G4Media.ro

Percheziții la Registrul Auto Român (RAR) și la 47 de persoane bănuite…

Sursa foto: MAI

Percheziții la Registrul Auto Român (RAR) și la 47 de persoane bănuite că falsificau datele de înmatriculare a vehiculelor. Mita ar fi fost lăsată în scrumiera sau torpedoul mașinilor

Direcția Generală Anticorupție din Ministerul de Interne și procurori din Sibiu, Vâlcea și Mureș fac percheziții la Registrul Auto Român (RAR) și la 47 de persoane într-un dosar de corupție care vizează falsificarea datelor pentru înmatricularea unor mașini second-hand, potrivit unui comunicat al Direcției.

Printre cei vizați de dosare se numără și polițiști, potrivit comunicatului citat.

Mai mulți funcționari de la RAR și polițiști sunt bănuiți că cereau și primeau mită pentru a înamtricula mașini second-hand. Mita ar fi fost dată fie de proprietari sau de intermediari care se ocupau de înmatriculare, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Banii ar fi fost lăsați în scrumierele sau torpedourile mașinilor care trebuia înmatriculate, potrivit surselor citate.

Comunicatul integral:

Astăzi, 11 septembrie 2019, ofițeri de poliție judiciară din 22 de servicii județene ale Direcţiei Generale Anticorupţie și Structura Centrală (Sibiu, Mureş, Vâlcea, Alba, Hunedoara, Argeş, Arad, Timiş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Cluj, Harghita, Covasna, Braşov, Maramureș, Satu Mare, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinți, Dâmbovița, Teleorman), sub coordonarea procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea și Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, efectuează, în total, 47 de percheziții domiciliare pe raza județelor Sibiu, Vâlcea și Mureș, precum și ridicări de înscrisuri de la o instituție publică din București, în 3 dosare penale constituite la nivelul celor 3 unități de parchet, având ca obiect fapte de corupție săvârșite de funcționari publici cu și fără calitate specială și persoane civile, în legătură cu activități de identificare, omologare și verificare a stării tehnice a vehiculelor în vederea înmatriculării,

Între cele 3 dosare penale există conexiuni privind realizarea activităților infracționale.

Astfel, la Sibiu, ofițerii D.G.A., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, efectuează 16 percheziţii domiciliare şi pun în executare 20 mandate de aducere în Sibiu, Vâlcea şi Mureş, mandate emise pe numele unor suspecţi, dintre care 3 lucrători M.A.I..

În cadrul dosarului penal constituit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, sunt cercetaţi 8 funcţionari din cadrul unei instituții publice (7 din Sibiu şi unul din Vâlcea), pentru fapte de corupţie legate de atribuţiunile de serviciu referitoare la procedura de inspecţie a vehiculelor în vederea înmatriculării. Totodată, sunt cercetați 3 angajați M.A.I., pentru fapte de corupţie în legătură cu procedura de înmatriculare a vehiculelor (luare de mită și trafic de influență) și 9 persoane fizice fără calitate specială implicate în săvârşirea faptelor sub forma complicităţii (intermediari care se ocupau cu identificarea de clienţi, preluarea sumelor de bani şi remiterea ulterioară către angajaţii instituției publice).

La Vâlcea, ofițerii D.G.A., sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, efectuează 24 percheziții domiciliare pe raza județului, dintre care 12 la o instituție publică, 11 la locuințe ale unor persoane fizice și una la sediul unei societăți comerciale.

Dosarul penal constituit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea a fost înregistrat la data de 01.08.2017, ca urmare a sesizării din oficiu a Serviciului Județean Anticorupție Vâlcea și vizează suspiciuni privind săvârșirea, de către 11 funcționari publici și 4 alte persoane, a unor infracțiuni de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, fals intelectual și efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, săvârșite în perioada 2017-2019, în legătură cu activități de identificare, omologare și verificare a stării tehnice a vehiculelor.

Simultan cu activitățile de percheziție domiciliară au loc audieri de persoane la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea, iar polițiștii D.G.A efectuează verificări și ridicări de înscrisuri de la o instituție publică din localitate.

La Mureș, ofițerii D.G.A., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș efectuează 7 percheziții domiciliare, dintre care două la un agent de poliție, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană.

Dosarul penal a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș ca urmare a sesizării din oficiu a ofițerilor D.G.A.- S.J.A. Mureș.

În urma documentării cauzei a reieșit faptul că, în perioada 2017-2019, agentul de de poliție a afectuat operațiuni comerciale de vânzare a unor autoturisme second hand, fără ca veniturile obținute și activitățile desfășurate să fie declarate și nici menționate în documentele specifice.

Totodată, din cercetări a mai rezultat că, în derularea activităților comerciale, agentul de poliție a fost sprijinit de persoane fizice și funcționari ai unor instituții publice de pe raza județului Sibiu.
În cauză, ofițerii D.G.A. din cadrul structurii centrale efectuează, totodată, ridicări de înscrisuri și date informatice de la sediul central al unei instituții publice din București.
La activitățile din cele trei dosare penale, atât în timpul documentării faptelor, cât și la perchezițiile domiciliare și punerea în executare a mandatelor de aducere, subliniem contribuția și sprijinul Serviciului Special, Serviciului Anchete, Serviciul Analiza Informaţiilor Serviciului Tehnic și Serviciului Investigații, din cadrul Structurii Centrale a DGA, Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu – SICE, Brigăzii Operaţiuni Speciale Alba Iulia, Grupării de Jandarmi Mobile ,,Frații Buzești” Craiova și Direcției Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

Foto: Ministerul de Interne

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Pamflet
    Am cateva intrebari, nu au legatura cu cazul asta, dar e tot unul cu politisti si infractori si e cunoscut de aproape toata lumea:
    1) Cu cine a votat gheorghe dinca de la caracal?
    2) Cu cine a votat cumpanasu?
    3) Cu cine au votat familiile victimelor? ( victimele saracele nu au votat cu nimeni, fiind minore, dar iata cum platesc ipocrizia parintilor.
    4) Cu cine au votat politistii din caracal?
    Observatie: In judetul olt, din 10 parlamentari, 8 sunt PSD, 1 este alde, 1 este pnl (fost membru in uniunea social liberala, chiar fost ministru al culturii, pe numele lui gigel stirbu)
    Aceasta e parerea mea

    • Exact!
      Chirurgical!

      De 30 de ani… da’ ce zic eu 30… de 70 de ani judetele din sudul Romaniei sunt conduse de comunisti cu 99% din voturi: pmr, pcr, fsn, pdsr, psd au numit comandanti de politie, prefecti, pres de consilii judetene, procurori sefi, directori de deconcentrate. Oamenii au ales covarsitor primari comunisti zeci de ani la rand.

      Si acum, uluitor, A3 si RTV se chinuie sa-i scoata vinovati pentru increngatura de incompetenta si coruptie locala pe… pe… Ati ghicit! Pe Johannis, sau macar pe Barna su USR-ul.

      Fabulos!

  2. Fac publică și lista cu VIN-urile autovehiculelor asupra cărora planează suspiciuni?

    • Daca ai cumparat Audi, BMW sau VW din zona atunci … Hakuna Matata !
      … nu mai e nevoie sa verifici VIN-ul.

  3. Să vină DGA cu procurorii la Focșani (Vrancea), aici e ce-a mai mare corupție!!!

  4. Slab articol G4Media.
    Cred ca o sa ma mut pe Mediafax, sa vezi acolo detalii relevante.
    Nimic spus despre organizarea RAR? Cum previn ei asa ceva… bonusurile pe care le primesc la salariu… chermezele, pile, amantlacuri…
    Achizitiile lor sunt publice… nimic de investigat acolo?

    • N-are cine.

    • Are cine … doar ca nu te poți lega de cel care munceste… asta e… mai si fura dar si munceste.
      Registrul Auto Roman e regie autonoma asa ca poate fi privatizata mai bine decat sa îi vedem pe îmbuibații ăia din birouri cum îi acopera pe ăia din serviceurile auto.
      Pe noi ne amendeaza daca n-avem ITP valabil la masina dar revizia aia de conformitate la serviceurile lor e optionala (ca doar nu pierde nimeni timp cu verificarea lor).
      Autorizarea consumabilelor (ulei, antigel, piese) e pe propria raspudere. A cui? Că nu inteteseaza pe nimeni… pe ăia de la ANPC care in fiecare sunt alții?

  5. Unde-i noutatea?! Din 1990 lucrurile se desfasoara monoton de liniar in RAR. Toata lumea stie de legaturile dintre RAR si reteaua de samsari de autoturisme second-hand. Cred ca aceasta este si explicatia pentru care RAR elibereaza cu mare intarziere cartile de identitate pentru masinile noi ale importatorilor adevarati.
    Ar trebui ca parchetul sa aiba cate un om cu biroul chiar in sediile RAR daca vrem corectitudine.

  6. La Galați și Bacău când ii deranjați. Întreb pt un prieten. Ca prea e la liber mita și traficul de influenta Da probabil ca nu s-a comandat control.. Știu băieții deștepți despre ce e vorba.

    • Așa cum egalitatea nu e pentru căței, ghiftuiala e pentru purcei.
      Acum serios: tu ai curaj sa iti lasi masina personala la reparat intr-un service autorizat/abilitat si sa pleci sa iti vezi linistit de treburi?
      Ca doar seful de service, RAR, ANPC, Fiscul, politia vegheaza pentru tine

  7. Astfel de percheziție sa se faca si in Bihor.Sa se verifice piața auto ,politisti cu zecile alături de bișnițari care vand mașini second hand.Este compatibilă cu funcția,evaziunea de mii de euro pe care îi bagă în buzunar si nu plătesc nimic la stat.Sefii acestor politisti ce fac ? Închid ochii, la fiecare piața stau cu două trei mașini.