Pepiniera Parcului Dendrologic din Simeria, desfiinţată după 70 de ani de funcționare. Terenul de 3 hectare a fost retrocedat
Pepiniera Parcului Dendrologic din Simeria va fi desfiinţată, după aproape 70 de ani de funcţionare, terenul de circa 3 hectare ocupat de spaţiul de producţie al arbuştilor urmând să fie retrocedat foştilor proprietari, în baza unei sentinţe judecătoreşti, relatează Agerpres.
Circa 30.000 de puieţi de arbuşti ornamentali, care se află în pepinieră, vor fi vânduţi persoanelor interesate la un preţ redus, pentru că altfel ar urma să fie tăiaţi din primăvara anului viitor.
„Pierdem 2,7 hectare de teren, numeroase amintiri, ani de experienţă, un proces tehnologic care a fost rafinat de zeci de generaţii de ingineri horticultori sau ingineri silvici care au lucrat aici”, a declarat joi şeful Secţiei Simeria a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (INCDS) „Marin Drăcea”, Daniel Pitar.
Zeci de specii de arbuşti sau arbori ornamentali pot fi întâlnite în pepiniera parcului, o parte fiind plantate în recipienţi, iar altele, direct în pământ. Toate vor fi vândute celor interesaţi să le cumpere la un preţ bun.
„În pepiniera de la Simeria găsim molidul argintiu. Poate fi folosit ca brad de Crăciun. Poate fi pus în recipiente de dimensiuni mai mari şi păstrat mai mulţi ani. Un molid argintiu în vârstă de 10 ani, costă 40 de lei, bucata”, a exemplificat Pitar.
Potrivit acestuia, pepiniera a fost înfiinţată în anii ’50, iar de atunci aici au fost produşi zeci de mii de arbuşti care au fost distribuiţi în toată ţara. În pepinieră au lucrat specialişti în silvicultură şi horticultură, care au reuşit, printre altele, să aclimatizeze diverse specii de plante.
Terenul pe care se întinde pepiniera a fost obiectul unui proces de retrocedare, la fel ca şi Parcul Dendrologic Simeria, suprafeţele acestora fiind solicitate de foştii proprietari. Deoarece Parcul Dendrologic Simeria era declarat „Monument al Naturii – rezervaţie dendrologică”, arboretumul a rămas, în final, în proprietatea statului român.
Parcul Dendrologic din Simeria este menţionat în documente, pentru prima dată, în anul 1848, ca proprietate a unui conte maghiar.
După anul 1918, parcul a fost ameliorat sub aspect peisagistic, iar în anul 1949 a fost naţionalizat, intrând în administraţia Ocolului Silvic Simeria. Cinci ani mai târziu Parcul Dendrologic a fost declarat ocol silvic experimental.
Sursa foto: Facebook Parcul Dendrologic Simeria
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii