Pelerinii care vor să se închine la racla Sfintei Parascheva aşteaptă câte două ore / Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei: Printre cei care stau la rând sunt şi persoane care nu sunt din Iaşi
Persoanele venite să se închine în această zi la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de hramul acesteia aşteaptă câte două ore la rând, unde sunt acum şi sute de persoane care au venit din afara Iaşiului, transmite Agerpres.
Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a declarat că rândul este format din câteva sute de persoane care păstrează distanţă, poartă mască de protecţie, o parte dintre ele fiind dinafara Iaşiului.
„Rândul este format până la ‘zidul plângerii’, adică pe o distanţă de câteva sute de metri. Din câte am calculat, se aşteaptă aproximativ două ore pentru a ajunge la baldachinul cu racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Printre cei care stau la rând sunt şi persoane care nu sunt din Iaşi”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Sute de persoane din Iaşi şi din afara municipiului au încercat să intre miercuri, la prânz, în curtea Catedralei Mitropolitane, forţând porţile de acces şi cordonul de jandarmi, pentru a se închina la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Forţele de intervenţie s-au retras şi astfel la raclă au ajuns şi persoanele venite din afara Iaşiului.
Reprezentanţii Grupării Mobile de Jandarmi din Bacău sau cei ai autorităţilor locale nu au putut fi contactaţi pentru a exprima un punct de vedere cu privire la incident şi la decizia de a fi retrase forţele de ordine pentru a permite accesul la moaşte şi pelerinilor veniţi din afara Iaşiului.
Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Atunci s-a stabilit şi ca în data de 14 octombrie să fie organizat hramul acesteia. Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis ca participarea credincioşilor la sărbătorile religioase să fie permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.
Din acest motiv nu a mai fost organizată Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, care trebuia să se desfăşoare în perioada 8-15 octombrie, racla cu moaştele Sfintei fiind scoasă din Catedrala Mitropolitană spre închinare în cursul acestei dimineţi.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
29 comentarii