G4Media.ro

Penuria de alimente și prețurile mari din Ungaria îi determină pe cetățenii…

sursa foto: Pixabay

Penuria de alimente și prețurile mari din Ungaria îi determină pe cetățenii maghiari să se organizeze în grupuri de Facebook pentru a face cumpărături în România – Transtelex

În Ungaria, mâncarea a devenit atât de scumpă încât mulți oameni consideră că merită să meargă cu mașina până în România pentru a face cumpărături importante, arată un reportaj publicat de Transtelex.

Fenomenul este din ce în ce mai răspândit și se vede cel mai bine în parcările centrelor comerciale din orașele din apropierea graniței. Potrivit paznicului unuia dintre magazine, se întâmplă uneori să fie mai multe mașini cu numere de înmatriculare maghiare decât românești.

Turismul transfrontalier de cumpărături are loc în ciuda faptului că prețurile alimentelor au crescut semnificativ în România în ultimele luni. O pagină de Facebook a fost deja lansată pentru a ajuta clienții care se mută la Carei.

„Sunt mulțumit, e loc în rezervor, fac plinul, pentru că aici un litru de benzină costă 405 forinți, în timp ce în Ungaria e 475 de forinți”, a declarat un cetățean maghiar venit în Carei la cumpărături.

El a adăugat că a călătorit ani de zile prin regiune cu camionul și are impresia că România este mai bogată decât Ungaria. În ultimul timp, prețurile în Slovacia și chiar în Ucraina sunt mai mici decât în Ungaria, iar acest lucru este valabil nu numai pentru alimente, ci și pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și multe alte lucruri.

O altă familie a arătat pentru Transtelex: în magazinele din România poți cumpăra un kilogram de zahăr cu mai puțin de 400 de forinți, dar în Ungaria, prețul oficial al zahărului este de 450 de forinți, iar ei nu vând mai mult de 1-2 kilograme. Ceea ce, mai ales în sezonul conservelor, este foarte puțin.

El a mai spus că pentru multe produse, cum ar fi salamul, a calculat o diferență medie de preț de 15-20 de procente, dar au existat și exemple în care a reușit să cumpere de două sau trei ori mai ieftin.

Din cauza prețurilor oficiale introduse în Ungaria și a restricțiilor aferente, mulți oameni au mers în România pentru a face cumpărături chiar și atunci când aici era încă mai scump, de exemplu zahărul. Pur și simplu, pentru că cantitățile maxime disponibile în Ungaria – 1 kilogram de zahăr, 1 litru de ulei, 10 ouă – nu erau suficiente pentru bucătăria multora, mai ales dacă pe ordinea de zi se aflau gătitul sau gătitul mai mare.

Un paznic de la magazinul Lidl din Carei a relatat pentru Transtelex că cetățenii ungari cumpără în principal alimente de bază și vânează produse la reducere, de exemplu, uleiul, făina și berea au fost la reducere în ultimele zile, iar ei au cumpărat o cantitate semnificativă din acestea.

În urmă cu doar o lună, în Ungaria a fost lansată o pagină de Facebook care încearcă să îndrume persoanele interesate de cumpărături în Carei.

Administratorii urmăresc ultimele oferte din România și informează despre prețurile de bază. Dar site-ul nu se referă doar la alimente: ei oferă informații și despre hrana pentru animale de companie, unelte, haine și chilipiruri de mobilier, precum și despre gelaterii și pizzerii. Mai mult, ei încearcă să ajute și sistemul de carpooling, adică să îi organizeze pe cei care ar sări să cumpere, astfel încât să poată rezolva călătoria cât mai ieftin.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Las’ ca baga si Ciolacele mercurialul si se reglementeaza situatia.

  2. Roata morii se-nvarteste, tac, tac, tac, Ungaristan infloreste, tac tac tac.

  3. Partea proasta e ca fac asta in timp ce tot ei sustin in continuare politica pro kremlin a premierului ungaristanez

  4. O minciuna mai mare nu se putea . Doar ca sa atraga cititorii . Eu am fost luna trecuta in Budapesta in buricul targului cum se spune si toate alimentele sunt mai ieftine ca in Romania cu diferente mari . Nu mai vorbim de calitate ca iti vine sa cumperi tot . Va dau un singur exemplu testat . La Lidl zaharul costa in banii nostrii 3.3 roni . La Aldi 3,6 roni . La Lidl Romania zahar 5 5 roni .

    • Mirosi a hAur de la o posta.

    • Nu trebuie sa te duci la Budapesta sa vezi preturi. Le poti vedea online.

    • Prețuri actuale supermarket în Ungaria : lapte 344 Ft ( 4,5 lei ) / 500 g pâine – 444 Ft ( 6 lei ) / 12 ouă – 861 Ft ( 11 lei ) / piept de pui – 1 kg 1600 Ft ( 22 lei ) / cartofi 1 kg 362 Ft ( 4,80 lei )
      S-ar putea într-adevăr ca amestecul grosolan în relațiile economice : cerere / ofertă / preț prin dispoziții voluntariste de către guvern să avem de a face cu același fenomen.

    • @ Dan Barna – Nu ai fost in magazine, te-ai uitat ca toata lumea la ofertele de pe net. Problema nu e ca sunt mai scumpe, cele subventionate evident ca nu sunt mai scumpe, ci ca nu se mai gasesc la raft cu prea multa abundenta.

    • @Dan Barna – Hai, ca mai facut sa caut, nu absolut nicaieri zaharul sub 390 de ft, nicaieri! Nu stiu de unde ai scos tu preturile astea si, ma repet, degeaba are pretul mic daca la raft gasesti doar varietatile care nu sunt incluse in subventii (zaharul de trestie, de exemplu, sau brun etc.)

  5. Propaganda a fost inventata de ruși .Și reușește să prostească cititorii…

  6. Pai nu daduse comandantul suprem ordin sa scada preturile?
    Economia de piata nu a auzit de el!

  7. Un articol mai nou din seria cu capra vecinului, capitolul romani vs. unguri si ce fericiti si mandri suntem noi romanii de acest lucru, de parca am fi facut noi ceva special. In loc sa „plangem” la mormant strain mai bine ne vedem de ale noastre ca sunt multe, put si nu prea au rezvolare.
    P.S. Pentru romanii patrioti si traditionali, fanii PNL, dar mai ales PSD ar fi bine sa intelegeti ca ce a facut Orban doreste sa faca si Herr Ciolacu, asa ca este posibil ca in sase luni sa mergem noi in Ungaria, Serbia, Bulgaria, Moldova sau Ucraina ca noi cand dam cu oistea de gard il mai si daramam, ca deh noi suntem seriosi si ducem lucrurile pana la capat.

  8. După ce se bagă Partidul in economia de piață vom face si noi grupuri să cumpărăm din state sănătoase la cap.

  9. Asta îmi amintește de elvețienii care se duc să își facă cumpărăturile în Germania.