Pentagonul minimalizează amenințările lui Trump la adresa Iranului. Cum a putut un satelit iranian să ducă la un ordin vizând blocarea navelor militare iraniene
Confruntată cu noile greutăți provocate de o economie în declin și de cea mai gravă epidemie de coronavirus din lume, Administrația Trump pare să revină și la vechile dureri.
Miercuri, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a lansat pe Twitter următorul mesaj: “Am ordonat Forțelor Navale Americane să doboare și să distrugă toate canonierele (navele militare – n. red.) iraniene în cazul în care ele ne mai hărțuiesc navele de pe mare“. Se spune că oficialii americani din Departamentul Apărării ar fi fost surprinși de mesajul de pe Twitter, întrucât ei nu fuseseră înștiințați de nicio schimbare a politicii față de Iran.
În consecință, Pentagonul a căutat să țină situația sub control, reducând la un simplu avertisment anunțul comandantului suprem. “Ceea ce a dorit să sublinieze președintele a fost faptul că toate navele noastre își păstrează dreptul la autoapărare, iar oamenii trebuie să fie foarte atenți în conversațiile lor, astfel încât să se înțeleagă faptul că este vorba despre dreptul inerent la autoapărare“, a afirmat David Norquist, adjunctul secretarului american al apărării, într-o declarație făcută în cursul unei conferințe de presă de la Pentagon. Norquist a adăugat că mesajul de pe Twitter al președintelui a fost “foarte util“.
Referindu-se la portavionul american USS Theodore Roosevelt, recent contaminat cu coronavirus, purtătorul de cuvânt al armatei iraniene a răspuns amenințărilor președintelui, făcând următoarea declarație: “Astăzi, în loc să îi intimideze pe alții, americanii ar face mai bine să-și salveze militarii infectaţi cu coronavirus“.
Piețele petroliere, fluctuante în ultima săptămână, au reacționat în urma mesajului prezidențial, prețul țițeiului WTI pentru luna iunie crescând cu 4,72% și atingând la sfârșitul zilei $14,43/barilul.
Ce a provocat ieșirea lui Trump de pe Twitter? Se pare că această amenințare explicită s-a datorat uneia dintre cele mai mari plăceri ale americanilor de a-și petrece timpul liber, și anume, privitul la televizor. Niște relatări din cursul dimineții de pe canalul Fox News, vorbeau despre lansarea unui satelit miliar iranian, dar apelând la niște filmări ale armatei americane din 15 aprilie, în care apăreau niște vase iraniene care încercuiseră nave de război americane din Golful Persic. Se pare că, deși vechi de o săptămână, tocmai aceste filmări l-au provocat pe președinte. Corespondentul redacției de specialitate de la Fox News, Lucas Tomlinson, a recunoscut și el asta în direct la puțin timp după mesajul președintelui.
Trump și-a făcut un obicei din a lansa mesaje pe Twitter de fiecare dată când este enervat de niște lucruri văzute la televizor. Pe data de 19 mai 2019, Trump a lansat, pare-se din senin, un mesaj similar. “Dacă Iranul dorește să lupte, atunci acesta va fi sfârșitul oficial al Iranului. Să nu mai amenințe vreodată Statele Unite!“. Analizând momentele unor mesaje ale lui Trump de pe Twitter despre alte relatări făcute cam la aceeași oră, Matthew Gertz, un specialist de la Media Meters of America – un organ de control al presei aparținând Partidului Democrat – a putut evidenția posibila cauză a mesajului de pe Twitter: niște relatări ale canalului Fox News despre aliați ai regimului iranian care urmăresc trupele americane.
Ce e cu satelitul iranian? Miercuri, Iranul a pretins că a lansat primul său satelit militar. Gărzile Revoluționare ale Iranului au precizat că satelitul este deja pe orbită, la o distanță de aproximativ 425 km de Pământ.
Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a spus că s-ar putea ca lansarea să încalce o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU prin care Iranului i se cere să nu lanseze activități legate de rachete balistice, inclusiv lansări de sateliți. Iranul neagă faptul că aceste lansări – care se bazează pe o tehnologie asemănătoare celei folosite în lansarea rachetelor – ar avea vreo legătură cu cercetările sale din domeniul rachetelor. “Cred că orice țară are obligația să se prezinte la Națiunile Unite pentru a se vedea dacă lansarea respectă prevederile rezoluției consiliului“, a spus Pompeo. “Cred că Iranul trebuie tras la răspundere pentru ceea ce a făcut“.
Sateliții și rachetele balistice înseamnă același lucru? Nu. După cum explicau Michael Elleman și Mark Fitzpatrick într-un articol din 2018 apărut în Foreign Politcy, “deși tehnologiile și componentele sateliților și rachetelor sunt oarecum similare, caracteristicile de bază necesită niște lansatoare care diferă de cele pentru rachete balistice“. De aceea, în pofida similitudinilor tehnologiei, e “o greșeală să se acuze Iranul că apelează la sateliți ca ‘să mascheze’ producția de rachete nucleare”, scria Elleman într-un articol din 2019, după o altă tentativă iraniană de lansare, care însă a eșuat.
Sursa: Foreign Policy / Articol de Colm Quinn / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii