Percheziții DIICOT la hoții și traficanții de persoane care au speriat Belgia și Marea Britanie
DIICOT a făcut 11 percheziții domiciliare, în baza unui ordin european de anchetă emis de autoritățile din Belgia, într-un dosar privind o grupare specializată în spargeri de locuințe din Belgia, condusă de un buzoian, Nicușor Roșculeț, potrivit unui comunicat al unității de parchet.
Gruparea lui Roșculeț este acuzată că a dat nu mai puțin de 109 spargeri în Belgia în ultimii 4 ani.
”Începând din luna martie 2016 până în prima parte a anului 2020, o grupare infracțională organizată constituită din cetățeni români a acționat pe teritoriul Belgiei, sustrăgând din locuințe și locuri împrejmuite, obiecte de grădinărit, biciclete, diverse ustensile, mașini-unelte, motoare pentru bărci, instrumente pentru pescuit, dar și mașini de tuns iarba, tractoare de tuns iarba sau combustibil în cantități mari.
Gruparea, având ca lider o persoană cu domiciliul în județul Buzău, era bine structurată și ierarhizată, beneficiind inclusiv de un imobil din apropierea graniței dintre Belgia și Germania, pus la dispoziție de un membru al grupării, pentru a fi folosit de suspecți ca loc de refugiu și punct de pornire al transporturilor pe timp de noapte.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că prejudiciul cauzat de activitatea grupului infracțional organizat este de peste 500.000 de euro, fiind comise 109 infracțiuni de furt calificat”, arată DIICOT.
Roșculeț a fost extrădat în Belgia pentru a fi judecat acolo.
Procurorii DIICOT, împreună cu polițiștii englezi de la Scotland Yard, au făcut alte 32 de percheziții, din care 23 în România, în județele Ilfov, Călărași și Caraș-Severin, și 9 în Marea Britanie, într-un dosar vizând o altă grupare specializată în trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism și spălare de bani.
Liderul grupării este Florian Stoica zis Marius.
”Încă din anul 2009, pe raza municipiului București și a județului Ilfov s-a constituit un grup infracțional organizat format din 28 de persoane, care a desfășurat activități de racolare a unor persoane vătămate de sex feminin, minore, provenite din medii defavorizate, familii cu venituri mici sau dezorganizate, care, atrase de stilul de viață opulent al membrilor grupării și de promisiunile făcute de aceștia, au ajuns să fie exploatate pe teritoriul României, pentru ca după împlinirea vârstei de 18 ani, să fie exploatate sexual în țări precum Irlanda, Marea Britanie, Scoția și Germania.
Au existat şi situații în care victimele au fost transferate în ţări din Uniunea Europeană, încă din perioada minoratului, caz în care acestora le-au fost întocmite documente de identitate false.
Părțile vătămate erau exploatate cu promisiunea falsă că sumele de bani obținute din practicarea prostituției vor fi investite în bunuri mobile și imobile, pe care le vor deține împreună cu partenerii lor de viață. Membrii grupului infracțional organizat racolau permanent și alte tinere pe care le exploatau în aceleași condiții, extinzându-se pe teritoriul Marii Britanii sau a altor țări, sub atenta supraveghere a liderilor.
Pentru a ascunde activitatea infracțională, membrii grupării evitau să achiziționeze bunuri în nume propriu, astfel că, de cele mai multe ori, acestea erau înregistrate pe numele rudelor sau apropiaților.
Gruparea infracțională era bine organizată, pe baza principiului subordonării ierarhice, liderul fiind cel care monitoriza toate activitățile și percepea fiecărui membru o taxa de protecție.
Cu ocazia efectuării perchezițiilor, au fost ridicate sume de bani, 4 autoturisme de lux, documente, înscrisuri și telefoane mobile”, arată DIICOT.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii