Pe cine va trimite Klaus Iohannis ambasador în SUA în locul lui George Maior? SURSE: Șeful SRI, Eduard Hellvig, și ministrul de externe, Bogdan Aurescu, pe lista scurtă a Cotroceniului
Șeful Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, și ministrul de externe, Bogdan Aurescu, sunt pe lista scurtă a numelor luate în calcul la Cotroceni pentru postul de ambasador al României în Statele Unite, după ce șeful statului a semnat, luni, decretul privind rechemarea în țară a 20 de ambasadori, între care și George Maior, au declarat pentru G4Media.ro mai multe surse politice.
Potrivit acestora, nu este clar însă dacă actualul șef al SRI își dorește postul de ambasador și nici dacă propunerea va fi formalizată de șeful statului. Până în acest moment, nu există o propunere oficială în locul lui Maior.
Pe de altă parte, nici ministrul de Externe Bogdan Aurescu, vehiculat și el ca posibilă soluție, nu ar avea nici o intenție sau interes să plece ambasador în SUA sau în altă țară, potrivit surselor G4Media.ro. El ar vrea să își termine actualul mandat de ministru de patru ani.
Trimiterea lui George Maior în postul de ambasador al SUA a fost, în urmă cu șase ani, o compensație cu schimbarea lui din funcția de director SRI.
Pe de altă parte, ar exista discuții despre o schimbare mai amplă la nivelul ambelor servicii de informații, vizat de o posibilă înlocuire fiind șeful SIE, Gabriel Vlase, numit de Klaus Iohannis în 2018 locul lui Mihai Răzvan Ungureanu.
O eventuală schimbare a șefilor celor două servicii ar putea fi dublată și de o reformă a legilor de funcționare. Atât SRI, cât și SIE funcționează după o legislație veche de 30 de ani. Klaus Iohannis dispune acum de o majoritate în Parlament care ar putea opera modificarea legii securității naționale.
Potrivit unor surse, este posibil ca noile legi să intre în dezbaterea coaliției în timpul acestei sesiuni parlamentare.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au discutat, în octombrie 2020, despre Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare (2020-2024), iar una dintre ”prioritățile strategice” ale acestui plan este revizuirea legislației de funcționare a instituțiilor din domeniul securității naționale, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
”O prioritate strategică a acestui Plan de implementare vizează asigurarea cadrului legal adaptat, incluzând revizuirea legislației care vizează organizarea și funcționarea principalelor instituții cu atribuții și responsabilități în ceea ce privește securitatea națională, inclusiv Legea de organizare și funcționare a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, și continuând cu domenii dinamice și cu grad ridicat de volatilitate, unde este nevoie de reglementare modernă, precum managementul crizelor sau securitatea și apărarea cibernetică”, se arată în comunicatul CSAT, dat publicității în octombrie anul trecut.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii