Pedro Sanchez îi critică pe proprietarii de social media şi va propune măsuri în UE împotriva algoritmilor care ‘otrăvesc societatea’
Proprietarii reţelelor de social media ar trebui să fie consideraţi responsabili pentru ‘otrăvirea societăţii’ şi erodarea democraţiei cu algoritmii lor, a declarat miercuri prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, adresându-se Forumului Economic Mondial de la Davos, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Sanchez a mai spus că va propune la o reuniune a Consiliului European să se pună capăt anonimităţii pe social media, inclusiv prin conectarea datelor utilizatorilor la un portofel de identitate comun european şi prin a face algoritmii mai transparenţi.
‘Proprietarul unui mic restaurant este responsabil dacă mâncarea lui otrăveşte clienţi; magnaţii din social media ar trebui consideraţi responsabili dacă algoritmii lor ne otrăvesc societatea’, a afirmat Pedro Sanchez.
‘Să luăm înapoi controlul. Să facem social media măreţe din nou’, a adăugat el, imitând sloganul de campanie al preşedintelui american Donald Trump.
În opinia lui Sanchez, chiar dacă social media au adus o mulţime de beneficii, cum ar fi conectarea oamenilor, ele au venit de asemenea cu ‘uriaşe dezavantaje ascunse în măruntaiele algoritmilor precum invadatorii ascunşi în burta calului troian’.
Algoritmii din social media utilizează date şi reguli pentru a determina ce conţinuturi să le arate utilizatorilor.
Tot potrivit lui Sanchez, încercările de a trage la răspundere social media au fost rizibile până acum. El a exemplificat cu faptul că cea mai mare amendă aplicată unei companii de social media în Uniunea Europeană a fost de doar 0,6% din profitul ei anual, şi a cerut amenzi mai aspre. El nu a precizat însă numele companiei.
Unul dintre tot mai puţinii lideri de centru-stânga din UE, Pedro Sanchez a devenit tot mai vocal în criticile sale împotriva ‘baronilor’ din social media în ultimele săptămâni, referindu-se la ei ca la o ‘tehno-castă’ şi făcându-se ecoul comentariilor fostului preşedinte american Joe Biden, care a vorbit despre o oligarhie şi un ‘complex tehnologic-industrial’ ce ameninţă democraţia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.