G4Media.ro

Pentagon Leaks dezvăluie probleme majore pentru Ucraina. Care sunt totuși motivele de…

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

Pentagon Leaks dezvăluie probleme majore pentru Ucraina. Care sunt totuși motivele de optimism pentru Kiev?

Documentele scurse de la Pentagon, și pentru care este suspectat un membru al Gărzii Naționale din Massachusetts, au darul de a afecta negativ, dar și de a ajuta Ucraina în conflictul pe care îl poartă cu Rusia, afirmă experții americani. Pe de o parte, așa-numitele Pentagon Leaks nu înfățișează o imagine prea optimistă pentru forțele guvernului de la Kiev și pentru așteptata ofensivă de primăvară a Ucrainei, însă, în același timp, dezvăluirile cuprinse în actele secrete au darul de a amplifica sprijinul partenerilor vestici pentru administrația președintelui Volodimir Zelenski și de a intensifica presiunea pentru a transfera mai multe arme occidentale în Ucraina.

Secrete dezvăluite

Jack Teixeira, un tânăr de 21 de ani, specialist IT la Otis Air Force Base din Massachusetts și deținător de autorizație clasificată ca Top Secret/Sensitive Compartmented Information, a fost arestat joia trecută de agenți speciali înarmați ai FBI în urma unei anchete penale care a durat o săptămână și care a vizat divulgarea online a unor documente guvernamentale extrem de sensibile.

Tânărul de 21 de ani ar fi postat peste 100 de documente clasificate pe Discord, o platformă de mesagerie populară printre pasionații de jocuri video. Documentele clasificate variază de la pozițiile militare ucrainene până la circumstanțele în care Vladimir Putin ar putea folosi arme nucleare în actualul conflict cu Ucraina.

Potrivit informațiilor, Teixeira a fost liderul unui grup de 20-30 de tineri care aveau în comun dragostea pentru arme și glumele rasiste. Serverul Discord se numea „Thug Shaker Central,” iar porecla lui Teixeira – OG – ar putea însemna „original gangster.”

Teixeira a distribuit inițial imagini ale documentelor într-un grup privat pe Discord. Ulterior, documentele au fost răspândite pe alte platforme online și de socializare precum Twitter, Telegram și 4chan.

Scurgerea de documente clasificate de la Pentagon, produsă în mod aparent după ce Teixeira a postat online documentele secrete pentru a-și impresiona prietenii adolescenți, este considerată una dintre cele mai grave din istoria modernă a Statelor Unite.

O imagine sumbră

Potrivit experților, documentele secrete de la Departamentul Apărării încurajează criticii din țările occidentale care solicită mai puțină implicare în războiul din estul Europei, deoarece oferă o poveste diferită de cea spusă până acum – printr-o narațiune controlată atent de Washington și Kiev – și care a fost dominată de succesele Ucrainei și eșecurile Rusiei.

De exemplu, un document din februarie detaliază o concluzie a Statelor Unite conform căreia războiul se îndreaptă către un impas dincolo de anul 2023 și este puțin probabil ca ambele părți să facă progrese pe câmpul de luptă în următoarea perioadă.

Analiștii Pentagonului prezic că Rusia va continua să lovească pozițiile ucrainene în regiunile de est, „copleșind încet apărarea ucraineană cu un potop zilnic de focuri de artilerie, lovituri aeriene și atacuri terestre repetate, în mai multe puncte, cu unități mici.”

De asemenea, Pentagonul înfățișează o imagine deloc optimistă a ofensivei ucrainiene, așteptată pentru această primăvară, anticipând că progresele forțelor de la Kiev nu vor fi spectaculoase. Potrivit unei analize realizate de Defense Intelligence Agency (DIA), războiul se va prelungi până în 2024 fără nicio rezolvare în perspectiva apropiată.

Pentru mulți analiști occidentali, estimările din actele secrete ale Departamentului Apărăii de la Washington nu au venit ca o surpriză. „De luni de zile, oficialii americani au transmis în mod privat îngrijorările lor cu privire la cursul războiului din Ucraina. În public, ei și-au subliniat angajamentul de durată de a ajuta Kievul să reziste invaziei brutale a Rusiei și au promis că îi vor sprijini eforturile atât timp cât va fi nevoie. Dar în discuții mai sincere, cu reporterii și direct cu ucrainenii, aceștia au indicat o realitate mai dură: o victorie militară totală pentru Ucraina pare imposibilă; baza militaro-industrială din țările occidentale necesară pentru a susține fluxul de muniții și arme străine către front este supusă unei presiuni severe; și, la un moment dat, sprijinul publicului occidental, în special al americanilor, are să scadă, iar robinetul prin care se oferă zeci de miliarde de dolari în ajutor Ucrainei are să fie oprit,” a scris Washington Post.

Potrivit ziariștilor americani, documentele referitoare la Ucraina descriu un tablou „în mod inevitabil sumbru” pe care oficialii din Statele Unite îl au despre conflict. Washington Post a precizat că evaluarea DIA concluzionează că, chiar dacă Ucraina va recuceri zone „semnificative” de teritoriu – un rezultat pe care serviciile de informații americane îl consideră însă puțin probabil – acele câștiguri teritoriale nu ar duce la discuții de pace.

„Dincolo de a prognoza un conflict deschis costisitor, documentul recent dezvăluit prezice și modul în care liderii militari ucraineni și ruși vor răspunde provocărilor de pe câmpul de luptă și anticipează că anul se va încheia cu cele două părți obținând doar câștiguri teritoriale ‘marginale’ din cauza ‘trupelor și proviziilor insuficiente pentru operațiuni eficiente.’”

De asemenea, un document separat prezice doar un succes modest pentru o viitoare contraofensivă ucraineană, care are ca scop recucerirea teritoriului din regiunea de est a Donbasului și avansul spre sud în încercarea de a rupe podul terestru al Rusiei spre Crimeea, peninsula pe care Moscova a anexat-o unilateral în 2014. Noile fortificații rusești, precum și „deficiențele de lungă durată ale Ucrainei în ceea ce privește antrenamentele și aprovizionarea cu muniții vor îngreuna cel mai probabil progresul și vor exacerba pierderile în timpul ofensivei,” avertizează documentul.

Documentele au indicat, de asemenea, temerile Pentagonului cu privire la capacitatea Ucrainei de a-și susține capacitățile de apărare aeriană în lunile următoare, potrivit Washington Post. „O diagramă inclusă în scurgerile de documente arată rata de utilizare a proiectilelor de apărare aeriană ale ucrainienilor și specifică intervalele de timp pentru epuizarea acestora, prezicând că sistemele SA-11 vor fi terminate până pe 13 aprilie, NASAM-urile fabricate în SUA până pe 15 aprilie și SA- 8 până în mai,” potrivit analizelor legate de diferite sisteme de apărare aeriană. „Pe un alt grafic, predicția că anumite tipuri de muniție se vor epuiza rapid sugerează că apărătorii ucraineni ar trebui să-și prioritizeze eforturile țintind avioanele și elicopterele rusești, dar să nu tragă asupra amenințărilor mai mici, cum ar fi dronele.”

Dezvăluirile par să confirme o analiză realizată de Washington Post luna trecută, care indica faptul că armata ucraineană, care a suferit probabil peste 120.000 de victime în ultimul an de lupte, nu dispune nici de muniție, nici de trupe calificate. Oficialii americani au condus recent scenarii de jocuri strategice de război cu omologii ucraineni, în încercarea de a trasa căile de urmat.

„Toate părțile au plecat din acele conversații cu sentimentul că Ucraina începe să înțeleagă limitele a ceea ce ar putea realiza în ofensivă și se pregătește în consecință,” a scris publicația, citând oficiali americani. „Deși tăierea legăturii pe uscat (a Rusiei cu Crimeea) este puțin probabil să se întâmple, Statele Unite speră că câștigurile incrementale ar putea cel puțin amenința fluxul liber al echipamentelor și personalului rusesc pe coridorul terestru, care a fost un colac de salvare pentru forțele invadatoare.”

Părțile pozitive

De partea lor, oficialii de la Kiev au respins aproape în totalitate dezvăluirile conținute în materialele scurse de la Pentagon, afirmând că ele sunt lipsite de importanță pentru efortul de război, deoarece oferă doar o imagine a evaluărilor făcute de americani în februarie și martie.

Într-o postare pe Telegram făcută după ce apariția primului lot de documente, Mikhailo Podoliak, un consilier al șefului biroului prezidențial al Ucrainei, a respins scurgerile de informații ca pe o încercare de „a distrage atenția” și de a „semăna anumite îndoieli” între națiunile aliate.

„Toată lumea știe că avem puține muniții – președintele și ministrul apărării vorbesc despre asta în mod deschis,” a declarat un înalt oficial ucrainean. „Și a fost evident pentru toată lumea încă din noiembrie (trecut) că următoarea contraofensivă se va concentra pe sud, mai întâi Melitopol și apoi Berdiansk. Dar locul exact – îl putem schimba cu o săptămână înainte.”

După un apel telefonic cu secretarul de stat Antony Blinken, omologul său ucrainean Dmytro Kuleba a scris și el pe Twitter că Blinken „a reafirmat sprijinul ferm al SUA și a respins cu vehemență orice încercare de a pune la îndoială capacitatea Ucrainei de a câștiga pe câmpul de luptă.” Oficialul a adăugat că Statele Unite ale Americii „rămân partenerul de încredere al Ucrainei, concentrat pe avansarea victoriei noastre și pe asigurarea unei păci drepte.”

Potrivit analiștilor, aparentul pesimism al oficialilor americani cu privire la cursul războiului ridică întrebării despre ce ar trebui să urmeze și oferă chiar o rază de speranță pentru guvernul de la Kiev. Aceasta deoarece, pentru unii analiști, condițiile dificile în care se află Kievul ar trebui să justifice o creștere a sprijinului pentru Ucraina. „Dacă stocurile de apărare antiaeriană ale Ucrainei se scad, trimiteți mai multe,” a scris un analist de la American Enterprise Institute, preluat de New York Post. „Dacă armata ucraineană suferă de ‘deficiențe de generare a forțelor și de susținere,’ luați măsuri și umpleți golurile relevante.”

Într-un eseu comun, Richard Haass și Charles Kupchan de la influentul Council on Foreign Relations au fost de acord, într-o anumită măsură, cu această poziție, susținând că Statele Unite și Europa ar trebui, pe termen scurt, să-și intensifice în mod semnificativ sprijinul pentru efortul de război al Ucrainei, astfel încât aceasta să-și recapete rapid cât mai mult teritoriu pierdut în fața Rusiei. Dar asta ar trebui să vină și cu o strategie diplomatică clară, au scris experții, care să ofere stimulente semnificative ambelor părți să accepte o încetare a focului.

„De peste un an, Occidentul a permis Ucrainei să definească succesul și să stabilească obiectivele de război ale Occidentului,” au scris Haass și Kupchan în Foreign Affairs. „Această politică, indiferent dacă a avut sens la începutul războiului, și-a urmat cursul.”

La rândul său, Branislav Slantchev, profesor de științe politice la University of California, San Diego, care studiază desfășurarea războiului, a vorbit și el despre părțile pozitive pentru Ucraina care reies din documentele secrete.

Într-un comentariu pentru The Hill, profesorul a spus că pentru ruși, „toate acestea (dezvăluirile) sunt vești proaste.” În opinia lui Slantchev, Moscova nu este sigură dacă documentele sunt exacte sau nu, în timp ce, de asemenea, scurgerile nu includ planuri de luptă sau evaluări operaționale detaliate pentru viitoarea contraofensivă ucraineană.

„De fapt, cred că acest lucru va fi benefic pentru ucraineni,” a spus Slantchev. „Ei sunt într-o poziție foarte avantajoasă… stând în centrul unui cerc și putând lovi în mai multe direcții. Rușii nu pot ghici în ce direcție și deci este o mare problemă pentru ei. Nu văd nimic în aceste documente care să indice sau să dezvăluie chiar și în mod vag ce vor face ucrainenii.”

În plus, afirmă experții, documentele secrete indică faptul că Ucraina provoacă mai multe pierderi trupelor lui Vladimir Putin decât suferă ea pe câmpul de luptă, ceea ce este în concordanță cu evaluările publice ale Pentagonului.

Aproximativ între 189.000 și 223.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în război, în comparație cu cei 124.000 – 131.000 militari ucrainieni. Forțele ruse au pierdut, de asemenea, peste 3.000 de tancuri și peste 10.000 de vehicule blindate de transport de trupe, în comparație cu aproximativ 1.700 de tancuri ucrainene și 5.700 de transportoare de trupe, potrivit analizelor americane.

În sfârșit, analiștii de peste ocean cred că documentele ar putea, de asemenea, să crească presiunea pentru a înarma mai bine Ucraina, ceea ce ar putea duce la o mișcare mai rapidă a transferurilor avansate de armament. În condițiile în care, de exemplu, sistemele din epoca sovietică, care reprezintă 89% din apărarea antiaeriană a Ucrainei, ar putea să se epuizeze până în mai, dezvăluirile din Pentagon Leaks ar putea crește presiunea pentru a transvera mai multe sisteme de apărare aeriană occidentale – cum ar fi sistemele Patriot – cu scopul de a consolida apărarea Ucrainei.

Concluzia analiștilor de la American Enterprise Institute este aceea că pesimismul privind situația delicată în care se află Ucraina, și care reiese din Pentagon Leaks, are o soluție: trimiterea de echipamente și arme suplimentare către Ucraina, în paralel cu pregătirea soldaților ucrainieni în statele alianței nord-atlantice. Plus sustinerea continua a guvernului lui Zelenski.

„Scurgerile spun o poveste cu totul diferită (decât cea prezentată oficial). Acestea confirmă suspiciunile că sprijinul SUA și european nu a fost suficient pentru a ajuta Ucraina să obțină victoria – și arată, de asemenea, un grad șocant de cinism și dispreț față de conducerea SUA din partea guvernelor care au fost dependente de Statele Unite. (Cum e, de exemplu, guvernul de la Cairo, despre care un document afirmă că ar fi intenționat să ofere Rusiei 40.000 de rachete)… Este posibil ca timpul să fie scurt, dar este încă posibil ca cursul să fie schimbat. Cu sisteme ATACMS, F-16 și alte arme de calitate NATO împreună cu antrenamente NATO, ucrainenii pot face progrese considerabile și rapide, așa cum au făcut în septembrie anul trecut,” cred analiștii de la organizația think tank.

Surse: Washington Post, The Hill, New York Post, CNN

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Una peste alta, scurgerile arata clar ca toate sancțiunile economice ale vestului au eșuat in a opri Rusia din războiul ei de agresiune sin Ucraina.

    • @ vct – Cam cat de vechi crezi ca e planul lui putin pentru razboiul asta? Chiar crezi ca nu stia care vor fi consecintele din partea Occidentului? Evident ca stia, cel mai probabil, a inceput sa-si faca stocuri de arme de cel putin 20 de ani, special pentru „operatiune”. Cat despre sanctiuni, hm, nu le-as zice esecuri, mai vedem.

    • @ vct – Cam cat de vechi crezi ca e planul lui p.utin pentru ra.zb.oiul asta? Chiar crezi ca nu stia care vor fi consecintele din partea Occidentului? Evident ca stia, cel mai probabil, a inceput sa-si faca stocuri de arme de cel putin 20 de ani, special pentru „operatiune”. Cat despre sanctiuni, hm, nu le-as zice esecuri, mai vedem.

    • @Kafka: Foarte probabil rusii s-au pregătit de prin 2007, 2008, de la celebrul discurs al lui Putin.

    • @Kafka Am voit doar sa subliniez incompetenta clasei politice occidentale, Ursula, Biden, care ne-au explicat ca sancțiunile ii vor opri pe rusi din invazie si eventual vor determina căderea lui Putin.
      Știu, sa mai așteptam putin, încă 6 luni.
      Nu, sancțiunile nu au mers niciodată împotriva unor tari mai răsărite.
      Rusia nu este Venezuela.

  2. Și ce trebuia sa facă? Sa trimită armament si munitie Ucrainei si,in acelasi timp,sa facă comert cu rusii,ca si cum nu s-ar fi întamplat nimic?! Fară sanctiuni,Putin s-ar fi umflat in pene,de nu mai avea loc printre soldatii de paradă,iar oligarhii sai ar fi cimentat si mai tare regimul său.
    Despre cei care vor sa-l alimenteze pe Putin cu arme si munitie nici nu mai vorbim.Prigojin nu s-ar mai fi vaitat ca nu are ce-i trebuie,pe front.
    Cele mai importante probleme,aici,sunt atitudinea Chinei si lipirea de creierul multor rusi,ca rezidurile de sifonul chiuvetei,a produsului propagandei razboiului.În rest,Occidentul s-a „rodat”,in unitatea lui,odata cu aplicarea sanctiunilor,iar acum actioneaza aproape unitar,cea ce Putin nu a crezut niciodată,la cati bani a bagat in actiunile sale subversive,pentru a-l destabiliza.Încă din anii de „frageda pruncie”politică ai lui Trump🤣.A avut „balta peste”.Oare acesti oligarhi,supusi sanctiunilor,nu contribuiau si ei la finantarea actiunilor „otravite”?

  3. Și ce trebuia sa facă? Sa trimită armament si munitie Ucrainei si,in acelasi timp,sa facă comert cu rusii,ca si cum nu s-ar fi întamplat nimic?! Fară sanctiuni,Putin s-ar fi umflat in pene,de nu mai avea loc printre soldatii de paradă,iar oligarhii vizati ar fi cimentat si mai tare regimul său.
    Despre cei care vor sa-l alimenteze pe acesta cu arme si munitie nici nu mai vorbim.Prigojin nu s-ar mai fi vaitat ca nu are ce-i trebuie,pe front.
    Cele mai importante probleme,aici,sunt atitudinea Chinei si lipirea de creierul multor rusi,ca rezidurile de sifonul chiuvetei,a produsului propagandei razboiului.În rest,Occidentul s-a „rodat”,in unitatea lui,odata cu aplicarea sanctiunilor,iar acum actioneaza aproape unitar,cea ce Putin nu a crezut niciodată,la cati bani a bagat in actiunile sale subversive,pentru a-l destabiliza.Încă din anii de „frageda pruncie”politică ai lui Trump🤣.A avut „balta peste”.Oare acesti oligarhi,supusi sanctiunilor,care-i dadeau raportul lui Putin,nu contribuiau si ei la finantarea actiunilor „otravite”?