G4Media.ro

„Pensionarul” de 21 de ani care a părăsit “cursa de șobolani” din…

Sursa foto: Pixabay

„Pensionarul” de 21 de ani care a părăsit “cursa de șobolani” din China pentru o viață în munții din mediul rural: “Chiar și apa de băut costă bani la oraș”

Cocoțată pe marginea unei stânci din provincia Guizhou, în sud-vestul Chinei, se află coliba de bambus pe care Liu Youwen, un „pensionar” de 21 de ani, a construit-o de la zero, scrie CNN.

În urmă cu trei ani, Liu și-a părăsit orașul natal rural Xiaxixiang, Guizhou, pentru orașul Shantou din Guangdong, cea mai bogată provincie din China, alăturându-se astfel unei migrații naționale de zeci de ani a lucrătorilor din mediul rural care a alimentat creșterea enormă a țării și a creat unele dintre cele mai mari magalopolisuri din lume.

Dar, în condițiile în care a abandonat școala, lui Liu i-a fost greu să găsească un loc de muncă. El a spus că a fost refuzat de multe fabrici, înainte de a găsi în cele din urmă un loc de muncă ca mecanic auto, apoi ca muncitor în construcții și, în cele din urmă, la o fabrică de îmbrăcăminte.

Deziluzionat de rutina vieții de la oraș, la sfârșitul anului 2022 a decis să renunțe și să se întoarcă pe dealurile și râurile din Guizhou. Părinții și fratele mai mare al lui Liu au protestat față de această decizie – dar el a vrut o „viață simplă”, a spus el, și să scape de “cursa de șobolani” a vieții din mările orașe.

„În fabrică, obișnuiam să lucrez de la 8 dimineața până la 10 seara, plus orele suplimentare, timpul meu nu era al meu”, a declarat recent Liu la CNN prin telefon, în timp ce termina de tăiat muguri de bambus. „Acum mă trezesc cu sunetele păsărilor ciripind”.

Frustrările lui Liu reflectă un sentiment crescând de dezamăgire în rândul tinerilor din China, mulți dintre ei confruntându-se cu o piață a muncii dezastruoasă, cu epuizarea după ani de presiune academică și profesională istovitoare, plus impactul traumatizant al politicilor draconice ale țării privind fosta pandemie.

Potrivit Biroului Național de Statistică, rata șomajului în rândul tinerilor din orașe și comune din China a atins un nivel record de 21,3% în iunie – înainte ca guvernul să înceteze să mai publice datele incomode.

Ca răspuns, autoritățile au încurajat tinerii din mediul urban să se îndrepte în schimb spre mediul rural – o propunere controversată.

În decembrie anul trecut, liderul chinez Xi Jinping i-a îndemnat pe tineri să facă mișcarea pentru a „revitaliza economia rurală”, un apel care a atras comparații cu o campanie anterioară lansată cu zeci de ani în urmă de fostul lider Mao Zedong, în cadrul căreia zeci de milioane de tineri din mediul urban au fost efectiv exilați în zone îndepărtate.

Xi a fost el însuși membru al acestor tineri și a descris perioada petrecută în zonele rurale din centrul Chinei ca fiind o experiență plină de satisfacții și care i-a schimbat viața, care i-a întărit corpul și mintea.

Întregul sat în care a locuit liderul a fost transformat într-un sanctuar comunist dedicat lui, atrăgând oficiali și turiști din întreaga țară.

Autoritățile din Guangdong, una dintre cele mai dens populate provincii chineze și un important centru de producție, au declarat la începutul acestui an că speră să trimită 300.000 de tineri șomeri în mediul rural pentru a-și găsi un loc de muncă.

Viața în munți are provocările sale, după cum a descoperit Liu.

La început, părinții săi s-au îngrijorat de siguranța lui, fiind singur în pădure, așa că au instalat camere de supraveghere în jurul zonei pentru a-l supraveghea.

Apoi, pentru a rezolva problema lipsei de electricitate, Liu a instalat numeroase panouri solare în jurul colibei.

Dar el a găsit și o cale neconvențională spre succes – și una extrem de diferită de munca la fermă.

Inspirat de vloggerul și influencerul chinez Li Ziqi, ale cărei videoclipuri despre viața în mediul rural din China i-au adus 18 milioane de abonați pe YouTube, Liu încarcă acum vloguri săptămânale cu zilele sale în munți.

Și nu este singur. Dianxi Xiaoge, o altă vloggeriță culinară chineză, își învață cei peste 10 milioane de abonați de pe YouTube cum să gătească alimente sănătoase dintr-un sat din sud-vestul provinciei Yunnan. O altă pereche de „pensionari” din Generația Z, Xiao Chun Zi și Xin Xin din provincia Sichuan, postează, de asemenea, conținut similar cu cel al lui Liu.

YouTube se numără printre numeroasele site-uri de socializare blocate de Marele Firewall al Chinei, ceea ce înseamnă că nu este accesibil pentru majoritatea oamenilor din țară.

Videoclipurile lui Liu variază de la construirea unui țarc pentru porci până la interacțiunile sale cu companionii săi blănoși, doi câini pe nume Lucky și Flower. Înarmat doar cu un telefon și un trepied, producția sa individuală începe în timp ce lucrează pe câmp pentru a cultiva legume precum varza chinezească și usturoiul și în timp ce pregătește piure de cartofi dulci și ambrozie pentru purcelușii săi. El spune că nu se simte niciodată singur, având acces la un televizor și animalele sale care îi țin companie. Din septembrie, el a atras rapid atenția online, cu peste 350.000 de like-uri combinate pe conturile sale de socializare.

Unii utilizatori online și-au exprimat admirația, unul dintre ei comentând: „Este clar că știe ce face, are un stil de viață sănătos, spre deosebire de alți membri ai generației Z care sunt dependenți de jocurile video”.

Un altul a deplâns: „Cei din anii ’00 încep să iasă la pensie, cum rămâne cu noi, cei născuți în anii ’80?”. – referindu-se la „retragerea” lui Liu din forța de muncă tradițională la doar 21 de ani.

Cu toate acestea, unii au fost mai sceptici: „Nu ai nimic de făcut acasă? Să faci toate aceste lucruri fără sens și să „stai întins”?”, a scris un comentator.

Mișcarea „lying flat” – „tangping” în chineză – a explodat în popularitate în rândul tinerilor în 2021, o filosofie care îi îndeamnă să respingă presiunile sociale de a munci din greu, de a se căsători, de a avea copii și de a cumpăra proprietăți.

În loc să muncească la nesfârșit pentru aceste obiective tradiționale – despre care mulți spun acum că oferă randamente din ce în ce mai mici – oamenii ar trebui să urmărească o viață simplă, sugerează mișcarea. Liu a ripostat la criticii săi.

„Poate că cei care nu mă cunosc ar vedea în asta o formă de “a sta întins”, dar eu nu sunt de acord”, a spus el. „Mi-am construit întreaga casă de la zero… viața în munți nu este cu mult mai ușoară decât să lucrezi la oraș”.

Pentru a-și susține stilul de viață rural, el încorporează publicitate și plasarea de produse în videoclipurile sale. De la vânzarea de cremă de mâini, produse de curățare a feței până la tăiței acrișori și fierbinți, el obține un mic venit pentru a-și îmbunătăți condițiile de viață, a spus el.

În viitor, Liu plănuiește, de asemenea, să își extindă casa pentru a construi un coteț pentru pui, astfel încât să poată vinde carne online. Și, a mai spus el, i-a încurajat pe cei care doresc să se mute la țară să înceapă propriile afaceri acolo.

„Viața în munți este mult mai bună decât cea de la oraș – chiar și apa potabilă costă bani la oraș”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...