G4Media.ro

Pe urmele marelui dirijor Sergiu Celibidache în Suedia, un film-eveniment transmis de…

sursa foto: Captură video

Pe urmele marelui dirijor Sergiu Celibidache în Suedia, un film-eveniment transmis de ICR Stockholm

Un film documentar despre Sergiu Celibidache (1912-1996), realizat la 25 de ani de la dispariţia sa, va fi prezentat de ICR Stockholm şi Trinitas TV.

Documentarul „Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, dupa 25 de ani – Întâlniri scandinave” se înscrie în seria de evenimente aniversare organizate în 2021 de ICR Stockholm, care a sărbătorit în acest an 15 ani de existenţă.

Filmul prezintă o întâlnire cu adevărat emoţionantă cu trei dintre cei mai apreciaţi muzicieni scandinavi, Arve Tellefsen, Christer Thorvaldsson, Stig Nilsson, care l-au însoţit pe marele dirijor în parcursul carierei acestuia în Suedia. Aceşti artişti cunoscuţi în spaţiul scandinav s-au întâlnit la Oslo, în Norvegia, pentru a povesti cu admiraţie şi respect, în exclusivitate pentru acest film-eveniment, despre cum marele dirijor român le-a marcat destinul profesional.

Filmul va fi transmis în România de Trinitas TV joi, 30 decembrie, ora 21.00, şi va fi disponibil pe canalele online ale ICR Stockholm vineri, 31 decembrie.

„Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, dupa 25 de ani” va fi prezentat cu subtitrare, în limba suedeză, pe canalele online ale ICR Stockholm.

Documentarul este realizat de Cristina Liberis şi Laurenţiu Topală, imaginea este semnată de Valentin Micu, iar grafica îi aparţine lui Bogdan Aursachioaei. Subtitrarea şi interpretariatul au fost asigurate de Arina Stoenescu.

Sergiu Celibidache a condus, începând din 1962, Orchestra Radio Suedeză timp de nouă ani. În1965 a devenit dirijorul principal al Orchestrei Radio, care a ajuns, sub conducerea sa, la un număr de 100 de muzicieni şi a devenit un ansamblu de cel mai înalt nivel internaţional. În 1967 a fost numită oficial Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze, ansamblu care susţine în prezent concertele la Berwaldhallen în capitala suedeză. În calitate de director artistic, Celibidache a realizat numeroase turnee în Suedia, Danemarca, Germania, Elveţia, Spania, Finlanda, Austria, Olanda.

„Celibidache este o instituţie în Suedia în continuare. A pus Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze pe harta orchestrelor foarte bune ale lumii”, a declarat istoricul Radu Lăzărescu, care va publica în curând o carte despre Sergiu Celibidache.

În iunie 1970, Sergiu Celibidache a susţinut alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze cinci concerte de neuitat la Sala Radio din Bucureşti. A fost prima revenire în ţara sa de origine, după plecarea la numai 24 de ani, în 1936, în Germania. Interpretările sale intense, impregnate de echilibru, rafinament şi o trăire interioară puternică, l-au făcut pe Celibidache să devină unul dintre cei mai mari dirijori ai secolului XX. În 1970, artistul român a fost numit Cavaler al Ordinului Vasa în Stockholm, fiindu-i acordat, la Copenhaga, şi Premiul de muzică Leonie-Sonning.

sursa: News.ro, sursa foto: Captură video 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Acum cativa ani am sunat la fundatia Sergiu Celibidache din Romania si am intrebat de o serie de discuri. Printre altele am intrebat si de ce nu se organizeaza un festival pentru acest mare dirijor roman. Raspunsul lor a fost sfasietor ” ministrii culturii din Romania care nici nu stiu sa ii pronunte numele”.
    Astazi va salut din Olanda, o tara care are mare respect pentru muzica clasica si unde salile de concert sunt pline.
    In Romania, la 32 ani de la revolutie inca este vremea muzicii populare, a manelelor si a dansului orietal. Zoe-Dumitrescu Busulenga ne spunea retoric acum 20 ani „credeti ca de la manele vom ajunge inapoi la Bach ?” Usor usor vom aluneca de tot catre Orient. Erdogan …here we come.

    • Și totuși, există festivalul Enescu. Anul acesta a excelat. Mi-ar placea mai mult decât atât, dar contează mult și publicul, sunt puțini cei educați care să umple sălile de spectacole de muzică clasică. La festivalul Enescu, anul acesta, parte importantă din public au format-o cetățenii străini care și-au dorit să vină la festival. Dezamăgitor!

  2. Bun dar chiar isi batea joc de tempo. Unii oameni nu platesc sa auda ‘slow mo’ tot … D’aia l-au dat afara. Oricum, mai bun decat Karajan oricand.

  3. Asta era roman?
    Ce nume ciudat.