G4Media.ro

Pepiniera Parcului Dendrologic din Simeria, desfiinţată după 70 de ani de funcționare.…

Sursa foto: Facebook Parcul Dendrologic Simeria

Pepiniera Parcului Dendrologic din Simeria, desfiinţată după 70 de ani de funcționare. Terenul de 3 hectare a fost retrocedat

Pepiniera Parcului Dendrologic din Simeria va fi desfiinţată, după aproape 70 de ani de funcţionare, terenul de circa 3 hectare ocupat de spaţiul de producţie al arbuştilor urmând să fie retrocedat foştilor proprietari, în baza unei sentinţe judecătoreşti, relatează Agerpres.

Circa 30.000 de puieţi de arbuşti ornamentali, care se află în pepinieră, vor fi vânduţi persoanelor interesate la un preţ redus, pentru că altfel ar urma să fie tăiaţi din primăvara anului viitor.

„Pierdem 2,7 hectare de teren, numeroase amintiri, ani de experienţă, un proces tehnologic care a fost rafinat de zeci de generaţii de ingineri horticultori sau ingineri silvici care au lucrat aici”, a declarat joi şeful Secţiei Simeria a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea”, Daniel Pitar.

Zeci de specii de arbuşti sau arbori ornamentali pot fi întâlnite în pepiniera parcului, o parte fiind plantate în recipienţi, iar altele, direct în pământ. Toate vor fi vândute celor interesaţi să le cumpere la un preţ bun.

„În pepiniera de la Simeria găsim molidul argintiu. Poate fi folosit ca brad de Crăciun. Poate fi pus în recipiente de dimensiuni mai mari şi păstrat mai mulţi ani. Un molid argintiu în vârstă de 10 ani, costă 40 de lei, bucata”, a exemplificat Pitar.

Potrivit acestuia, pepiniera a fost înfiinţată în anii ’50, iar de atunci aici au fost produşi zeci de mii de arbuşti care au fost distribuiţi în toată ţara. În pepinieră au lucrat specialişti în silvicultură şi horticultură, care au reuşit, printre altele, să aclimatizeze diverse specii de plante.

Terenul pe care se întinde pepiniera a fost obiectul unui proces de retrocedare, la fel ca şi Parcul Dendrologic Simeria, suprafeţele acestora fiind solicitate de foştii proprietari. Deoarece Parcul Dendrologic Simeria era declarat „Monument al Naturii – rezervaţie dendrologică”, arboretumul a rămas, în final, în proprietatea statului român.

Parcul Dendrologic din Simeria este menţionat în documente, pentru prima dată, în anul 1848, ca proprietate a unui conte maghiar.

După anul 1918, parcul a fost ameliorat sub aspect peisagistic, iar în anul 1949 a fost naţionalizat, intrând în administraţia Ocolului Silvic Simeria. Cinci ani mai târziu Parcul Dendrologic a fost declarat ocol silvic experimental.

Sursa foto: Facebook Parcul Dendrologic Simeria

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Totul sa se distruga, sa nu mai ramana nimic.

    • Pai si cu dreptul la proprietate ce facem? Il mai respectam sau nu? Ca vad ca a fost retrocedat proprietarilor.

    • Fondul proprietatea a fost facut tocmai pt asemenea retrocedari. Sa le dea contravaloarea in actiuni, nu bunul de interes comun.

    • ce cartier fain de vile iese acolo linga parcul dendrologic.sau chiar in parc ca ce ti-e cateva hectare acolo.

    • Proprietarii aia de-acum 100 de ani, mai exact urmasii lor au fost contactati cu siguranta de baietii destepti, care le-au cumparat drepturile de proprietate, si urmeaza sa vedem cum se vinde tot pe loturi, pentru beizadeaua X si Y, la sume exorbitante. Adica nu se putea gasi cat e Simeria aia de mare alt teren la dimensiune sau chiar mai mare, ca sa impace si capra si varza, nu? Pai nu se putea, trebuia retrocedat fix ala cu pepiniera, statul are cei mai prosti avocati intotdeauna, vad, adica noi avem cei mai prosti avocati si pierdem, si tot pierdem, in timp ce altii se umfla si se ingrasa!

  2. S-a ales praful și de asta. Las că nu ne trebuia nouă oricum băsini d’astea.

    • Dar de unde știți ca vor fi tăiate plantele și distrus totul?
      Proprietarii au foat întrebați ce vor face cu bunul lor?
      Poate ca vor face un biznis mai bun in domeniu, desigur după ce-i vor a afara pe toți rahații care urla ca proprietarii și instanțele distrug ce a făcut statul comunist și-i vor păstra pe Adevărații specialiști…
      Așa cum prețul de 40 de lei pe molidul argintiu pare un preț bun pentru statul comunistoid din anul 2019, poate pentru proprietari și cei care vor rămâne alături de ei prețul va fi unul necompetitiv cu planta vândută și vor stabili un preț corespunzător astfel încât buznisul sa fie cu adevărat prosper….

    • @Area, cat timp nu sunt obligati sa faca un business mai bun, cel mai probabil vor vinde mai departe altora care vor valorifica lemnul si eventual vor dezvolta proiecte imobiliare

    • @Area, @Leomaed,
      Zona e destul de săraca, am fost in vara o săptămână langa Simeria și am văzut nivelul de trai al oamenilor. Nu prea au afaceri, trebuia să intre Bosch-ul, dar în ultima clipă a renunțat. Turismul ar fi o idee, a încercat un italian la 15km de Simeria, fara succes insa.
      Am o verișoară care îmi spunea că un vecin are un apt cu 2 camere și se chinuiesc de 2 ani să îl vândă la 21 k euro…deci, greu cu imobiliarele in zona.

  3. Locul era exceptional. Cumva influentat negativ de dimensiunea Simeriei, dar cine ajungea acolo, nu regreta….Pacat. mare pacat.
    Mafia imobiliara din zona Deva – Hunedoara loveste din nou, sprijinita de un stat slab si corupt.

  4. S-a trezit urmasul celei de-a 7-a generatii de urmasi ca stra-strabunicul avea carte pe pamantul rezervatiei. Parca in situatii de genul se dadea teren la schimb? Cum a fost echivalata valoarea terenului necultivat cu cea a terenului cu pepiniera?

  5. Pai nu PNL cerea retrocedari in 1990?
    Iliescu spunea nu ne vindem tara acum suportam.

  6. Se pare ca multora dintre parerologii care-și-au expus gândirea pe acest articol le lipsește simtul proprietații….
    Atunci, ca sa nu mai fir nimic de discutat incontradictoriu pe tema proprietații, propun a revenim de idealul marxist al desființării proprietații private.
    Iar acest deziderat sa-l punem in practica prin naționalizarea tuturor Proprietăților private – case, terenuri, grădini, apartamente, garsoniere, firme, bănci, valuta, bijuterii, acțiuni la firme, autoturisme, biciclete, trotinete, televizoare, calculatoare, telefoane mobile, tablete, centrale termice, economii finaciare etc.
    Sa incepem cu comentatorii acestui articol… cu excepția mea, pentru ca am mijloacele mele ca sa nu îmi furați ce-mi aparține.

    • Ai dreptate, numai sa fie corecte retrocedarile. Acolo avem marile dubii.

    • Area aia este natura nu laptop,masina ,casa deep-shit care esti tot pamantul apartine al tuturor nu unei persoane sau al unei instituti,vrajeala asta cu propietatea nu tine si nici faza cu marxismul dar ai o sansa suna un prieten dar care sa fie cu oleaca mai smart ca tine.

  7. @crazvi

    „… numai sa fie corecte retrocedarile.”

    Credeam ca deja ati observat din continutul articolului ca o instanta a dispus restituirea imobilului in natura. Restituirea in natura e unul dintre principiile prevazute in lege, iar o instanta nu poate face abstractie de el, oricat de mult si-ar dori parerologii in matertie de proprietate….
    Asadar, daca o instanta a decis, insemna ca a avut loc un proces in care parti au fost autoritatile competente ale statului, inclusiv entitatea juridica care administreaza „pepiniera”. Adica toti au avut posibilitatea si dreptul de a-si sustine drepturile si de a-si exprima pozitiile in legatura cu bunul restituit, incepand cu prima instanta si pana cand decizia instantei a devenit definitiva.

    Insa cata vreme parerologii arunca-n targ propozitii scurte de genul „cartier de vile”, „s-a ales praful si de asta”, „s-a trezit urmasul celei de-a sapta generatii de urmasi”, ma intreb daca lucrul asta nu se face in scopul de a manipula, de a dezorienta si chiar de a instiga.

    Poate ca ar fi cazul sa se nationalizeze tot, iar urmasii parerologilor sa ajunga fix pe strada si sa ia viata-n piept de la nimic, nici macar de la o bucata de paine, asa cum s-a intamplat la nationalizarile din 11.06.1948, la 20.05.1950 si cu alte ocazii, cum au fost colectivizarile si exproprierile fortate si fara despagubire sau cu despagubiri derizorii. Ca sa nu mai spunem ca, prin decretul 3/1950 unii s-au gandit si chiar au taiat de tot dreptul la pensie al unora.
    Poate fi o idee de luat in calcul … sa se taie toate pensiile, caci avem precedent in istorie: decretul 3/1950 … nu-l gasiti pe net, ci la Arhivele de vis-a-vis de Cismigiu.

    • Mda, nu e ca si cum ar fi fost cazuri de retrocedari facute pe hotarari judecatoresti ai caror autori au intrat la inchisoare pentru coruptie dupa aceea…

    • Postac istoric area, ce-ar sa ne scutesti de parerile tale docte? Am scris ceva mai sus ca statul roman are in aceste vremuri cei mai prosti sau ieftini avocati, asa incat nu ne ramane decat sa pierdem si sa tot pierdem, pentru ca niste baieti destepti sa-si faca jocurile si banetul, iar tu apari aici cu tupeu, aparand chiar hotii ordinari!

  8. Asta e.

    O fi fost confiscat de stat (comunist) acum cine știe câte decenii (de împliniri mărețe) = acum trebuie retrocedat. De fapt, nu: trebuia retrocedat imediat după 1989! Fără tergiversări.

    Nu mă interesează dacă acolo era pepiniera de ursi panda dacici, spital de nebuni, orfelinat sau Mânăstire de maici. Importantă este reparația abuzului Stalinist de acum câteva zeci de ani!

    Intenționat, comuniștii au găzduit instituții De tot felul in casele nationalizate sau au construit altele pe terenuri furate de la foștii proprietari, ca sa facă retrocedarea cât mai anevoioasă sau imposibila!

    Nu contează: sa fie dat inapoi totul celor păgubiți in anii 40-50. Trebuie sa plătim pentru asta.

  9. @ Gabriela Constantinescu
    Abia astept sa fii data afara din sistemul de stat unde te manifesti in deplinatatea neputintei tale… sa ajungi sa-ti castigi existenta facand ce stii sa faci, dar ma tem ca habar n-ai sa faci ceva.
    Apoi sa ramai fara salariu, fara locuinta si fara pensie, ca sa intelegi exact cum e cu „bunurile intregului popor”.
    Traiesti intr-o lume imaginara, iar unora ca tine este imposibil sa le poti deschide mintea …
    Ai impresia ca lumea a-nceput cu unii ca tine si vi se cuvine sa vorbiti despre ce nu cunoasteti oricand vreti voi.
    Habar n-ai de cand exista statul roman si cum a luat el fiinta. Habar n-ai ce e ala teritoriu si cum s-a stabilit el. Habar n-ai cum s-a constituit „proprietatea de stat” si, prin urmare, este o prostie sa-ti pot pretinde eu tie sa spui si altceva decat baliverne si atacuri la persoana …
    Povestea din articol nu are nicio legatura cu avocatii prosti sau ieftini ai statului (ma intreb de unde stii tu cine a reprezentat statul in proces), ci are legatura cu unii cu foarte mult tupeu ca tine.

  10. Bravo nenorocitilor si nesimtitilor vindeti dracu tot cum dracu de v ati legat chiar de acest parc frumos,mai bine nu va ti fi nascut dracu vindeti o pe mamele voastre ptr banii sa va fie rusine

  11. O tara care si’a furat proprii locuitori si care inca nu le’a dat inapoi ceea ce le’a furat: Romania.
    Cu toate ca s’a angajat cu ocazia aderarii la UE sa retrocedeze, inca nu a retrocedat. Bunuri furate si folosite 42 de ani de comunisti si 29 de ani de actualii romani.
    Deja nu se retrocedeaza decat… maxim 50 hectare de pamant arabil, chiar daca ne’au fost furate sute de hectare arabile. Insa nici aceste amarate de 50 de hectare nu se retrocedeaza inca, din… lipsa de pamant. Incredibil cat de misel este romanul actual.

    Fondul de despagubire? Nu despagubeste pe nimeni (fara „pile” sau „proptele”) de 29 de ani.

    Nu ne’a ramas decat curtea de justitie de la Strasbourg. Dat in judecata statul roman. Cu un stat hot, condus de hoti, pentru hoti, de… 71 (SAPTEZECI SI UNU) de ani, nu se poate altfel. Din pacate.

    Rusine, Romania 🙁

  12. Astia care tipati cu dreptul la proprietate, poate nu stiati ca exproprierile din zona aia au fost remunerate. Cu alte cuvinte fostii proprietari si-au primit deja contravaloarea terenurilor, au fost intocmite acte etc. Dar, ca prin minune, au cam disparut acele acte….lasand loc liber dupa revolutie la cereri peste cereri de retrocedare.
    E ok, si asa aveam prea multe pepiniere in tara, nu? Atat de multe incat tot din Ungaria, Olanda sau italia trebuie sa luam plantele pentru amenajari. De ce sa si producem ceva?