către firmele de inteligență artificială a muzicii artiștilor, compozitorilor și companiilor muzicale fără permisiunea acestora pun industria muzicală într-un risc uriaș.
„Ar fi un pariu sălbatic împotriva sectorului creativ care contribuie deja cu peste 120 de miliarde de lire sterline la economie și ar fi contraproductiv pentru propriile ambiții de creștere ale guvernului.
„Nu există nicio dovadă că creativii pot „renunța” efectiv ca munca lor să fie instruită de sistemele AI și, prin urmare, această concesie aparentă nu oferă nicio reasigurare celor care lucrează în domeniul muzicii.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii