G4Media.ro

Pentru prima dată în ultimii ani Franța e țara europeană cu cele…

Sursa foto: pixabay.com

Pentru prima dată în ultimii ani Franța e țara europeană cu cele mai multe cereri de azil. Câți bani primește un azilant

O premieră în cel puțin cinci ani. Franța este țara Uniunii Europene care a primit cele mai multe cereri de azil într-o lună, în februarie 2025, cu 13.065 de cereri, înaintea Spaniei (12.975) și a Germaniei (12.775), potrivit celor mai recente date disponibile de la agenția Eurostat, arată Le Figaro, citat de Rador.

Aceste trei țări sunt cu mult înaintea Belgiei (3.060), Elveției (1.755) sau Poloniei (1.695).

Numărul cererilor de azil pentru Franța a rămas stabil în ultimele luni, în ciuda unui vârf de 15.500 în octombrie 2024. Dar Germania a asistat la o scădere dramatică a acestor cifre, ajungând de la 21.215 cereri în iulie 2024 la 10.630 în martie 2025, o scădere de 50%.

Cauza este înăsprirea politicii de migrație a Germaniei, care a fost îndoliată de multiple atacuri, printre care se numără cele de la Solingen și Magdeburg. În august anul trecut un sirian a ucis în Solingen trei persoane și a rănit alte câteva la o serbare comunitară.

La Târgul de Crăciun din Magdeburg, în decembrie, un medic saudit în vârstă de 50 de ani a intrat cu mașina într-o mulțime, omorând șase persoane și rănind aproximativ 300.

După aceste două atacuri, guvernul cancelarului Olaf Scholz a adoptat diverse măsuri menite să restricționeze imigrația: controale la frontierele naționale, deportarea refugiaților ilegali, limitarea ajutorului financiar pentru imigranții care intră dintr-o altă țară a UE, expulzarea facilitată a infractorilor străini etc.

Atâtea decrete, ordine și legi care nu au fost adoptate în Franța, făcând din aceasta o țară care rămâne la fel de atractivă pentru migranții non-europeni. Potrivit unui studiu recent al Fondapol, Franța este într-adevăr țara europeană care acordă cele mai mari beneficii sociale solicitanților de azil care nu pot fi plasați în centre de cazare (426 euro pe lună, față de 367 în Germania, 365 în Austria, 348 euro în Finlanda sau 201 euro în Suedia).

„Cu titlu indicativ, venitul anual net pe cap de locuitor este de 475 de dolari în Afganistan, 1.999 de dolari în Bangladesh și 417 de dolari în Republica Democratică Congo, care sunt trei dintre cele cinci țări principale de origine ale solicitanților de azil”, continuă organizația.

Străinii în situaţie ilegală pot beneficia și de asistență medicală și spitalicească gratuită, grație ajutorului medical de stat, o excepție franceză, deoarece „în toate țările europene, în afară de ajutoarele de urgență, atunci când viața îi este în pericol, o persoană fără acte nu poate solicita îngrijire gratuită, iar solicitantul de azil străin are acces la un sistem de sănătate de o calitate inferioară celei a cetățenilor” ţării respective, explică Fondapol.

De altfel, AME a costat statul 1,2 miliarde de euro în 2024. Atâtea avantaje care înseamnă că „Franța poate fi considerată astăzi în materie de azil și imigrație drept cel mai permisiv stat din Uniunea Europeană”, conchide think tank-ul.

Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.