Pe cine pariază Wall Street în cursa pentru Casa Albă: Trump sau Biden?
Firmele de pe Wall Street își sfătuiesc tot mai des clienții să se pregătească pentru un „val albastru” de victorii la alegerile de luna viitoare din Statele Unite, care ar face ca Joe Biden să câștige scrutinul pentru Casa Albă și ar oferi democraților o majoritate în ambele camere ale Congresului de la Washington. În același timp, marile bănci și fonduri mutuale sunt îngrijorate de un posibil scenariu haotic în seara alegerilor, fără un câștigător clar și cu perspectiva unor confruntări legale care să prelungească starea de tensiune și divizare politică din societatea americană.
În ultima lună, cel puțin cinci dintre strategii de vârf de pe Wall Street au trimis rapoarte investitorilor în care anticipau victorii pe linii ale democraților atât în cursa prezidențială, cât și în ceea ce privește competițiile pentru Senat, respectiv Camera Reprezentanților.
CBSNews a relatat că Goldman Sachs le-a spus clienților într-o notă recentă că șansele ca Biden să câștige președinția și ca democrații să obțină majoritatea în Senat sunt de aproximativ 65% (ei dețin deja controlul în Camera Reprezentanților, cu șanse mari să-și extindă numărul de mandate). Analiștii de la banca de investiții au subliniat că prețurile acțiunilor au crescut constant din septembrie, ele coincizând cu sondajele politice care dezvăluie o victorie tot mai posibilă a lui Joe Biden.
Goldman a mai scris că acțiunile și alte investiții care tind să crească atunci când investitorii se așteaptă la o inflație mai mare au condus piața mai sus începând de la mijlocul lunii septembrie. Acest „comerț de reflație,” așa cum se numește pe Wall Street, este alimentat parțial de așteptările ca un „val albastru” (aceasta fiind culoarea democraților) ce se va produce luna viitoare să crească probabilitatea aprobării de către congresmenii americani a unei alte runde majore de cheltuieli federale pentru ajutoare de șomaj, plăți în numerar pentru americani și alte măsuri de stimulare a economiei afectate grav de pandemie.
O opinie similară au împărtășit și experții de la USB, banca de investiții și servicii financiare. CBSNews l-a citat pe Jason Draho, un strateg la UBS, care le-a spus clienților săptămâna trecută că piețele încep să se pregătească de o victorie semnificativă a democraților la alegerile din 3 noiembrie. Aceasta deși analiștii economici și financiari sunt relativ sceptici vis-a-vis de acuratețea sondajelor de opinie care arată că Biden îl conduce detașat pe președintele Trump cu mai puțin de trei săptămâni înainte de scrutin. (Potrivit celui mai recent sondaj Opinium /Guardian US dat publicității marțea trecută, Biden îl conduce pe Trump cu 57% față de 40% în intențiile de vot ale alegătorilor americani, modelul electoral al celor de la The Economist susține acum că democratul are 91% șanse să câștige colegiul electoral, iar agregatorul de sondaje RealClearPolitics indică faptul că fostul vicepreședinte american deținea duminică un avantaj de 8.9 puncte în fața președintelui republican: 51.3% față de doar 42.4%). În opinia analiștilor, aceste anchete de opinie ar putea fi înșelătoare – la fel cum sondajele nu au reușit să prezică victoria lui Trump în urmă cu patru ani.
La rândul său, strategul-șef al Citigroup, Tobias Levkovitz, a afirmat că șansele unei victorii a lui Biden sunt acum de 65%. Iar la începutul săptămânii trecute, strategul principal al celor de la Morgan Stanley, Mike Wilson, a declarat într-un podcast publicat pe site-ul firmei financiare că investitorii se așteaptă acum la o „lovitură albastră,” care va face ca Senatul, Camera Reprezentanților și Casa Albă să ajungă toate sub controlul democraților.
În ceea ce privește impactul unor victorii ale democraților în cursele pentru Casa Albă și Congres, CBSNews a notat că o serie de analiști de pe Wall Street au căutat recent să-i liniștească pe investitori. „Opinia generală este că o victorie a democraților în noiembrie va fi negativă pentru dividende. Cu toate acestea, considerăm că acest rezultat este neutru până la ușor pozitiv,” a declarat Dubravko Lakos, un strateg de vârf la JPMorgan Chase.
Planurile lui Biden
Într-o analiză recentă, am scris că Biden propune un nivel de investiții publice în companiile americane care nu a mai fost văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial. El dorește ca guvernul federal să cheltuiască 400 de miliarde de dolari pe parcursul a patru ani achiziționând bunuri și servicii din SUA, precum și 300 de miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare pentru inițiative ce vizează energia verde. De asemenea, el a anunțat un angajament mai mare de a aplica legile „Buy American” pentru proiectele noi de transport.
Biden solicită, de asemenea, un salariu minim federal orar de 15 de dolari, o măsură care este populară în rândul tinerilor și care arată aplecarea sa mai accentuată spre stânga, și este un susținător declarat al sindicatelor. De altfel, el dorește investirea a circa 2 trilioane de dolari în energie verde, susținând că stimularea producției ecologice îi ajută pe muncitorii din sindicatele care lucrează în aceste industrii.
Democratul vrea ca Departamentul Trezoreriei (Ministerul Finanțelor) să ofere împrumuturi fără dobândă companiilor mici și mijlocii „pe toată durata” crizei provocate de pandemia de coronavirus. Moody’s Analytics a estimat că propunerile lui Biden vor crea 18.6 milioane de noi locuri de muncă în primul său mandat și o creștere medie a veniturilor după impozite de 4.800 de dolari.
De asemenea, pentru a atenua impactul imediat al pandemiei, Biden a promis să facă „tot ce trebuie” pentru a crește plățile directe de bani către familiile afectate. Printre propuneri se numără 200 de dolari suplimentari în plăți pentru asigurările sociale pe lună, anularea reducerilor fiscale din epoca Trump și scutirea studenților de la plata a 10.000 de dolari din împrumuturile federale pentru studii.
Analiștii afirmă că politicile economice mai ample ale lui Biden, cunoscute sub numele de planul „Build Back Better” încearcă să mulțumească două categorii de alegători care în mod tradițional susțin democrații – tinerii și angajații manuali.
În ceea ce privește taxele, Biden propune impozitarea corporațiilor și a celor bogați la un nivel mult mai ridicat decât cel de-acum. Dacă vor fi aplicate, planurile sale vor strânge aproximativ 3.8 trilioane de dolari în următorul deceniu, 75% din aceștia provenind de la primele 1% din gospodării din SUA în ceea ce privește veniturile și mai mult de jumătate din aceștia provenind de la primele 0.1% gospodării – familii de americani care câștigă mai mult de 3.2 milioane de dolari pe an. Cota cea mai ridicată de impozitare individuală ar reveni la 39.6 la sută, câștigurile de capital acumulate de milionari ar fi impozitate ca venit obișnuit, iar cota de impozitare a companiilor va crește de la 21 la sută la 28 la sută. Democratul ar aplica, de asemenea, impozitul Social Security pe salariu de 12.4% la veniturile de peste 400.000 de dolari.
În acest context, creșterea masivă a cheltuielilor guvernamentale propusă de Biden este și motivul pentru care economiștii sunt relativ optimiști cu privire la posibila sa victorie. Argumentul lor este acela că acestea sunt necesare pentru a accelera recuperarea țării de pe urma crizei provocate de pandemie. Majoritatea strategilor par, de asemenea, să creadă că investitorii ar accepta acum un pachet mai mare de stimulare votat de Congres, chiar dacă acest lucru ar însemna creșterea datoriei naționale și, eventual, impozite mai mari în viitor.
„Perspectivele economice sunt mai puternice în scenariul în care Biden și democrații vor domina Congresul și își adoptă pe deplin agenda economică,” au scris analiștii de la Moody’s Analytics. În ciuda înclinării spre stânga a Partidului Democrat, Biden nu este privit ca un radical care ar încerca să remodeleze fundamental economia. El nu susține programul „Medicare for all,” un impozit mare pe avere sau controversatul „Green New Deal,” un pachet pentru climă și locuri de muncă înaintat de aripa progresistă a partidului său.
În opinia analiștilor, victoria lui Biden ar putea reduce, de asemenea, o parte din tensiunea generată de războaiele comerciale ale lui Trump și, în general, ar produce un mediu politic mai puțin volatil și zgomotos. Controlul democratic total al puterii executive și legislative ar conduce probabil, în anii următori, la noi stimulente fiscale semnificative, în general privite ca fiind pozitive de cei de pe Wall Street.
Îngrijorările analiștilor
Dacă cei mai mulți dintre ei pariază pe victoria lui Biden în cursa pentru Casa Albă, bancherii și investitorii de pe Wall Street au însă un motiv real de îngrijorare: haosul post-scrutin. Numărul extrem de mare de voturi prin corespondență din acest an (unii experți estimează cel puțin 80 de milioane), operațiunile de votare care vor dura mult mai mult decât de obicei din cauza regulilor de distanțare socială, dificultățile în numărarea voturilor trimise prin poștă, contestațhttps://joebiden.com/build-back-better/iile în justiție, precum și reținerea celor doi candidați principali, Trump și Biden, de a-și recunoaște înfrângerea ar putea face ca numele următorului președinte al Statelor Unite să nu fie cunoscut în seara de 3 noiembrie și nici în primele câteva săptămâni de la scrutin. Acesta este un scenariu foarte posibil, care ar putea naștere unei situații haotice, a cărei rezolvare ar putea fi decisă în final doar printr-o decizie a Curții Supreme de la Washington.
Situația nu este una nouă. În 2000, cursa electorală dintre Al Gore și George W. Bush a fost decisă după 36 de zile de o hotărâre strânsă (5 la 4) a celor nouă judecători ai Curții Supreme. În acea perioadă de incertitudinile, piețele financiare au scăzut constant. Tensiunile politice, sociale și economice din acest an au creat însă un peisaj cu totul aparte, pe care americanii nu l-au mai cunoscut de decenii.
Această nouă realitate și posibilitatea ca alegerile să nu aibă un câștigător clar al scrutinului prezidențial ar putea provoca nervozitate pe piețele financiare, alimentând o criză care durează deja de câteva luni. Dacă în urmă cu ceva vreme analiștii se temeau că o victorie a lui Biden și a democraților ar avea efecte negative, în prezent ei susțin că o posibilă contestare a alegerilor ar provoca mai multe dureri de cap și o volatilitate nedorită a piețelor. Mai ales că acest scenariu include și posibilitatea unor proteste masive în stradă și chiar a unor confruntări violente între susținătorii celor două tabere.
„Este posibil ca investitorii să se fi temut inițial de un val albastru, dar un rezultat întârziat sau contestat este și mai neliniștitor,” au scris analiștii de la UBS într-o notă recentă. Aceasta pentru că lipsa unui nou pachet de stimul aprobat de Congres ar putea complica refacerea economiei și chiar ar duce la deteriorarea situației.
PricewaterhouseCoopers se numără printre liderii corporativi care au vorbit despre preocupările clienților cu privire la posibilitatea ca scrutinul să fie contestat. „Clienții noștri doresc certitudine, iar ceea ce auzim de la ei, fără îndoială, este că, indiferent de locul în care ajungem, ei speră la certitudine,” a declarat Tim Ryan, președintele PwC. „Este în mintea lor și totul se rezumă la faptul că trebuie doar să știe care este terenul de joc,” a adăugat Ryan, referindu-se la clienții firmei.
Președintele PwC a menționat că directorii executivi ai altor firme financiare mari cu care a vorbit doresc alegeri corecte și că se pregătesc pentru diferite variante post-electorale, inclusiv ca Election Day să fie urmată de câteva săptămâni de incertitudine.
Concluzia experților este că Wall Street se poate adapta și va putea funcționa fără mari probleme indiferent de cine câștigă alegerile prezidențiale din această toamnă. Majoritatea directorilor, traderilor și analiștilor de pe Wall Street se așteaptă ca piața să se calmeze rapid după alegeri dacă rezultatul este clar. Ceea ce stârnește îngrijorare printre investitori este scenariul în care alegerile sunt urmate de o perioadă de haos și confuzie, în care rezultatul scrutinului va fi neclar timp de luni de zile, în care președintele Trump va pierde, dar refuză să părăsească funcția, ori Biden va fi învins și nu va accepta rezultatul, contestându-l în justiție.
Surse: Yahoo Money, CNBC, CBSNews, Business Insider
Foto: Facebook/ Joe Biden
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii