G4Media.ro

Pericol de foamete pe scară largă în Sudan, țară devastată de război…

Foto: UNHCR/Aristophane Ngargoune

Pericol de foamete pe scară largă în Sudan, țară devastată de război civil (avertisment ONU)

Aproximativ 756.000 de persoane din Sudan s-ar putea confrunta cu o penurie alimentară catastrofală până în septembrie, potrivit unei proiecții preliminare folosite de agențiile Națiunilor Unite și de grupurile de ajutorare pentru a stabili dacă trebuie declarată oficial foametea.

Rezultatele preliminare, valabile la 1 iunie și consultate de Reuters, reflectă o deteriorare rapidă a situației din această țară devastată de război. Cea mai recentă proiecție anterioară, publicată în decembrie, arăta că 17,7 milioane de persoane, adică 37% din populație, se confruntă cu un nivel ridicat de insecuritate alimentară, dar niciuna nu a fost considerată într-o situație catastrofală.

Acum, se estimează că 25,6 milioane de persoane, adică 54% din populație, se confruntă cu lipsuri critice, inclusiv peste nouă milioane de persoane aflate într-o situație de urgență sau mai gravă.

Cea mai recentă proiecție este preliminară și s-ar putea schimba. Ea va necesita aprobarea guvernului Sudanului controlat de armată și a agențiilor ONU și internaționale. Guvernul a negat anterior că țara se confruntă cu foametea.

Noua analiză a fost realizată de către Clasificarea integrată a fazei de securitate alimentară (IPC), cu sediul la Roma, o inițiativă a agențiilor ONU, a organismelor regionale și a grupurilor de ajutorare. Se așteaptă ca datele să fie incomplete. În luna martie, IPC a declarat că amenințările la adresa securității, blocajele rutiere și întreruperile de telecomunicații din Sudan îi îngreunează capacitatea de a face evaluări.

IPC, care analizează datele privind insecuritatea alimentară și malnutriția, speră să publice un raport privind Sudanul în următoarele câteva săptămâni, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Fatima Eltahir, un oficial guvernamental sudanez care este și președinta IPC în Sudan, a declarat pentru Reuters: „Nu am terminat încă. Nu există rezultate finale”. Lavonne Cloke, o purtătoare de cuvânt a IPC, a declarat că analiza este „în curs de desfășurare”, adăugând că nu este încă clar când va fi finalizată.

Cea mai recentă proiecție pentru Sudan vine într-un moment în care o altă zonă de conflict – Gaza – se confruntă, de asemenea, cu o penurie severă de alimente. În martie, IPC a declarat că foametea este iminentă, deoarece se așteaptă ca 1,1 milioane de persoane, aproximativ jumătate din populația din Gaza, să se confrunte cu o nesiguranță alimentară catastrofală.

În Sudan, luptele au izbucnit în capitala Khartoum în aprilie 2023 și s-au răspândit rapid în întreaga țară, reaprinzând vărsarea de sânge etnic în regiunea vestică Darfur și forțând milioane de oameni să fugă. Numărul persoanelor strămutate intern în Sudan din cauza conflictelor actuale și trecute a depășit 10 milioane, a declarat săptămâna aceasta agenția ONU pentru migrație. Țara se confruntă deja cu cea mai mare criză de strămutare din lume.

Luna trecută, agențiile ONU au declarat, de asemenea, că Sudanul se află în „risc iminent de foamete”. Aproximativ 3,6 milioane de copii suferă de malnutriție acută, potrivit unei declarații comune a șefilor ONU, inclusiv a Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului.

Dacă va fi declarată foametea în Sudan rămâne neclar. Guvernele contestă uneori datele și proiecțiile privind foametea. Până în prezent, agențiile ONU și alte organizații au declarat foamete doar de două ori de când a fost creat sistemul de alertă IPC, în urmă cu 20 de ani: în Somalia, în 2011, și în Sudanul de Sud, în 2017.

Determinarea declarării unei foamete se bazează pe o scală utilizată de IPC care are cinci clasificări, de la faza 1, care nu reflectă probleme alimentare grave, până la faza 5, care reprezintă fie o catastrofă, fie, și mai rău, o foamete. Fazele 3, 4 și 5 sunt toate considerate situații de criză sau chiar mai grave.

Clasificările sunt stabilite cu ajutorul unui set complex de criterii tehnice, care includ măsurători ale foametei, malnutriției și mortalității. În zonele desemnate în mod oficial ca fiind în faza 5 de foamete, mai mult de două persoane la 10.000 mor zilnic, printre alte criterii.

Cea mai recentă proiecție preliminară IPC pentru Sudan afirmă că, între iunie și septembrie, aproximativ 756.000 de persoane din Sudan se vor confrunta cu faza 5 de catastrofă. Acest lucru înseamnă că țara nu a ajuns, din punct de vedere tehnic, la condiții de foamete generalizată, dar este totuși considerată o criză majoră.

Proiecția a identificat 32 de localități și grupuri de localități în care populația suferă de penurie alimentară catastrofală. Printre acestea se numără două zone în care 15% din populație se confruntau cu condiții catastrofale IPC 5 – orașul al-Fashir, capitala Darfurului de Nord, și o tabără din apropiere pentru persoanele strămutate în interiorul țării, numită Zamzam. Au fost citate alte trei zone în care 10% din populație a atins pragul.

Multe dintre zonele din proiecție au fost confiscate de forțele paramilitare de sprijin rapid (Rapid Support Forces – RSF), care au luptat cu armata sudaneză.

Marți, un diplomat american de rang înalt a declarat pentru Reuters că unele părți din Sudan sunt deja în foamete, adăugând că amploarea foametei extreme rămâne neclară.

„Cred că știm că suntem în foamete”, a declarat Tom Perriello, trimisul special al SUA în Sudan. „Cred că întrebarea este cât de multă foamete, în ce parte a țării și pentru cât timp”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sa vezi acum proteste musulmane in toata lumea si in special in tarile de origine pentru a obliga guvernele sa ajute Sudanul. Sau nu?!

  2. Le merge bine alora in Sudan cu prezenta ruznscilor pe acolo?