Pe cine servește premierul Ciucă / Datoria de onoare a generalului
Premierul Nicolae Ciucă trebuie să decidă: guvernează mai departe cu UDMR ca și cum nimic nu s-a întâmplat sau se desparte de o formațiune politică tot mai nocivă, aflată la un pas de extremismul politic.
Transformat deja în anexa FIDESZ și a lui Viktor Orban în România, UDMR se comportă mai nou ca un instrument de propagare a revizionismului promovat de premierul Ungariei, al discursului său anti-european și al narativului putinist inclus în subsidiar. Aproape toți liderii UDMR i-au aplaudat discursul de la Băile Tușnad. Până azi, niciunul nu s-a delimitat de Orban. Dimpotriva, l-au glorificat, l-au scuzat și au justificat ce nu poate fi explicat.
Au trecut 11 zile de la declarațiile rasiste făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad care au scandalizat o întreagă planetă și 4 zile de la clarificările solicitate de președintele Klaus Iohannis liderilor UDMR, după ce i-au aplaudat discursul. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, i-a răspuns sfidător, aproape jignitor șefului statului, făcând scut în jurul lui Viktor Orban.
Prin comportamentul lor, vicepremierul Kelemen Hunor și miniștrii săi care l-au însoțit la Tușnad încalcă atât programul de guvernare (politica externă pro-europeană a României) cât și jurământul depus la Cotroceni. Ei servesc azi pe față interesele Ungariei, nu ale României.
Premierul Nicolae Ciucă a făcut câteva aluzii critice la adresa lui Viktor Orban, dar a evitat orice coliziune directă cu UDMR. Interesul său politic diferă radical de agenda externă a președintelui Iohannis, centrată pe imaginea de mare lider european.
Ciucă are nevoie de un guvern stabil pentru a livra rezultate și de aliați politici dacă PSD se va decide să iasă de la guvernare la un moment dat. Fără UDMR, cu un PSD ieșit de la guvernare, Ciucă nu poate rezista ca premier. Dacă pleacă de la Palatul Victoria riscă să piardă și partidul în secunda doi. Odată pierdut partidul, se destramă și visele de candidatură la prezidențiale în 2024. Vezi cazul Cîțu, azi nimic.
Prin urmare, generalul preferă azi să evite un război politic, căutând cu orice preț pacea politică pe baza unor calcule foarte personale. Riscurile la care se expune sunt însă foarte mari. UDMR a întins coarda până la rupere și este la un pas de a fi acuzat că nu se comportă loial față de statul român, ci manifestă obediență totală față de Budapesta. Primele semne de întrebare publice le-a ridicat însuși șeful statului, chemând liderii UDMR să explice pe cine au aplaudat, dacă merg pe linia Orban, și o discuție clarificatoare în coaliție, discuție care însă întârzie.
Păstrarea lor în guvern s-ar putea să-l coste scump pe Nicolae Ciucă, în absența unor clarificări necesare din partea UDMR care nu mai pot fi amânate. Loialitatea liderilor maghiari față de politica guvernului condus de premierul Ciucă, respectul lor față de valorile asumate de statul român, față de președintele țării până la urmă, nu reprezintă subiecte minore, ceva ce ar putea fi trecut ușor cu vederea.
Datoria de onoare a oricărului general este să-și apere țara, iar a unui premier să servească interesele țării sale, înaintea oricăror calcule politice personale. Dacă Ciucă amână dezbaterea în coaliție așteptând să se stingă focul de la sine, tensiunile acumulate deja între majoritate și minoritate riscă să-i explodeze mai târziu în față. Revizionismul, orientarea pro sau anti-europeană a unui partid aflat la guvernare, toleranța față de discursuri rasiste aplaudate doar de Moscova, sunt teme cruciale și tot atâtea motive de a trimite UDMR în opoziție dacă este cazul.
În absența lămuririlor cerute de șeful statului și prin loialitatea mărturisită lui Viktor Orban, liderii UDMR se transformă încet într-un partid extremist de tip AUR, varianta maghiară: atitudine anti-Bruxelles, revizionistă, ultra-conservatoare pe teme de familie, orientare sexuală, valori tradiționale, o linie politică foarte convenabilă Moscovei.
Ar mai fi de notat apoi duplicitatea liderilor UDMR. Bine conectați la resursele pompate de guvernul maghiar în Transilvania prin diverse programe economice, asociații și fundații pe care le controlează, elita politică maghiară beneficiază din plin și de avantajele guvernării, de funcții și acces la banii Bucureștiului ale cărui interese le subminează.
Și această schizofrenie politică va trebui să înceteze. Fiecare euro cheltuit de Budapesta în Transilvania va trebui condiționat de un euro pus de Guvernul de la București, pentru a evita pe termen lung ca avertismentul editorialistului de la publicația germană conservatoare Die Welt să devină realitate: ”Viktor Orban vrea o tutelă maghiară pe teritoriul României. Orbán nu poate desface Trianonul, dar el și guvernul său fac tot posibilul pentru a lega teritoriul de patria mamă și a-l încorpora în marele imperiu maghiar”
Prin urmare, pe cine servește premierul Ciucă? Își va face generalul datoria de onoare sau a învățat deja arta compromisului compromițător în politică? Nu mai are la dispoziție prea mult timp pentru a oferi niște răspunsuri, care ar putea fi decisive pentru cariera lui politică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
61 comentarii