Penuria de carburanți din Franța: Guvernul amenință că va „interveni” pentru deblocarea depozitelor și invocă posibile „rechiziționări”
Guvernul francez a cerut marți ridicarea „fără întârziere” a blocajelor depozitelor de carburanți, amenințând că va „interveni” pentru deblocarea acestora, a declarat purtătorul său de cuvânt Olivier Véran, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.
„Facem tot ce putem pentru a opri această situație”, a adăugat el a doua zi după o reuniune de urgență la Matignon, menționând posibilitatea de a rechiziționa sau de a redeschide accesul la depozite.
„Guvernul cere ca toate blocajele să fie ridicate fără întârziere. În caz contrar, ne vom asuma responsabilitățile, adică am putea fi obligați să le ridicăm”, a spus el.
Olivier Véran a făcut diferența între situația de la Exxon, unde „nu mai există niciun motiv pentru care să existe blocaje” după acordul încheiat luni între conducere și sindicate, și cea de la TotalEnergies, unde „CGT continuă să facă apel la blocaje”, pe care „le considerăm excesive și anormale”.
„Conducerea Total are dreptate să ceară ridicarea blocajelor înainte de a discuta”, a spus el.
În cazul în care situația nu se va îmbunătăți „foarte rapid”, guvernul ar putea „debloca, redeschide accesul la centrele de depozitare și la rafinării și apoi ar putea rechiziționa personalul adecvat pentru a permite normalizarea situației”, a explicat Olivier Véran.
El a estimat că va fi nevoie de „câteva zile” pentru a se reveni la „funcționarea normală” în regiunile cele mai afectate și a dat asigurări că „acest lucru se va întâmpla în termen de 15 zile”, adică înainte de sărbătorile de Ziua Tuturor Sfinților.
El a mai spus că nu este normal ca „câțiva profitori ai grevelor” să fi provocat „creșterea prețurilor la pompă” în unele benzinării.
Potrivit publicației francetvinfo.fr, „rechiziționarea” poate fi decisă de prefecți, în special în numele „continuității serviciului public”. În termeni concreți, aceasta ar consta în eliberarea pichetelor de grevă, dacă este necesar prin apelarea la forțele de ordine, pentru a permite angajaților desemnați să lucreze. Acest lucru a fost deja făcut în 2010.
„O neînțelegere salarială nu justifică blocarea țării. Refuzul de a discuta îi face pe francezi victimele absenței dialogului”, a comentat anturajul premierului Elisabeth Borne. „Guvernul nu poate permite ca țara să fie blocată. Va continua să ia măsuri pentru a facilita alimentarea stațiilor, așa cum a făcut-o de câteva zile”, dar „fiecare trebuie să își asume responsabilitățile. Guvernul își va asuma propria responsabilitate”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu