G4Media.ro

Pentagonul și-a izolat echipele de comandă în adăposturi subterane pentru a monitoriza…

Pentagonul și-a izolat echipele de comandă în adăposturi subterane pentru a monitoriza pandemia

Echipele militare care monitorizează amenințările străine cu rachete și avioane de război împotriva Statelor Unite au fost izolate într-o serie de situri militare, inclusiv în faimosul buncăr aflat în Munții Cheyenne din Colorado.

În aceste adăposturi se află în prezent o parte din Comandamentul de Nord al armatei americane (U.S. Army’s Northern Command – NORTHCOM), responsabil cu securitatea națională, și U.S.-Canadian North American Aerospace Defense Command (NORAD), o operațiune comună americană / canadiană care monitorizează spațiul din America de Nord împotriva amenințărilor aeriene și balistice.

Liderii militari americani au luat aceste măsuri pentru a se asigura că personalul își poate continua activitatea și poate monitoriza continuu pandemia de coronavirus, pe măsură ce numărul de infecții și de decese continuă să crească în întreaga lume.

Informația pe scurt

  • Echipe militare de comandă au fost trimise în adăposturi subterane din SUA
  • Acestea asigură continuitatea activității militare și monitorizează pandemia de coronavirus
  • O parte din personalul NORAD și NORTHCOM s-a mutat în Cheyenne Mountain Complex
  • Raven Rock Mountain Complex și Mount Weather Emergency Operations Center sunt alte două locații ce asigură continuitatea activității de guvernare în SUA
  • Mutarea a devenit necesară după ce virusul a infectat și soldați americani

Generalul de aviație Terrence O’Shaughnessy, cel care se află în fruntea NORTHCOM și NORAD, a declarat reporterilor în cadrul unei conferințe ținute pe Facebook Live că unele dintre echipele sale de monitorizare vor fi mutate din centrul lor obișnuit de comandă de la Peterson Air Force Base din Colorado într-o serie de buncăre subterane întărite.

„Profesioniștii noștri dedicați din centrul de monitorizare și comandă NORAD și NORTHCOM și-au părăsit casele, și-au luat la revedere de la familiile lor și sunt izolați de toată lumea pentru a se asigura că pot face supravegherea în fiecare zi pentru a ne apăra țara,” a afirmat O’Shaughnessy.

„Cu siguranță nu este varianta optimă, dar este una absolut necesară și adecvată, având în vedere situația,” a afirmat generalul american.

Unul dintre aceste adăposturi este Cheyenne Mountain Complex, un labirint de tuneluri îngropate sub 610 m de granit, adăpostite în spatele unor uși concepute pentru a rezista la explozii nucleare de 30 de megatone.

„Pentru a ne asigura că putem apăra patria în ciuda acestei pandemii, echipele noastre de control și control de aici din cartierul general s-au împărțit în mai multe schimburi; părți ale echipei noastre de monitorizare au început să lucreze de la Cheyenne Mountain Air Force Station, creând o a treia echipă într-o locație alternativă,” a afirmat Terrence O’Shaughnessy, fără să ofere detalii despre acea locație. Această a treia instalație va fi activată în cazul în care personalul care lucrează în buncărul din Munții Cheyenne se îmbolnăvește.

Echipele de comandă vor fi „izolate complet” în aceste adăposturi până la trecerea pandemiei de coronavirus.

Conducerea armatei americane a luat acestei măsuri pentru a se asigura că personalul poate să monitorizeze non-stop pandemia de COVID-19 pe măsură ce virusul se răspândește în întreaga lume și în toate statele americane, inclusiv în cadrul armatei.

„Preocuparea mea principală a fost ca să avem spațiul din munte pentru toți cei care vor să se mute acolo și nu am libertatea de a discuta cine se mută acolo,” a adăugat O’Shaughnessy. Așa cum au remarcat specialiștii, COVID-19 se răspândește rapid, părând că adesea poate fi transmis altor persoane în ciuda faptului că purtătorul nu prezintă simptome. Acest lucru nu face decât să crească șansele ca boala să fie transmisă.

Potrivit informațiilor oferite de blogul The Drive, echipele NORTHCOM și NORAD ocupă 30% din spațiul complexului secret. Personalul alocat acestor centre de comandă constituie doar cinci procente din personalul aflat zilnic în cadrul complexului în condiții normale de exploatare, așa cum explică un document oficial. Generalul O’Shaughnessy a precizat de altfel că personalul trimis în subteran va împărți buncărul cu alți membri ai armatei, dar că „nu are libertatea de a discuta cine se mută acolo.”

Personalul NORTHCOM și NORAD este acum izolat, iar cei care lucrează acolo nu își vor vedea din nou familiile pentru o lungă perioadă, după ce experții au prognozat că pandemia să dureze luni și chiar ani de zile. „Acesta este un maraton, nu un sprint,” a spus generalul O’Shaughnessy.

În ciuda faptului că sunt izolați în locația secretă, Pentagonul a spus că alți membri ai personalului militar nu vor fi lăsați să intre în buncărul Cheyenne de teamă ca noul coronavirus să nu pătrundă în complex, unde s-ar putea răspândi rapid.

Aceasta ar duce, fără îndoială, la o perioadă de timp lungă și costisitoare, în care întregul site ar trebui decontaminat.

Fortăreața din munți

Buncărul din Cheyenne, care datează din perioada Războiului Rece, este un centru de comandă și control care a fost construit în interiorul muntelui cu același nume, situat în apropiere de Colorado Springs, în statul Colorado. Adăpostul a fost finalizat la 8 februarie 1966, după patru ani de construcție, și servește ca sediu secundar al NORAD, după Baza Forțelor Aeriene Peterson din districtul El Paso.

Buncărul militar, care se află la 610 metri sub Munții Cheyenne, se află adăpostit în spatele unor uși de 25 de tone, create pentru a rezista unor explozii puternice, și, așa cum afirmă jurnaliștii care au vizitat-o, „este probabil cel mai sigur loc de pe Pământ.” Rețeaua de tuneluri create la mijlocul anilor ’60 este acum dotată cu echipamente de supraveghere și monitorizare de înaltă tehnologie.

Adăpostul poate fi complet sigilat de cele două uși gigantice din beton și oțel, fiecare cu o grosime de peste un metru. Sistemul hidraulic are nevoie de 45 de secunde pentru a închide ușile de 25 de tone. Dacă sistemul cedează, două persoane le pot închide manual.

Inima complexului este o rețea formată din șase tuneluri cu o lățime de 12 metri și înalte de trei etaje. Ele adăpostesc 15 clădiri conectate, realizate din plăci de oțel, aflate pe niște arcuri masive care pot absorbi șocul unei explozii nucleare sau a unui cutremur.

Granitul și oțelul protejează, de asemenea, echipamentele electronice împotriva impulsurilor distructive de energie electromagnetică pe care le produc exploziile nucleare.

Între 1965 și 2006, complexul a servit ca centru principal de comandă și control al NORAD. El a fost de asemenea cartierul general al Comandamentul Spațial al SUA între 1985 și 2002.

NORTHCOM și NORAD au continuat să folosească Cheyenne Mountain pentru alte funcții după 2006, inclusiv pentru monitorizarea rachetelor balistice și urmărirea obiectelor în spațiu, iar facilitățile sale au fost supuse mai multor actualizări în ultimul deceniu. În 2015, NORTHCOM și NORAD au mutat diferite funcții de comunicare de la baza aeriană Peterson înapoi în complexul din munți, după ce liderii militari și-au exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele amenințări reprezentate de impulsurile electromagnetice.

Munții Cheyenne reprezintă un cadru fascinant pentru filmele științifico-fantastice. Printre altele, complexul a fost înfățișat în filmul WarGames din 1983 și în serialul TV Stargate.

O mutare necesară

Mutarea echipelor militară de comandă în adăposturile protejate a devenit necesară în această perioadă. Pandemia de coronavirus, care a provocat, până duminică la prânz 132.637 de infecții confirmate și moartea a 2.197 de persoane în Statele Unite, a afectat și personalul militar american. De exemplu, în urmă cu câteva zile, Marina militară americană a înregistrat câteva cazuri de îmbolnăviri în rândul echipajelor a trei portavioane aflate în Oceanul Pacific, în Japonia și Guam.

Chiar dacă actuala criză nu a declanșat un exod în masă a oficialilor din Washington, ea a determinat liderii militari să ia măsuri pentru a se asigura că Statele Unite vor rămâne gata de luptă. După ce a recunoscut că disponibilitatea armatei americane ar putea fi afectată de pandemia de coronavirus, secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat joi  că Pentagonul va înceta să publice detalii precise despre cazurile de infecții din rândurile sale, pentru a evita dezvăluirea punctelor slabe ale armatei americane și care ar putea fi exploatate de adversarii SUA.

Buncărul din Munții Cheyenne face parte din așa-numitele „locații de continuitate” menținute de Departamentul Apărării în întreaga țară pentru a se asigura că personalul militar american poate îndeplini funcții esențiale în orice scenariu de urgență majoră, de la un atac nuclear la o pandemie, așa cum este cea de acuma. Multe din aceste locații susțin planuri mai largi de „continuitate a activității de guvernare” prin oferirea de spațiu sigur, astfel încât alte entități guvernamentale federale, inclusiv președintele Statelor Unite, să continue să funcționeze în perioade de crize grave.

Pentagonul a luat de altfel diferite măsuri pentru a se asigura că aceste „locații de continuitate specializate,” cum ar fi buncărul din Munții Cheyenne, sunt menținute disponibile pentru misiuni critice și nu sunt folosite de personalul de la unități care caută pur și simplu un spațiu de lucru suplimentar pentru a respecta reglementările de distanțare socială impuse de autorități.

Pe 18 martie 2020, Derek Maurer, secretarul adjunct al apărării pentru continuitatea apărării și asigurarea misiunii, a emis un memorandum care a menționat în mod special că unitățile militare americane nu sunt autorizate „să utilizeze site-uri alternative la nivelul Departamentului Apărării… pentru scopuri de distanțare socială” și că „accesul (la acele site-uri) necesită aprobare specială din partea conducerii responsabile.”

Documentul lui Maurer menționează în mod special o altă „locație de continuitate,” Raven Rock Mountain Complex (RRMC), cunoscut sub numele de Site R, un alt oraș subteran imens construit sub Munții Apalași, lângă Blue Ridge Summit, în statul Pennsylvania. Situat în apropierea reședinței prezidențiale de la Camp David, Raven Rock, care și-a început operațiunile în anii ’50, a fost descris ca un „Pentagon subteran” și servește ca locație principală de rezervă pentru ca personalul de rang înalt al Departamentului Apărării să poată activa atunci când este necesar.

Raven Rock, împreună cu buncărul din Cheyenne Mountain și Mount Weather Emergency Operations Center, un alt complex consolidat situat în Valea Shenandoah din Virginia, reprezintă trio-ul de bază al locațiilor cunoscute din Statele Unite ce oferă „continuitate a activității de guvernare”.

O parte din complexul Mount Weather servește, de asemenea, ca centru principal de comandă al Agenției Federale de Management pentru Situații de Urgență (FEMA), care este și ea implicată masiv în eforturile împotriva pandemiei cu coronavirus.

Surse: The Drive, The Daily Mail, Reuters, NORAD

Credit Foto: NORAD

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

    • Odată îngenunchiați și terminați dascălii, petrovii, asistații, tu-doreii, gigeii, X-lincii, spawnii, demonazii, sanitarii și celelalte fantoșe de trol deconspirate, au mai rămas cu trolarea numelui bad@. ”Decât” atât mai poate mafia PRO-PSD. Până la toamnă, e gata și crucea, numai bună de înfipt.

  1. Ce dobitoci, bai lăsați trilioanele pentru în armare și bombe ca va mor obezii mai rău ca muștele!

  2. Asta e. Nu va ramane decât sa stati in bunchere, sa va cacati acolo pe voi de frica si sa urmariti cum lumea se duce pe copca. Altceva nu știți sa faceți. Nici nu puteti.