Pe un banner uriaș cu „Te iubesc, Iași” apare o clădire din Chișinău/ Reprezentanții primăriei susțin că e vorba de o clădire din oraș, însă sunt contraziși de istorici
Un banner uriaș afișat pe bulevardul Independenţei cu mesajul „Te iubesc, Iaşi” conţine o imagine cu o clădire din Chişinău, scriu jurnaliștii de la Ziarul de Iași. Reprezentanții primăriei susţin că este vorba de un imobil de pe pietonalul Ştefan cel Mare, din oraș, însă sunt contraziși de istoricul Sorin Iftimi, care a confirmat că e o clădire din oraşul Chişinău. Istoricul crede că municipalitatea a făcut o confuzie între clădirea de pe strada Armenească din Chişinău şi Palatul Camilli din Iaşi, de pe bulevardul Ştefan cel Mare, construit în anul 1904, care aparţine de Episcopia Romano-Catolică.
Alături de clădirea disputată, pe bannerul care promovează Iașiul se regăsesc imagini cu Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Hotelul Traian, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” şi Palatul Culturii.
„Este vorba despre un proiect sprijinit de Primăria Municipiului Iaşi prin montarea acestui banner. Este vorba despre proiectul «Te Iubesc, Iaşi», realizat în parteneriat cu mai multe organizaţii neguvernamentale, care îşi doresc promovarea Iaşului şi a turismului în Iaşi. Clădirea despre care este vorba este din Iaşi. Vă rog să vizitaţi pietonalul Ştefan cel Mare, vis-a-vis de Banca Naţională a României, unde o să puteţi vedea clădirea care aparţine de Episcopia Romano-Catolică din Iaşi, care a şi fost renovată”, a declarat, pentru Ziarul de Iaşi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iaşi, Sebastian Buraga.
Contactat de reporteri, istoricul Sorin Iftimi, muzeograf al Muzeului de Istorie a Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal „Moldova” Iaşi, a confirmat că fotografia afişată pe banner este din Republica Moldova.
El a afirmat, în acelaşi timp, că în municipiul Iaşi nu există, în zilele noastre, o clădire asemănătoare ca arhitectură cu cea care se poate vedea pe banner. „Într-adevăr, fotografia de pe acel banner este imaginea de pe cartea poştală din Chişinău. Probabil că au fost adunate mai multe imagini de acest gen. Cred că nu le-a fost foarte clară provenienţa imaginii. Din moment ce pe cartea poştală scrie Chişinău este evident, e clar”, susţine istoricul ieşean.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii