G4Media.ro

Pentagon: Echipamente militare de peste un miliard de dolari acordate Ucrainei nu…

Sursa foto: Wikipedia / U.S. Army photo by Visual Information Specialist Paolo Bovo - Released

Pentagon: Echipamente militare de peste un miliard de dolari acordate Ucrainei nu au fost monitorizate corespunzător

Mai mult de un miliard de dolari în rachete de umăr, drone kamikaze și dispozitive de vedere pe timp de noapte pe care Statele Unite le-au trimis Ucrainei nu au fost urmărite în mod corespunzător de către oficialii americani, concluzionează un nou raport al Pentagonului, ceea ce ridică temeri că acestea ar putea fi furate sau introduse ilegal, într-un moment în care Congresul dezbate dacă să trimită mai mult ajutor militar Kievului, relatează New York Times (NYT).

Raportul inspectorului general al Departamentului Apărării, publicat joi, nu oferă nicio dovadă că vreuna dintre arme a fost folosită în mod abuziv după ce a fost expediată către un centru logistic militar american din Polonia sau trimisă mai departe pe câmpurile de luptă din Ucraina.

„A fost dincolo de scopul evaluării noastre să determinăm dacă a existat o deturnare a unei astfel de asistențe militare”, se arată în raport.

Dar a constatat că oficialii americani din domeniul apărării și diplomații de la Washington și din Europa nu au reușit să contabilizeze rapid sau complet aproape 40.000 de arme care, conform legii, ar fi trebuit să fie monitorizate îndeaproape, deoarece tehnologia lor sensibilă și dimensiunile relativ mici le fac să fie o recompensă atractivă pentru contrabandiștii de arme.

Raportul a fost trimis miercuri Congresului, iar o copie a acestuia a fost furnizată cotidianului The New York Times. Inspectorul general al Pentagonului a publicat joi o versiune redactată a acestuia.

Rata ridicată a armelor care au dispărut sau care au fost imediat dispărute în bazele de date guvernamentale „poate crește riscul de furt sau deturnare”, a constatat raportul.

Chiar și în lipsa unor metode mai bune, a concluzionat raportul, urmărirea materialului suplimentar trimis în Ucraina „va fi dificilă, deoarece inventarul continuă să se schimbe, iar acuratețea și exhaustivitatea vor deveni probabil și mai dificile în timp”.

Numărul de arme analizate în raport reprezintă doar o mică parte din cele aproximativ 50 de miliarde de dolari în echipamente militare pe care Statele Unite le-au trimis Ucrainei din 2014, când Rusia a confiscat Crimeea și părți din regiunea estică Donbas. Majoritatea armelor care au fost livrate până acum – inclusiv tancuri, sisteme de apărare aeriană, lansatoare de artilerie și muniție – au fost promise după invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022.

Cu toate acestea, investigația Pentagonului oferă o primă imagine a eforturilor de a justifica cele mai riscante instrumente ale puterii militare americane care au fost trimise în grabă în Ucraina în ultimii doi ani. Un număr tot mai mare de legislatori, sceptici cu privire la costurile de a fi cel mai mare binefăcător militar al Ucrainei, se opun trimiterii de ajutoare suplimentare către Kiev și au cerut supravegherea mai atentă a acestora.

Raportul nu a detaliat cu exactitate câte dintre cele 39.139 de piese de material cu risc ridicat care au fost oferite Ucrainei în anii de dinaintea și de după invazie au fost considerate „suspecte”, dar a evaluat pierderea potențială la aproximativ 1 miliard de dolari din totalul armelor trimise, în valoare de 1,69 miliarde de dolari.

Până în iunie anul trecut, ultimele date disponibile, Statele Unite dăduseră Ucrainei peste 10.000 de rachete antitanc Javelin, 2.500 de rachete sol-aer Stinger și aproximativ 750 de drone Kamikaze Switchblade, 430 de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune și 23.000 de dispozitive de vedere pe timp de noapte.

Condițiile periculoase de luptă au făcut în mare parte imposibilă deplasarea oficialilor Departamentului Apărării pe linia frontului pentru a se asigura că armele sunt folosite conform destinației, potrivit oficialilor Pentagonului și Departamentului de Stat responsabili de urmărirea acestora.

Procedurile contabile necesare „nu sunt practice într-un mediu dinamic și ostil în timp de război”, a scris Alexandra N. Baker, subsecretarul interimar al apărării pentru politică, într-un răspuns din 15 noiembrie la o versiune anterioară a raportului.

De asemenea, ea a spus că nu există un număr suficient de angajați ai Departamentului Apărării la Ambasada SUA din Kiev pentru a urmări cu ușurință toate armele și echipamentele cele mai sensibile, care, potrivit acesteia, totalizează în prezent peste 50.000 de articole în Ucraina „și continuă să crească”.

Acestea „depășesc capacitatea personalului limitat al Departamentului Apărării din țară de a inventaria fizic, chiar dacă accesul ar fi liber”, a scris dna Baker în răspunsul său, a cărui copie a fost inclusă în raport.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...