G4Media.ro

FOTO Percheziții la centre de vârstnici unde zeci de beneficiari ar fi…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

FOTO Percheziții la centre de vârstnici unde zeci de beneficiari ar fi fost supuși „tratamentelor inumane ori degradante”/ Între acuzații: grup infracțional organizat, trafic de persoane și delapidare / Consiliera Gabrielei Firea are „doar calitatea de martor”, potrivit Ministerului Familiei

Percheziții ale polițiștilor și procurorilor DIICOT au avut loc marți dimineață la centrele de vârstnici unde zeci de beneficiari ar fi fost supuși ”tratamentelor inumane ori degradante”, conform comunicatului procurorilor. DIICOT anchetează mai multe fapte, între care grup infracțional organizat, trafic de persoane și delapidare, iar 26 de persoane sunt duse la audieri. Ancheta DIICOT are loc la câteva luni după o investigație a publicațiilor Buletin de București și Centrul de Investigații Media.

UPDATE Ora 16.18: Consiliera Gabrielei Firea are „doar calitatea de martor în anchetă” și „a pus la dispoziția organelor toate informațiile pe care le deține”, potrivit Ministerului Familiei.

Comunicatul integral:

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse apreciază și susține eforturile autorităților de a cerceta reclamațiile în legătură cu aceste cămine de bătrâni și centre pentru persoane cu dizabilități din câteva județe din țară.

În mod evident, acolo unde sesizările se confirmă, persoanele care se fac vinovate trebuie să răspundă în fața legii.

În ce privește consilierul menționat, informațiile primite până în acest moment sunt că deține doar calitatea de martor în această anchetă și că a pus la dispoziția organelor toate informațiile pe care le deține.

Mai mult, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, toate măsurile și recomandările făcute de organele de control la cele două centre deținute de Asociația Sf. Gabriel cel Viteaz au fost remediate până la finalul anului trecut.

UPDATE Ora 15.16: Aproape 100 de persoane au fost transportate la unități medicale, șase fiind internate, iar 42 aflându-se încă în investigații medicale.

Procurorii au ridicat la percheziții mai multe unități PC, laptopuri, suporturi de date, precum și alte mijloace de probă.

Comunicatul DIICOT:

În trei dintre imobilele unde au fost efectuate percheziții, au fost identificate 98 de persoane vătămate, care au fost evaluate medical la fața locului, ulterior fiind transportate la două unități medicale, pentru investigații amănunțite. Până la acest moment, cu privire la 6 dintre persoanele vătămate, medicii au decis internarea, alte 50 de persoane vătămate au fost cazate la mai multe centre de îngrijire, din municipiul București, iar pentru 42 se află în investigații medicale.

De asemenea, pe parcursul perchezițiilor domiciliare au fost identificate și ridicate mai multe unități PC, laptopuri, suporturi de date, precum și alte mijloace de probă.

Acțiunea a beneficiat și de sprijinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului și Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele bănuite beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

UPDATE Ora 14.08: 56 de bătrâni găsiţi în condiţii inumane în trei azile din localitatea Voluntari au fost transportaţi de echipajele SMURD la spitale pentru a primi îngrijiri medicale, au anunţat, marţi, reprezentanţii Poliţiei, potrivit Agerpres.

Peste 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la mai multe azile, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

„Facem precizarea că, în acest moment, 56 de persoane au fost deja transportate la unităţile medicale de pe raza municipiului Bucureşti. Din fericire, doar patru au avut nevoie de continuarea tratamentului într-o unitate spitalicească şi au rămas internate în unităţile medicale. În continuare, colegii mei, atât pompierii SMURD, cât şi medicii şi asistentele din cadrul UPU SMURD – Floreasca, sunt la locaţie şi acordă îngrijirile medicale primare persoanelor care au nevoie de aceste îngrijiri”, a declarat căpitan de poliţie Bogdan Toma din cadrul IGSU.

UPDATE: Polițiștii au pus la dispoziție numărul de telefon 0743164790, la care aparținătorii pot obține informații despre persoanele transportate la unități medicale.

Ministerul Familiei a precizat, marți, că Gabriela Firea nu are legătură cu centrele de vârstnici vizate de percheziții, iar consiliera sa a demisionat din asociația menționată în anchetă. Precizările vin în contextul în care marți au loc percheziții ale polițiștilor și procurorilor DIICOT la centre de vârstnici unde zeci de beneficiari ar fi fost supuși ”tratamentelor inumane ori degradante”, conform comunicatului procurorilor.

Citește integral Ministerul Familiei: Gabriela Firea nu are legătură cu centrele de vârstnici vizate de percheziții, iar consiliera sa a demisionat din asociația menționată în anchetă / Potrivit anchetatorilor, zeci de beneficiari ar fi fost supuși „tratamentelor inumane ori degradante”

Știrea inițială: 31 de percheziții au loc în București și în județele Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș. În comunicat se arată că începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate, ”în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică”.

Procurorii apreciază că prejudiciul prevăzut în dosar se ridică la 5,2 milioane de lei. Speța a pornit după sesizarea din oficiu a polițiștilor Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor și specialiștilor criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

În paralel, autoritățile anunță altă 21 de percheziții, în București și în județele Ilfov și Ialomița, la sediile unor instituții publice și private, fiind acuzate de omisiunea sesizării și abuz în serviciu.

  • ”Din cercetări a reieșit că, din 2021 și până în prezent, două instituții publice publice cu responsabilități în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociații, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidențial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. Astfel, s-a constatat că, la momentul atribuirii contractelor asociația în cauză nu îndeplinea cerința privind experiența similară anterioară sau nu deținea licență de funcționare pentru Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi în cadrul căruia s-ar fi prestat serviciile contractate, în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale”.

Comunicatul integral al DIICOT

PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE CONSTITUIRE A UNUI GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT, TRAFIC DE PERSOANE, FALS, DELAPIDARE ȘI ABUZ ÎN SERVICIU

Astăzi, 4 iulie, polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pun în executare 31 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și în județele Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, fals în declarații, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale și delapidare.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ținerea acestora în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

Prejudiciul total estimat este de peste 5,2 milioane de lei.

În vederea completării probatoriului în cauză, au fost emise și puse în executare 26 de mandate de aducere pe numele persoanelor bănuite, audierile urmând a se desfășura la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Față de 15 martori a fost îndeplinită procedura legală de citare, aceștia urmând a fi audiați la sediul Direcției de Investigații Criminale din Poliția Română.

Investigațiile în această cauză complexă au fost demarate ca urmare a sesizării din oficiu a polițiștilor Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale, Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română, precum și de Biroul Tehnic și de Criminalistică din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor și specialiștilor criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

În unele dintre locațiile percheziționate, în raport de particularitățile cauzei, polițiștii Direcției de Investigații Criminale acționează împreună cu medici specialiști și asistenți medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” București, precum și personal medical de specialitate (inclusiv psihologi și specialiști în consilierea psihologică a victimelor) din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență – Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și SMURD București, care asigură și suport logistic cu autospeciale pentru transport personal și victime multiple.

Modalitatea de intervenție în cadrul acțiunii vizează cu prioritate salvarea vieții și protejarea integrității corporale a victimelor, precum și descoperirea și ridicarea de probe, în vederea probării activității infracționale și completării materialului probator în cauză.

De asemenea, în vederea comunicării informațiilor de interes într-o manieră oportună, corectă și completă, organele judiciare beneficiază și de suportul polițiștilor din cadrul Centrului de Informare și Relații Publice al Poliției Române.

*

Concomitent cu acțiunea desfășurată de către Direcția de Investigații Criminale și D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, în același context, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Română, împreună cu procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, pun în executare 21 de mandate de percheziție domiciliare, în municipiul București și în județele Ilfov și Ialomița, la sediile unor instituții publice și private implicate în activitatea infracțională, în două cauze în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de omisiunea sesizării și abuz în serviciu.

Din cercetări a reieșit că, din 2021 și până în prezent, două instituții publice publice cu responsabilități în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului ar fi atribuit unei asociații, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidențial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, cauzând bugetului propriu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei.

Astfel, s-a constatat că, la momentul atribuirii contractelor asociația în cauză nu îndeplinea cerința privind experiența similară anterioară sau nu deținea licență de funcționare pentru Centrul de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte cu dizabilităţi în cadrul căruia s-ar fi prestat serviciile contractate, în conformitate cu Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale.

Activitățile beneficiează de sprijinul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și Institutului Național de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și al I.P.J. Ilfov – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Facem precizarea că efectuarea percheziției domiciliare este o etapă în cadrul procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, care are drept scop administrarea probatoriului necesar soluționării cauzei și care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. O perchezitie a celor ce calca peste cadavre de copii, daca e nevoie sa faca bani. Asteptam rezultatele – conform dlui Vanghele ar fi legaturi cu stimabila Firea, in Voluntari.

    • DUamna Ciuma Rosie care Are Grija de „Familia Romaneasca” ! daca, din greseala ar ajunge la PMB, ar transforma Bucurestiul in EXACT acel Azil !

  2. Ăștia ar trebui judecați în Europa și pedepsiți în Asia…

  3. Si cu probele adunate in dosar ce se va intampla!?In urma cu cativa ani,la emisiunea „Romania te iubesc” a fast un documentar incriminator la acest „capitol”Ai fi zis ca ne-am intors înapoi in timp,inainte de ’89.

  4. AFACEREA SECOLULUI IN ROMANIA!
    7.500 de lei lunar incaseaza aceste camine de batrani pentru fiecare persoana.
    Statul plateste privatului 6.000 de lei si familiile apartinatoare diferenta (sau se retine pensia batranului).
    Au luat batranii si bolnavii din spitalele camin de stat si i-au mutat la privat. Sunt batrani care au stat 50 de ani intr-un camin spital de stat iar acum, pentru aceste sume colosale, sunt mutati (unii chiar de 3-4 ori succesiv, sa li se piarda urma) in camine private. Nici vorba de proximitate fata de apartinatori sau alte criterii invocate.
    Institutiile statului sunt complice, ba chair multi dintre cei care ar trebui sa controleze detin asemenea afaceri…
    Isi bat joc de viata oamenilor!
    Batranii si bolnavii nu sunt decat marfuri aducatoare de venituri!

  5. Aici se vede cel mai bine ce efecte „faine” a produs revolutia confiscată(si ei vroiau sa semene cu Revolutia Franceză🤣).A facut trecerea de la ignoranta comunistă,fata de cei care deveneau o povară pentru stat,la capitalismul salbatic in toată „splendoarea”lui.Adică s-a facut din niste napastuiti ai soartei o afacere prosperă,un mijloc cinic de a scoate bani din bugetul statului,pentru a-i trece „razant”🤣prin aceste firme si în final sa poposeasca in buzunarele „oamenilor de afaceri de succes”,cu priză la partid.

  6. Aici se vede cel mai bine ce efecte „faine” a produs revolutia confiscată(si ei vroiau sa semene cu Revolutia Franceză🤣).A facut trecerea de la ignoranta comunistă,fata de cei care deveneau o povară pentru stat,la capitalismul salbatic in toată „splendoarea”lui.Adică s-a facut din niste oameni napastuiti o afacere prosperă,un mijloc cinic de a scoate bani din bugetul statului,pentru a-i trece „razant”🤣prin aceste firme si în final sa poposeasca,aproape intregi,în buzunarele „oamenilor de afaceri de succes,în manuirea suvecii”,multi dintre ei cu priză la partid.

  7. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este unul din ministerele care fac parte din Guvernul României. Înființat la data de 25 noiembrie 2021, este condus de Gabriela Firea sotia primarului localitatii Voluntari,o informatie si pentru cei rautaciosi si conspirationisti.

  8. cine acrediteaza si mai apoi verifica centrele pentru batrani?sunt bani pentru fufeze angajate si care nu -si fac treaba?sa plece la produs…impreuna cu marcelus-purcelus ce-si confunda cotetzul propriu cu jobul de administrare de la guvern.

  9. sârma-n cur nu are nicio vină, ea a vrut să dea vouchere bătrânilor din centrele de vârstnici dar nu a reușit să le tipărească, tipografia cerea mai mult decât valoarea voucherelor

    famiglia pandele este cinstită, nu reține mai mult de 15%

  10. Nu exista asa ceva. Romanii, cei mai ospitalieri din lume, poporul cel mai corect si cinstit, ortodox si cu frica de D-zeu, milostiv cu cei saraci sa isi bata joc in halul acesta de semenul lui, de parintii lui, de batranii lui. Stiti cum se spune: cine nu care batrani sa-i cumpere. Sigur un roman nu ar face asa ceva altui roman. Cu siguranta cu lgbtisti, americani, EU, Soros, ungurii, papistasii, dar sigur si niciodata un roman crestin ortodox din familia traditionala.

    • Iată iadul din spatele „catapetesmei”la care se roagă „sfanta” Firea,ca s-o vadă electoratul.

  11. Deci faptele incepand din 2020, perdoiu iese senin si zice ca au trebuit sa faca un probatoriu solid; dupa 3 ani intervin, probabil se vor trimite in judecata anul asta. Apoi se vor judeca 3 ani (minim) la prima instanta; cand or sa ajunga la recurs, faptele se prescriu sau mai iese un judecator la pensie si se duce dosaul la altul si se prescriu asa. ca vin alegeri la anul si trebe cotizatii la partid, nu ai cum sa dai pusculitele afara de prin dgaspc-uri ca n-ai facut nicio treaba.
    Timpul trece, leafa merge, politia se face ca urmareste infractori insa de fapt tine de sase.