Paul McCartney susține că a folosit inteligența artificială pentru a realiza ”ultimul disc al formaţiei Beatles”
Paul McCartney susține că a folosit inteligența artificială pentru a realiza a ceea ce numește ”ultimul disc al formaţiei Beatles”. Vorbind la programul Today de pe BBC Radio 4, el a explicat că a folosit tehnologia de învățare automată pentru a ”extrapola” vocea lui John Lennon dintr-un vechi demo, astfel încât să poată compune melodia. ”Tocmai am terminat-o și va fi lansată anul acesta”.
Macca nu a spus titlul cântecul, dar totul sugerează că este vorba de o compoziție din 1978 a lui Lennon intitulată Now and Then.
Demo-ul lăsat de Lennon fusese luat deja în consideraţie ca o posibilă melodie de reunire a formaţiei Beatles în 1995, când Paul, George Harrison și Ringo Starr lucrau la seria Anthology, operațiune care a dus apoi la lansarea single-urilor Free as a bird și Real Love. McCartney primise demo-ul în urmă cu un an de la văduva lui Lennon, Yoko Ono. Era una dintre multele melodii de pe o casetă pe care scria ”For Paul” pe care Lennon le-a compus cu puțin timp înainte de moartea sa tragică, în 1980.
Piesele, înregistrate cu acompaniament de pian cu ajutorul unui magnetofon portabil, în apartamentul muzicianului din clădirea Dakota, au fost remasterizate de Jeff Lynne, geniul de la Electric Light Orchestra, prietenul de suflet şi ultimul producător al lui George. Este probabil ca la acea vreme unora să le fi părut ciudat faptul că primele două volume Anthology aveau fiecare o piesă nouă, în timp ce al treilea, nu. Ei bine, melodia inedită de pe Anthology 3 ar fi trebuit să fie chiar Now and then. Trupa a încercat să o înregistreze, însă sesiunea a fost abandonată rapid. ”Cântecul avea un refren, dar lipseau aproape cu desăvârşire versurile”, a explicat Lynne.
Îndoielile lui Harrison
Macca a susținut mai târziu că Harrison a definit cântecul ”un gunoi” și a refuzat să lucreze la el. ”Nu avea un titlu bun, trebuia în mare parte refăcut, însă avea o strofă frumoasă cântată de John. Lui George nu i-a plăcut. Iar având în vedere că Beatleşii erau o democrație, am renunţat”. În plus, înregistrarea originală avea un zumzet persistent. În 2009, o nouă versiune a demo-ului, fără zgomot de fundal, a fost lansată pe un CD bootleg. McCartney a vorbit în repetate rânduri despre dorința lui de a termina melodia. Iar acum, se pare că tehnologia i-a oferit muzicianului posibilitatea de a realiza acest lucru.
Schimbarea pare să se fi produs odată cu documentarul lui Peter Jackson, Get Back, unde editorul Emile de la Rey a programat computerele să recunoască vocile celor patru Beatles și să le separe de zgomotul de fundal și chiar de propriile instrumente, pentru a crea un sunet ”curat”. Același proces i-a permis lui McCartney să facă un duet cu Lennon în recentul său turneu I’v Got a Feeling.
Iar acum, ne-ar putea oferi o piesă inedită marca Beatles. Şi totuşi, nu putem să nu ne întrebăm: lui Lennon – autorul Now and then – i-ar fi plăcut o astfel de operațiune? Nu ştim răspunsul, dar constatăm că e adevărat ceea ce se spune despre inteligența artificială: că vine la pachet cu întrebări decisive pentru omenire.
Sursa: Ilsole24ore/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank