G4Media.ro

Pauza de respirație: Imagini rare cu o femelă râs și doi pui…

sursa foto: Captură video

Pauza de respirație: Imagini rare cu o femelă râs și doi pui care se joacă într-o pădure din Neamț / Istoria complicată a unui prădător nocturn fascinant

Trei râși, o mamă și doi pui jucăuși, au fost surprinși din întâmplare în timp ce traversau o pădure din județul Neamț, cu ajutorul camerelor de monitorizare amplasate de silvicultori. Imaginile, publicate vineri de Romsilva, sunt o privire rară asupra vieții unui prădător nocturn fascinant, dar cu o istorie complicată.

Râsul eurasiatic este una dintre cele mai răspândite specii de feline sălbatice din lume șl poate fi găsit din Europa Centrală până aproape de granița estică a Federației Ruse și în Platoul Tibet, la nord de Munții Himalaya, la altitudini care pot depăși și 2 500 de metri înălțime, explică Societatea Internațională pentru protecția felinelor pe cale de dispariție.

Cu toate acestea, specia se află în prezent într-o situație de conservare delicată, chiar și în zonele din lume unde râșii obișnuiau să fie găsiți în abundență. 

Vânat intensiv pentru blană și considerat o amenințare pentru alte populații de animale sălbatice, linxul eurasiatic a fost eradicat din multe părți ale fostului său areal din Europa, explică Fundația pentru Conservarea Felinelor. Printre amenințările la adresa speciei se numără fragmentarea habitatului , pierderea surselor de hrană, activitatea umană și braconajul.

Ultimul studiu regional al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, realizat în 2020, a arătat că mai există în prezent între 8.000 și 9.000 de râși în Europa, excluzând populațiile din Rusia și Belarus, iar una dintre cele mai mari populații poate fi găsită în România: între 1 200 și 1 500 de râși trăiesc în pădurile românești, conform ONG-ului World Wide Fund for Nature. 

În acest context, România a început să joace un rol important în eforturile de conservare a râșilor în alte zone din Uniunea Europeană, unde felinele au fost aduse în pragul dispariției. Spre exemplu, în 2023, un exemplar matur a fost capturat în Munții Carpați și mutat într-un parc național din Croația, într-un efort de a spori diversitatea genetică a populațiilor de râși din Croația și Slovenia, explică Comisia Europeană.

Experimentul, considerat un succes, este parte a unui proiect de cercetare finanțat de UE, în urma căruia oamenii de știință speră să înțeleagă mai bine comportamentul acestor animale.

În prezent, autoritățile din România iau parte la proiectul de repopulare internațional “Lynx Thuringia”, care își propune crearea unei populații de râși în Germania Centrală.

În acest scop, autoritățile își propun să captureze zece râși în Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea, pe care să îi transfere în Germania până în 2027 – un proces care a început la finalul lunii mai, când un râs poreclitl Viorel a ajuns în noua sa casă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Oh, my God! Asta e o încercare de a arăta că nu sunteți niște isterici anti natură?