G4Media.ro

Pax Iohanniana. Modelul tăcerii de la Sibiu, importat la București pe tema…

Pax Iohanniana. Modelul tăcerii de la Sibiu, importat la București pe tema procurorilor șefi. Dar cu ce preț?

Scandaloasa numire a unor procurori șefi nu a produs nici un scandal. O liniște totală s-a așternut pe subiectul justiției, cu două – trei excepții. Cine a urmărit evoluția președintelui Iohannis știe că așa și-a construit atmosfera și în Sibiu: liniște, zero scandaluri publice, cu negocieri subterane din care toate partidele și grupurile de interese locale au avut de câștigat. Pax Iohanniana, pe cale să se aștearnă și la nivel central, e modus operandi al unui operator politic redutabil, căruia încep să îi iasă tot mai multe mișcări.

Grotesc a fost însă modul în care s-a obținut această liniște pe un subiect esențial pentru viitorul României. Înțelegerea politică transpartinică e totală, dovadă că nici un partid (cu excepția unui comunicat anemic al lui Dan Barna) nu a sancționat numirile. Dan Tăpălagă a explicat de ce e chestionabilă numirea Gabrielei Scutea la Parchetul General și de ce e complet inacceptabilă numirea Giorgianei Hosu (cu soțul urmărit penal și mama implicată în afaceri offshore) la DIICOT.

Peste toată afacerea procurorilor a planat nu doar un cvasi-consens politic straniu, dar și o frăție între câteva grupări cunoscute de penali atârnați pe lângă serviciile secrete. Cei care au mișcat în front și au stricat înțelegerea, adică o mână de procurori din CSM (cu toate interesele și parti-pris-urile lor) și câțiva ziariști de pe net, au fost linșați mediatic de, culmea!, gazetele și televiziunile acestor penali care, teoretic, ar fi trebuit să schiaune împotriva procurorilor.

Explicația linșajului mediatic e că procurorii propuși de matrioșka Predoiu și acceptați de Iohannis sunt fix pe placul penalilor deținători de televiziuni și dosare: activitate profesională mediocră, zero dosare grele la cingătoare.

La asta se adaugă straniile legături cu serviciile ale procurorilor numiți, legături care nu au mai produs urletele obișnuite de la PSD – Gâdea – Badea – Budeanu &co. Giorgiana Hosu e cunoscută în lumea procurorilor ca fiind la dispoziția serviciilor, Gabriela Scutea e absolventa Academiei SRI în 2012 (program post-universitar).

Să folosim un argument logic: dacă procurorii sunt atât de buni precum spune președintele Iohannis, de unde această liniște asurzitoare? Dacă erau atât de buni procurori aveam un indicator perfect: televiziunile și site-urile penalilor, ba chiar și PSD ar fi urlat din toți rărunchii că nu sunt buni, că procedura e viciată, că ceva e în neregulă. Nu s-a întâmplat asta.

Atât de sigur a fost președintele Iohannis de liniștea instaurată pe subiectul procurorilor că nu a catadicsit măcar să explice într-o conferință de presă decizia de a-i numi, în ciuda avizelor negative de la CSM pentru Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea. A aruncat un răspuns în doi peri la Bruxelles, printre alte teme la zi. Și asta deși, după câștigarea celui de-al doilea mandat, promitea că va comunica mai des și mai mult pe marile teme ale societății.

Nu o va face. Iohannis detestă marile dezbateri, scandalurile și controversele. Toate ieșirile trebuie să fie perfect controlate – vezi simulacrul de dezbatere electorală de la alegerile prezidențiale sau așa-zisa dezbatere de la lansarea pachetului pe Educație de la Cotroceni.

Iohannis e un operator politic care are oroare să-i fie chestionate strategiile și deciziile. Iar când strânge suficientă putere, așa cum a făcut-o în Sibiu încă din primul mandat, acționează ca un panzer care nivelează totul în jur. Netezește asperitățile, găsește poziția comună a tuturor jucătorilor politici, pe scurt face liniște.

Același lucru vrea să-l facă și la București. Și a început să-i iasă, pas cu pas. PSD e aproape anesteziat, în ciuda ultimelor zbateri din Parlament. Marcel Ciolacu a acceptat, inexplicabil încă, să joace în hora anticipatelor, fix cum își dorea președintele Iohannis. Nu știm cum de s-a sucit Ciolacu pe această temă în două luni. Dar e lesne de observat că trio-ul celebru în PSD format din bunii prieteni Gabriel Vlase, Mihai Tudose și Marcel Ciolacu are trecere la Cotroceni.

Și presa – mai ales televiziunile – e foarte tăcută la adresa președintelui. Un remarcabil blindaj audiovizual s-a creat în timp, spart rareori de câteva voci răzlețe pe net. Iar acțiunile președintelui nu doar că nu sunt criticate de televiziunile penalilor, ci chiar salutate deseori, chiar în prime-time.

Singurii care mai cârâie pe scena politică sunt USR-iștii, tot mai conștienți că miza principală a PNL și Iohanis e să guverneze singuri, să aibă toată puterea. De ce ar vrea să împartă liberalii puterea fix cu concurența, cu singurul partid care are capacitatea de a lua tot din voturile anti-PSD? Nici USR-iștii nu se ajută prea mult, concentrați pe nesfârșitele lor lupte intestine, tot mai irelevante pentru publicul larg.

Pax Iohanniana ar trebui să-l îngrijoreze și pe Ludovic Orban. Actualul premier nu e pe placul lui Iohannis. N-a fost niciodată, pentru că mișcă în front prea des, are propria agendă politică. O știe și Orban, de aceea a făcut tot ce-a putut ca să împiedice căderea propriului guvern. Pe cine preferă însă președintele la Palatul Victoria? În culisele politicii sunt vânturate mai multe nume de politicieni sau chiar șefi de instituții de forță cărora Iohannis să le dea sarcina de a reforma Constituția, administrația și educația – marile sisteme pe care vrea să-și lase amprenta în al doilea mandat.

Doar că marile reforme nu se pot face în liniște. E o utopie. Soluția bulgară e atrăgătoare, dar eficiența e falsă. Acolo, în deplină liniște și înțelegere transpartinică, s-a simulat o reformă a justiției care le-a luat ochii și experților Comisiei Europene, sătui de scandalurile interminabile din România, Ungaria ori Polonia, și așa s-a ajuns ca vecinii de la sud să fie în pragul ridicării MCV. Dar corupția și criminalitatea organizată nu au dispărut din Bulgaria doar pentru că nu există scandaluri de corupție. Liniștea e bună în sala de examen, nu într-o societate care se vrea reformată.

PS: A mai existat în istoria recentă un președinte care a vrut liniște, ca să poată lucra. Și nu a fost bine pentru țară.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

72 comentarii

  1. Iohannis lucreaza pentru el, v-am zis de la inceput.

    Acum romanii vor vota PNL ca prostii si iata sfarsitul tarii.

    • Cine participa la ședințele CSAT știe de ce…

    • N-ai vrea să votăm USR? :)))))

    • Asta e un moment de cotitura si romanii nu vor mai vota masiv cu PNL, e clar ca singura alternativa la fostul FSN este USR-PLUS.

    • N-am uitat nici macar o secunda ca Iohannis a fost propunerea de prim-ministru a struto-camilei perverse numita usele. crinutu si monta nu mai pridideau sa spuna klaus iohannis la fiecare trei cuvinte.
      Acum sintem cu totii mari „democrati” iar penele ramine un partid tarat de coruptie si interese obscure. De ciuma rosie nu mai vorbesc.
      Si DA soros, voi vota in continuare cu USR pentru ca deocamdata n-au avut ocazia sa ma dezamageasca nefiind la conducere. Ce s-a intimplat intre ei era inerent pentru un partid care a crescut foarte repede.

    • Este adevarat ca Sectia pentru Procurori are credibilitate, pentru ca s-a opus multor manevre mizerabile ale ministrului corupt si las Tudorel Toader.
      Sectia pentru Procurori a blocat numirea procuroarei corupte, aflate in slujba mafiei psd, Florea, la conducerea Sectiei Speciale.
      Ignorarea avizului CSM nu este obligatoriu un lucru rau.
      Sectia pentru Judecatori este compusa in majoritate din oamenii mafiei psd.
      Foarte bine daca Presedintele nu tine cont de avizele date de Sectia pentru Judecatori sau cele date de CSM, in ansamblu, unde mafia psd are majoritate.
      Propunerile, avizele si numirile trebuie sa le faca persoanele cinstite, corecte, competente, incoruptibile si nesantajabile.
      Daca ministrul justitiei este cinstit, corect, competent, incoruptibil si nesantajabil, asa cum a fost Monica Macovei, este foarte bine ca ministrul justitiei sa faca propuneri.
      Daca presedintele este cinstit, corect, competent, asa cum a fost Basescu cand i-a numit pe Morar si pe Kovesi, asa cum a fost Iohannis, cand i-a numit pe Lazar si Kovesi, este foarte bine ca presedintele sa numeasca, indiferent de avizul CSM.
      Actualele numiri, chiar daca unele nu au avizul CSM, nu sunt catastrofale, iar daca procurorii sefi nu-si vor face corect datoria, ministrul justitiei va propune revocarea, iar presedintele ii va revoca.
      Acum, nu mai avea cine sa faca noi propuneri, ministrul justitiei fiind interimar.
      Pana la investirea unui nou guvern se pare ca va mai trece multa vreme. Pana s-ar fi demarat o noua procedura, dura prea mult.
      Probabil ca acesta a fost motivul pentru care presedintele i-a numit pe procurorii sefi.

  2. Precum am zis si datile trecute:
    Atata timp cat persoanele din functiile de rang inalt in institutiile statului o sa fie alese de politicieni, balacareala asta, si facem cum zice seful (cine l-a ales) o sa continue la nesfarsit.
    Si nu o sa avem corectitudine.
    Solutia este:
    – Institutia sa-si aleaga sefii pe criterii clare si obiective de selectie
    – Institutia sa faca 3 propuneri de exemplu Ministrului/Presedintelui etc
    – Si Ministrul/Presedintele sa fie obligat sa aleaga din alea 3, o persoana si cu asta basta.

    – mandalutl persoanei din fruntea institutiei sa fie limitat ca timp 3 ani sa zicem , si numarul de mandate sa fie maxim 2.
    – Demiterea persoanei din fruntea institutiei sa nu se poata face decat in urma evaluarii interne a institutiei, pe baza atingerii criteriilor de performanta stabilite obiectiv.

    Cam asta ar fii solutia, altfel o sa fie tot timpul un mare rahat.

    • De cate ori au schimbat presedintele ANPC in ultimii ani? Știe cineva ce e de capul acelei institutii aflate in subordinea Guvernului si in coordonarea Economiei? Și RENAR e in coordonarea Economiei dar presedintele de acolo… #nimic

  3. Un text ce pare ca se afla intr-o mare eroare . Tacerea atribuita tuturor , cu mici exceptii, are indiscutabil alte cauze ,asta doar pentru cine poate constientiza . Cit despre impartirea puterii este evident ca doar PNL-Orban si-a asumat guvernarea , nu am auzit pe nimeni altcineva sa doreasca sa guverneze cu PNL si atunci de ce ar imparti puterea ?

    • Ce-i ala PNL-Orban?!!!

    • PNL-ORBAN este PNL -ORBAN ce nu ai inteles ?

    • De ce e nevoie de un Judecator ca sa decidem ca cineva nu-si face treaba? Sau ca o rețetă nu e respectată?

  4. nu stiu ce sa cred? v-am mai crezut cand il sustineati pe basescu alias petrov, v-am crezut fara rezerve…acum, sincer,imi pun intrebari si nu va mai cred domnule Pantazi pt ca ma-ti dezamagit. Iohanis inca n-a facut-o

    • @marioaea,
      Dezamagirile vi le crestati pe vreun raboj? Ca nu e bine sa le lasati neconsemnate. Cel putin asa spun cei ce se pricep la acest capitol…

  5. Am citit articolul si am ramas cu un semn de intrebare.Cuvantul „chestionabil” nu apare in DEX.Oare nu era mai potrivita folosirea expresiei „ridica intrebari” in locul acelui cuvant provenit din stalcirea limbii engleze?

    • Inovatia pare in regula, sa vedem daca va prinde. Mie imi suna bine,
      Limba trebuie sa evolueze, daca nu ar fi fost oameni cu simtul limbii care sa adauge cuvinte noi, unde era?

  6. Numirile facute de catre presedinte sunt pe post (cum am putea spune )sunt numiri facute in urma expirarii mandatelor celor aflati doar ca inlocuitori in functiile respective . Acum intreaga putere se concentreaza in mina celor numiti de presedinte si de aici tacerea .

  7. Deci ăsta e argument de ziarist? – :

    „Dacă erau atât de buni procurori aveam un indicator perfect: televiziunile și site-urile penalilor, ba chiar și PSD ar fi urlat din toți rărunchii că nu sunt buni, că procedura e viciată, că ceva e în neregulă. Nu s-a întâmplat asta.”

    Deci singurul tău argument, măi, bietule Pantazi, e că n-a zis Gâdea nimic.
    Păi du-te, măi băiatule, și vinde plăcinte și castraveți în piață, că tu și ziaristica de calitate sunteți două paralele.

    • tind sa cred cand lucrezi in domeniul acesta, al jurnalismului, afli/intelegi ca daca latrina are niste preferati afli si de ce , si au o retorica anume, si fac lobby … pentru ca rolul unora nu e de a informa ci de a manipula
      cand esti cititor iti trebuie si creier sa intelegi informatiile care ti se pun la dispozitie … binentels
      tu daca esti mai „spawn”, si din tot articolul, si TOATE articolele G4 referitoare la subiect atat ai inteles … da-mi voie sa cred ca esti TAREEEEE LIMITAT sau rau voit

    • @spawn Daca n-ai auzit de metoda reducerii la absurd ai trecut prin scoala ca rata prin apa…

    • Doar spawn e trolul analfabet care ”se repetă”, se șie. E vita care folosește mai multe fantoșe de postac, în slujba mafiei PRO-PSD-ALDE.

    • Fiecare cu cheia lui de lectură, articolul reflectă realitatea tristă: sfidarea lui Iohannis față de cei care l- au votat, mai ales ca răul cel mai mic.

  8. Ochii pe obiectiv: scoaterea Romaniei din mostenirea mentalului comunist-tranzitionist si intrarea in obisnuintele occidentale. Se cere arta a guvernarii, nu ciondaneala fara noima. Nu suntem inca la faza detaliilor, suntem la faza extragerii cu forta a Romaniei din cercul vicios in care incearca sa ne mentine Rusia, China, Turcia si altii anti-occidentali. Sa va reamintesc ca Romania a fost bagata in aceasta situatie cu forta de catre URSS in timp ce Europa de Vest a fost protejata cu forta de catre USA in fata URSS? Romanii sunt un popor Occidental, dar inca suntem in convalescenta deci vulnerabili. Avem nevoie de sport de recuperare inainte de a participa la Olimpiada. Dar vine si vremea Olimpiadei. There is a time for everything.

  9. Am trait s-o vad si pe-asta: Sibiul dat ca examplu negativ, din cauza lui Iohannis! Chiar ne lipsesc intr-atat scandalurile dambovitene? In definitiv, poltica ar trebui sa fie arta compromisului, tocmai pentru a nu o duce dintr-un scandal in altul, pentru a le permite cetatenilor sa isi traiaca propriile vieti. Asta chiar e normalitatea.

    • Cred ca nu ai inteles articolul, tocmai ca nu poti face politica la nivel national cum o faci ca primar al Sibiului, nu poti face compromisuri ca la Sibiu in justitie, cand asta este tema cea mai importanta pentru cetateni. Ca doar din cauza deciziilor PSD in ale justitiei am iesit 600 000 in strada.

  10. Barna:”Numirea unor șefi de parchete fără avizul CSM e o greșeală greu de explicat și dezamăgitoare.

    Într-o țară normală se caută soluția cea mai bună, nu se forțează oportunist soluția care convine unei puteri vremelnice. Ministrul justiției și președintele României trebuie să vină în fața românilor și să explice de ce atâta grabă.

    Și, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alții.” Ce e anemic aici, domnule Pantazi? De ce palmaţi reacţiile USR, mai ales când sunt foarte limpezi şi pertinente?Ca să pozaţi în unicii principiali? Ca să spună lumea „toţi politicienii sunt la fel”? Asta cui foloseşte?

    • Corect, reactia USR-PLUS a fost singura corecta, toate celelalte partide au facut blat.

    • Reactia USR e doar o pozitie exprimata de Barna si de Stelian Ion.
      Cand vine vorba de o tema cu asa gravitate si care se afla in esenta USRului (fiindca a pornit ca si partid anti-coruptie), ar fi trebuit sa ii vezi organizand proteste, scriind scrisori la lideri europeni sa-l preseze pe Iohannis, sa dea un cot de trezire societatii networkului din societatea civila, si sa sara cu tunurile comunicationale.

      Cand vine vorba de nush ce prostie interna se pot alinia cu o scrisoare de jumate din conducere. Cand vine vorba de viitorul justitiei din Romania pare ca nu se mai imping.

  11. Acest individ si Tapalaga trebuie cercetați pentru instigare nerespectarea legii denigrarea instituțiilor statului.Niste IDIOTI .

    • Poate (re)citesti constitutia! Sunt consfintite acolo niste drepturi, pe care le are si Dl. Pantazi asa cum le ai si tu. Chiar daca nu sunt de acord cu anumite lucruri pe care le scrie, nu il consider idiot. Perioada aia in care toti „aveam” aceeasi parere si votam un anumit candidat in proportie de 98% a cam trecut.

    • @Marin
      Pai hai dreacu sa revenim la dictatura daca nu mai putem critica pe nimeni, ke plm :)))

  12. Ba ce va mai place sa vă dați cu comm ul fix deampl……a. că dacă face de ce face că dacă nu face de ce nu face. Omu a avut alegeri acu 3 luni, poate ați uitat, a luat atâtea milioane de voturi….e o majoritate care de la Iliescu nu a mai fost…..și acum….sa vii sa i spui că ce? Aveți răbdare. Daca va place cum arata Sibiul aveți răbdare. Ce tot mâncați rahat?

    • @Doru: „Omu a avut alegeri acu 3 luni, poate ați uitat, a luat atâtea milioane de voturi”.
      Să nu fim naivi. „Omu” și-a aranjat „milioanele de voturi”. Peneleul a votat în draci cu Vida, ca să i-o servească pe tavă în turul 2.

  13. Să își ascundă fetele …. penele din coada de Păun!

  14. In acest nemt ratat nu am avut niciodata incredere. Si in primul si in al doilea mandat l-am votat in turul 2 doar pentru a nu castiga presedintia ciuma rosie PSD. La fel am procedat si in 2000 cand in turul 2 l-am votat pe Ilici Iliescu doar pentru a nu castiga Vadim, un comunist radical. Romania este blestemata sa aleaga mereu dintre 2 variante rele in turul 2.

  15. E-atita liniste in jur
    De-mi pare ca aud cum se izbesc de geamuri razele de luna…..

  16. „Scandaloasa numire a unor procurori șefi”
    Nu zau!?
    Adica fiecare jurnalist isi da cu parerea despre deciziile lui Johannis si, bineinteles, fiecare crede ca are dreptate.
    Adevaratul scandal e generat de jurnalisti, indiferent ca e vb de martafoii de la Antene sau de cine stie ce alti precupeti cu pagini de internet (mai mult sau mai putin falimentare)

    • Nu-i asa ca ar fi mult mai bine daca nu ar exista jurnalisti care sa informeze cetatenii? Pe stil comunisto-bolsevic.

    • Pentru Libertarian: Dumneata crezi ca citind ineptiile unui autor este informare?.

  17. Eheee, unde-ar da Dumnezeu sa ajunga si Bucurestiul sa arate ca Sibiul, poate in acest ultim mandat al presedintelui chiar se va intampla asta. Lasati lamentarile, numirile s-au facut, interimatul si totala lipsa de responsabilitate s-a terminat. Justitia sa-i dea drumul la treaba, ca avem 3 ani jumate de hotie fara limita, sa inceapa!

    • @Gabriela Constantinescu: La ce jale e in Bucuresti si la cum merg in general achizitiile publice, trebuie un mandat de vreo 20 de anisori, asta cu muuult optimism. O spun cu parere de rau, ca fost Bucurestean. Nu vad niciun pic de viziune din partea nimanui (inclusiv Nicusor Dan, a carui viziune, judecand dupa ce am vazut in alte orase mari, mi se pare eronata).

    • Sa arate Bucurestiul ca Sibiul cu Firea primar, fiindca PSD si PNL fac blat ca sa blocheze candidatul USR-PLUS?

    • Zimbrule, apropo, spune-mi si mie care-i candidatul USR-PLUS? Tu nu vezi ca se lalaiesc absolut execrabil, pnlistii stau dupa ei, ca sa vada daca-l sustin sau nu. Ciolos face la fel cum a facut si-n 2016, cand pnlistii il tot invitau sa intre in PNL, si probabil sa-l sustina la primarie, si el facea pe fata mare, cert e ca i-a incurcat pe pnlisti de-au facut rahatul praf la locale. Cred ca PNL trebuie sa mearga pe barba lor, uite-te si tu, Ciolos vrea sa si-l impuna pe Voiculescu ala, si-l tot plimba pe Nicusor Dan, ba-i mai cer si sa nu candideze, daca nu va fi el cel selectat sa reprezinte USR-PLUS.

  18. Cand altii il faceau nazist pe Ioha, sareati in sus de indignare.
    Acum vad ca ziceti ca actioneaza ca un panzer…
    E evident la ce se gândește oricine cand citește asta.
    Ce sa mai intelegem? Ca asocierile astea naziste sunt cateodata frecventabile?

  19. Ce tragedie dom’le… Vă dați seama, Președintele României are tupeul să numească el, asa de capul lui procurorii aia sefi fără să țină seama de avizul CSM. Cand ieșiți în stradă să ne mai distrăm și noi oleacă că tare ne mai plictisim. :)))

  20. Joianis nu e roman. E un ala neavenit care nu are nici un interes pentru tara, nu ca ar avea asa zisii romani mai multe interese. Nu a facut nimic decat sa stea in concedii asta e realitatea. Prostii l-au votat pe campania anti psd, sa votam raul cel mai mic etc. E doar un alt nenorocit caruia nu ii pasa de romani ci doar de agenda celor ce il manipuleaza.

  21. Feliciari pentru analiza. A fost liniste in presa, dar nu a fost liniste in societate. Premierul de la Grivco al USL-ului va distruge PNL-ul daca Orban si putinii liberali adevarati nu se repliaza rapid.

  22. Fi-v-ar statuia de ras!

  23. Dom Pantazi , de data asta trebuie sa te iau in serios, chiar daca demult nu ti.am mai acordat creditul credibilitatii analitice. Cel putin pentru mine.Asta trebuie sa mi-o iei sine ira et studium,Am obsevat de mai mult de 5- 6 luni ca ceva nu e in regula cu strategia johanista.Acum , conturul e mult mai vizibil si consistent in urmari. Ca om , dar ca si cetatean in primul rand, imi este pur si simplu frica de ceea ce poate urma. Curtea Constitutionala nu mai poate fi ocolita in niciun fel si va trebui sa decida, Sau sa medieze. De aici incolo se poate ajunge la… Ma opresc. Ma opresc aici… Si astept.Altceva nu mai am de facut, Ceva nu-mi pusca, Nu-mi iese la socoteala

    • Cu 5-6 luni in urma ne aflam in plin dancilism, era prin septembrie-octombrie si ne pregateam de prezidentiale, ia nu ne mai pricopsi si tu cu aiurelile tale, auzi, acum 5-6 luni era ”strategia johanista” nu stiu cum, cara-te, mai postacule pricopsit!

  24. Ecoul deciziilor de impact ale presedintelui in societate, concretizat in liniste in urma luarii lor, arata ca are consilieri puternici pe plan strategic.Vreau sa spun doar un lucru si anume faptul ca functiile astea de conducere de rang inalt in parchete stau de ani buni de zile in mana Presedintelui care nu face decat sa profite de cadrul legal existent.Daca avizul sectiei pentru procurori e doar cosultativ prin lege…Daca vrem altceva sa modificam legea.Pe de alta parte poti sa te comporti impecabil la un interviu,sa prinzi o zi buna, iar in practica sa nu faci nimic.Poti lua chiar aviz pozitiv ca Felix Banila si sa nu faci nimic semnificativ la conducerea DIICOT.
    Ori poate ca presedintele a cumpanit.Hosu e un procuror cu experienta,are 25 de ani in magistratura(cand unii se gandesc sa plece la pensie), cunoaste DIICOT-ul ca pe propriile manusi, e in aceasta structura de cand s-a infiintat,din 2004,vreo 8 ani de zile a fost seful serviciului de combatere a macrocriminalitatii economico-financiare si in ultimii ani doi sau trei a fost adjunctul DIICOT,deci are aici experienta manageriala si nu a fost doar scripitolog formal, a rezolvat chiar dosare rasunatoare ca procuror de caz(devalizarea CFR Marfa cu libanezul Hasan Awdi care a luat 8 ani de inchisoare si spectaculos e ca a refuzat aici o mita de la libanez de proportii colosale ,denuntand-o, prilej cu care libanezul s-a mai ales cu o fapta,apoi dosarul ,,Manhattan” in care vestitul Omar Haysam a luat 24 de ani de inchisoare
    si cu toate deficientele de comunicare a solutionat si dificilul caz Caracal, prin munca in echipa care se poate solda cu inchisoare pe viata pentru faptasul principal).Deci trebuie sa pui in balanta niste elemente cand iei o decizie.Suntem inclinati sa vedem in aparenta numai ce e negativ si sa trecem peste partile bune .Sotul i l-a dat Dumnezeu in cale si prin pozitia ei nu a influentat cu nimic ancheta dovada ca celui in cauza i s-a intocmit dosar penal si a putut fi tras la raspundere, daca are prieteni in randul unor fosti ofiteri din servicii nu vad ce e de sanctionat aici(in absenta unor date obiective ca ar putea fi santajata) ,iar mame in varsta asociati si actionari trecuti formal in acte am mai vazut.
    Cat despre doamna Scutea are si ea experienta manageriala, a fost adjuncta a doamnei Kovesi pe timpul cat aceasta era procuror general si ce e mai semnificativ e pozitia pe care a ocupat-o din partea statului roman la Bruxelles, legata transpunerea MCV.Deci nu poti sa spui ca e antireformista.Desigur e scandalul cu OUG 13 dar nu sunt dovezi ca a elaborat-o ea, mai cu seama ca a dat explicatiile necesare privind stipularea unui termen in actul normativ de 10 zile care a impiedicat intrarea ei in vigoare(solutie salvatoare caci astazi toti puscariasii condamnati pentru coruptie si nu numai ar fi stat pe-afara.Iar despre prietenia cu ofitei sau sefi din servicii secrete, daca exista ce e ilegal in asta. Ar fi mai bine sa fie prietena cu infractorii, cu extremistii, cu politicienii la varf?
    De ce sa nu dai o sansa acestor persoane?Pana la urma haideti sa vedem ce fac pe plan practic…
    Pana la urma nici doamna Kovesi n-a avut aviz favorabil ca procuror general si procuror sef DNA si apoi toate forurile europene au apreciat-o pentru viziune si rezultate, desemnand-o procuror sef al Parchetului European(EPPO).

  25. Merita iesit in strada pentru aceasta magarie, ne intoarcem la perioada Dragnea.

    • Locul tau e in rezervatie, ca un bou mai deosebit ce esti!

    • Nu trebuie iesit in strada, ci la VOT. Avem ocazia peste cateva LUNI sa schimbam situatia, daca avem vointa.

    • Tu ai ramas de mult acolo .

    • @Florin, de acord, iesitul la vot e si mai important. Dar imaginati-va ca PSD ar fi pus-o pe Hosu la DIICOT, ar fi iesit oamenii pe strada, dar nu ne asteptam la asta din partea PNL si Iohannis. Merita ca PNL sa devina istorie, ca si PSD.

  26. Cum am comentat:
    Ole, ole
    Sa trăiască USL!
    De la alianța anti PDL s-a trecut la alianța anti USR, vazut ca un jucător ce poate scoate de la butoane cele 2 partide istoric unite in furaciune.
    In plina ecpoca Năstase beam cu un deputat liberal care povestea fara sa clipească cum fura el impreuna cu PSD si ce circ fac ei pentru prostime

  27. O fii blestem sau diversiune? O fii nepricepere sau aranjament pluripartinic? O fii strângere de mâini între preşedinte şi SRI? S-a hotărât „amorțirea” definitivă a nației şi aşa adormită? Nu ştiu, dar şi dacă Iohannis a putut face un asemenea cataclism național mă întreb ce rost a avut ca poporul să stârnească ciclonul din 2014. Azi, când scriu, Iohannis nu mi se pare cu nimic deosebit de mizerabilul Ponta.
    Am crezut că un sas va putea schimba lucrurile în bine şi pentru noi. M-am înşelat amarnic. Şi sufletul meu plânge sfâşiat. Preşedintele a dat mâna cu duşmanii din interior (PSD-PNL-PRO-ALDE-UDMR şi nu în cele din urmă cu Securitatea Veche şi Nouă).
    Dormiți liniştiți! Bandiții veghează pentru dumneavoastră.

    • Hai mai taci cu dramele astea, sa planga coafezele! Peste un an am sa-ti aduc aminte prostia asta de mesaj!

  28. Bun articol, dar cred ca termenul corect ar fi „Pax Iohannica”, nu „Pax Iohanniana”.

  29. Iohanis vrea să intre în istorie, dar, ca să poată reforma, îi trebuie cât mai puțini opozanți. Este evident că numirea procurorilor Hosu și Scutea a fost un consens. Mesajul este „Ma fac ca nu văd mizeriile pe care le-ați făcut, dar acum eu eu regizez, eu dansez și voi aplaudați”. Iohanis nu e Dragnea, este, totuși, un profesor de fizică, nu are progenituri pentru care să jefuiască, ce alta miza să aibă decât o marca solidă în istorie? P. S. Sper să-l schimbe pe Orban, un duplicitar narcisist.

  30. Aceleași discurs lătrat al perioadei cuprinse intre toamna anului 2008 și primăvara anului 2009, acum și de către comentatori. Și același comportament, dar mai grotesc, cu o ministereasa a Muncii care în loc să facă ce ar presupune atribuțiile cu care a fost investita de către romani, da cu matura prin lifturi.

    P.S. Mu$e PSD, PNL, PMP, USR, +!

  31. Atât d. Pantazi cât și prietenul d. Tapalagă pe care- citează de altfel sunt în realitate propagandiști USR. Nimic rău. Numai că, corect, ar trebui să-și asume această opțiune. Ca și G4 media. În cele două articole de azi, nu se întreabă care au fost criteriile celor care au decis aceste două propuneri. Nu au adus nici un argument din punct de vedere profesional și etic( nu în ceea ce privește familia, deoarece nici unul nu a discutat despre suspiciunile asupra tatălui d-nei Covesi de procuror comunist cu legături cu securitatea, și e bine că s-au abținut și nici despre faptul că vestitul și obiectivul CSM nu au dat aviz pozitiv d-nei Covesi, al celor două persoane. Aserțiune că USR este singurul partid un pericol pentru PNL este o glumă. Toți „deontologii” ca și USR cer imperativ guvernului PNL să guverneze cum doresc domniile lor. Guvernul PNL are de rezolvat probleme grave politice , economice rtc. și nu poate să stea să rezolve cerințele unui partid de 8-10%, „neprihănitul , proaptul și genialul partid. Atrag atenția că singurul bazin electoral serios de după revoluție și constant este bazinul electoral PNL care gndește cu propriul cap și nu conjunctural. Dle Pntazi sunteți lămurit ce doctrină au acești „neopașoptiști” ? Eu nu !

  32. Excelenta analiza! Totusi, care e pretul pt care presa Varanului tace sau, mai mult de-atat, il aproba pe Iohannis? Pe Iohannis nu-l intereseaza justitia aproape deloc, in vreme ce Vaaranul e obsedat de razbunare… Poate ca justitia e deja servita pe tava, cu servet pe mana si cu reverenta…

  33. Mult stimată doamnă GABRIELA ,
    N-am stiut că ai abonament de comentator exclusiv pe G4Nedia. ro ! E o surpriză exclusivitatea asta si,auzi ? – mă voi conforma . Ba chiar fii sigură că o fac si cu plăcere ! Zici că acum 5-6 luni erai implicată in criza dăncilistă ? Probabil că printr-un miraculos sonar comunicațional i-ai și transmis subliminal mesajul de solidarizare cu refuzul de neparticipare la nicio dezbatere electorală ! In loc să plec breaz de la vreuna, am ajuns mai prost de cât mă credeam , datorită amândurora. E bine ! Așa că vezi-ți, stimată doamnă, de racolările PSD-iste din … varii teritorii adiacente cauzei ”partidului meu ” și ocolește -mi dilemele. Ca minim respect al clasei pregătitoare. Nu de alta , dar trebuie să ai plinite,fie și parțial , speranțele oportuniste ale pescuitului in ape tulburi. Meriți sârguința. In rest ,mătăsoasele ondulații pilare ale DALILEI mă obligă si pe mine. Da, într-adevăr obezul și onctuosul ”CARĂ-TE ” îmi este cu prisosință suficient pentru resemnare.

    • Da, hai ca mi-a placut ultima propozitie, bravo! M-ai facut sa rad, si crede-ma, mi se intampla foarte rar in ultima vreme!