Pericol pentru Biden: Tot mai multe semnale că un Congres republican va încerca să-l demită în 2023
Președintele american Joe Biden ar putea fi supus unei procedurii de punere sub acuzare și de înlăturare din funcție în cazul în care, așa cum afirmă sondajele de opinie, republicanii vor câștiga controlul Camerei Reprezentanților din Congresul de la Washington în urma alegerilor intermediare din luna noiembrie a acestui an, potrivit publicației The Hill. Demiterea liderului democrat a devenit, pentru mulți republicani, prioritatea numărul 1 pentru anul viitor, când noul Congres își va începe lucrările. Biden ar putea astfel deveni cel de-al patrulea președinte al Statelor Unite supus procedurii de impeachment.
Semnale tot mai numeroase
Republicanii care speră să preia controlul Camerei Reprezentanților în noiembrie și-au fixat obiectivul care, pentru mulți dintre ei, reprezintă o prioritate de vârf în 2023: demiterea președintelui democrat Joe Biden.
De altfel, mai mulți legiuitori conservatori au introdus deja articole de demitere împotriva președintelui în actualul Congres. Aceștia îl acuză pe Biden că a săvârșit „crime serioase” în numeroase chestiuni, între care eșecul de securizare a frontierelor, pașii greșiți făcuți în timpul pandemiei de coronavirus și retragerea dezastruoasă a trupelor americane din Afganistan.
Acele rezoluții nu au avut însă niciodată șansa de a fi discutate în Camera Reprezentanților, unde democrații dețin acum controlul – 220 de mandate democrate față de 211 republicane. Cinci locuri sunt vacante, iar majoritatea este de 218 de locuri. Dar, în condițiile în care analiștii se așteaptă ca republicanii să câștige majoritatea Camerei în urma scrutinului din această toamnă, mulți dintre acești conservatori vor dori să-și folosească noile puteri pentru a-l înlătura pe un președinte pe care îl consideră nepotrivit ca să conducă Statele Unite.
Unii dintre acești republicani doresc chiar să facă din demiterea lui Biden primul punct pe agenda de lucru a noului Congres.
„Am spus în mod constant că președintele Biden ar trebui să fie pus sub acuzare pentru că a deschis în mod intenționat granița și i-a făcut pe americani mai puțin siguri,” a declarat Bob Good, care reprezintă Virginia în camera inferioară a legislativului american. „Congresul are datoria să-l tragă la răspundere pe președinte pentru aceasta și pentru orice alte eșecuri ale responsabilităților sale constituționale, așa că o nouă majoritate republicană trebuie să fie pregătită să conducă în mod agresiv anchete încă din prima zi.”
Până în acest moment, cel puțin opt rezoluții de demitere a lui Biden au fost introduse de la preluarea mandatului de către democrat, în ianuarie 2021. Trei legate de gestionarea de către acesta a creșterii numărului de imigranți ilegali la granița de sud; trei care vizează gestionarea retragerii forțelor americane din Afganistan anul trecut; una care denunță moratoriul de evacuare menit să ajute chiriașii în timpul pandemiei; și încă una legată de afacerile controversate din străinătate ale fiului său, Hunter Biden.
Propunerile respective vor expira odată cu încheierea mandatului actualului Congres. Dar unii dintre sponsorii documentelor promit deja că le vor reintroduce rapid anul viitor. Marjorie Taylor Greene, republicana din Georgia care este sponsoră principală a patru dintre rezoluțiile de demitere, se numără printre acestea.
„Ea crede că Joe Biden ar fi trebuit să fie pus sub acuzare imediat ce a depus jurământul, așa că bineînțeles că vrea să se întâmple asta cât mai curând posibil,” a declarat Nick Dyer, purtătorul de cuvânt al lui Greene.
Precedentul Trump
The Hill a scris că intenția conservatorilor de a-l demite pe Biden amintește de cea orchestrată de stânga americană în urmă cu patru ani, după ce democrații au preluat controlul Camerei Reprezentanților în 2018, sub președintele de atunci, republicanul Donald Trump. La acea vreme, un grup de aleși progresiști, extrem de vocali, voia să-l destituie pe Trump, în mare parte din cauza acuzațiilor că ar fi obstrucționat o anchetă a Departamentului de Justiție cu privire la legăturile campaniei sale cu Rusia în cursa electorală din 2016. Ideea a fost respinsă în mod repetat de președintele Camerei Reprezentanților, democrata de California Nancy Pelosi, nu în ultimul rând de teamă că acest lucru i-ar fi înstrăinat pe alegătorii din districtele considerate swing, care nu aveau un câștigător potențial clar.
Situația s-a schimbat însă atunci când un avertizor de integritate l-a acuzat pe Trump că a făcut presiuni asupra guvernului de la Kiev pentru a obține date compromițătoare despre Joe Biden și fiul său, Hunter Biden, acesta din urmă având mai multe afaceri suspecte în Ucraina. Acuzația i-a făcut pe democrații moderați să susțină procedura de impeachment împotriva președintelui republican.
Având susținerea moderaților, Pelosi a lansat o anchetă oficială de demitere în septembrie 2019. Trei luni mai târziu, Camera Reprezentanților l-a pus sub acuzare pe Trump pentru abuz de putere, el fiind acuzat că ar fi ordonat blocarea unor fonduri militare de 400 de milioane de dolari către guvernul de la Kiev până când acesta nu ar fi declanșat o anchetă împotriva posibilelor acte de corupție în care au fost implicați Hunter și Joe Biden.
Pus sub acuzare de către democrații din Camera Reprezentanților în acel caz, Trump a ieșit victorios la începutul lunii februarie a anului 2020, fiind achitat de Senatul american de acuzațiile de abuz de putere și obstrucție a Congresului. Liderul de la Casa Albă a fost declarat nevinovat cu 52 de voturi la 48 pentru acuzația de abuz de putere și cu 53 de voturi la 47 pentru acuzația de obstrucționare a Congresului. Singura voce dizidentă în rândul republicanilor a fost atunci senatorul Mitt Romney, care s-a alăturat democraților și a votat pentru condamnarea președintelui la primul cap de acuzare.
După doar un an, Trump a fost pus sub acuzare din nou de Camera Reprezentanților din Congresul SUA (cu 232 de voturi pentru, între care și zece congresmeni republicani, și 197 împotrivă), fiind acuzat de Partidul Democrat că ar fi incitat la violență participanții la mitingul de la Washington de pe 6 ianuarie 2021.
Cinci persoane au murit, alte zeci au fost rănite și sute de manifestanți au intrat în colimatorul FBI și al poliției după ce, în urma unui miting la care Trump a acuzat fraudarea alegerilor pentru Casa Albă, au luat cu asalt clădirea Congresului și au devalizat birourile legiuitorilor americani.
Donald Trump a devenit astfel primul președinte din istoria Americii împotriva căruia s-au inițiat două moțiuni de punere sub acuzare si care a fost inculpat (impeached) de două ori. El este de altfel și primul lider republican care a fost supus procedurii de demitere de către Congresul american.
Experții susțin că diferența dintre punerea sub acuzare a lui Trump în 2019 și acum este că democrații au dus o bătălie singuratică, cu sprijin redus, inclusiv cu o opinie publică care nu aproba procedura de demitere a republicanului. În acest an însă, cu alegerile intermediare apropiindu-se cu repeziciune, zeci de conservatori fie au susținut oficial demiterea lui Biden, fie au sugerat că sunt gata să o sprijine.
Riscuri pentru GOP
Eforturile dreptei politice americane nu sunt însă fără riscuri. O tentativă agresivă de demitere din partea flancului de extremă dreapta a Partidului Republican (GOP) ar putea crea probleme pentru Kevin McCarthy (Califonia), liderul republican care ar putea ajunge speakerul Camerei Reprezentanților, dar și alți șefi ai partidului, în momentul în care ciclul prezidențial pentru Casa Albă din 2024 începe să se pună în mișcare.
Pe de o parte, punerea sub acuzare a lui Biden ar putea înstrăina alegătorii moderați și ar putea răni șansele GOP la urne, așa cum a fost cazul în 1998, după demiterea președintelui Clinton. Deja, liderii GOP precum senatorul Mitch McConnell (Kentucky) au respins discuțiile despre demiterea lui Biden, sugerând că ele ar putea dăuna politic republicanilor în alegerile intermediare de peste două luni.
Pe de altă parte, ignorarea cererilor conservatorilor de demitere ar putea declanșa o revoltă din partea unei baze republicane dornice să răzbune cele două proceduri de demitere inițiate de democrați împotriva lui Trump, care rămâne cea mai populară figură din Partidul Republican.
Provocarea cu care se confruntă liderii republicani într-o Cameră a Reprezentanților controlată de GOP va fi să demonstreze o atitudine agresivă față de Administrația Biden, să-i liniștească pe conservatori, fără însă a-i înstrăina pe alegătorii moderați în acest proces.
De aceea, o altă strategie pe care o pot adopta liderii republicani este de a pune sub acuzare un membru de rang înalt al administrației, dar nu pe președintele Biden. Comentatorii de peste ocean amintesc că au fost introduse mai multe rezoluții în acest sens, care-i vizează în mod separat pe vicepreședinta Kamala Harris, pe secretarul de stat Antony Blinken, pe secretarul pentru Securitatea Internă Alejandro Mayorkas și pe procurorul general Merrick Garland.
Mayorkas este în special într-o poziție delicată, după ce Kevin McCarthy, în timpul unei vizite la granița de sud la începutul anului, a propus ideea de a-l pune sub acuzare pe secretarul pentru Securitate Internă, dacă se dovedește că a „abandonat” responsabilitatea sa de a asigura granița. Ideea are o mulțime de susținători în rândul conservatorilor.
„Mayorkas și Garland au făcut în mod intenționat țara noastră mai puțin sigură, și-au politizat departamentele și au încălcat statul de drept. În unele cazuri, ei și-au instruit subordonații să nu respecte legile noastre. Acest lucru este inacceptabil,” a declarat congresmanul Andy Biggs (Arizona), care a susținut o serie de rezoluții de demitere în acest an. „În ianuarie viitor, mă aștept ca Camera Reprezentanților să urmărească articolele mele de demitere împotriva lui Mayorkas, precum și articolele de demitere ale reprezentantei Marjorie Taylor Greene, pe care le-am co-sponsorizat, împotriva procurorului general Merrick Garland,” a adăugat Biggs.
Nu puțini sunt însă republicanii care vor însă ca procedura de impeachment să-l vizeze direct pe Biden. The Hill a precizat că rămâne neclar dacă ceva mai puțin decât aceasta va liniști extrema dreaptă din GOP, una care se așteaptă să crească anul viitor odată cu sosirea unui număr de conservatori pro-Trump care au promis să ia măsuri împotriva oricărei persoane pe care o consideră parte a sistemului politic corupt din Washington.
Val de anchete
Așa cum am scris în urmă cu câteva luni, liderii republicani au pregătit deja o listă cu anchetele pe care intenționează să le declanșeze împotriva președintelui Biden și a administrației sale în cazul în care, așa cum se anticipează, vor câștiga controlul Congresului de la Washington în urma alegerilor din noiembrie 2022. În funcție de rezultatele anchetelor, analiștii se așteaptă ca una dintre ele sau chiar mai multe să stea la baza procedurii de impeachment a lui Biden.
Liderul minorității republicane din camera inferioară a legislativului american, Kevin McCarthy, a trimis deja așa-numite ‘notificări de păstrare’ către mai multe departamente din cadrul administrației, ca prim pas în pregătirea unei serii de investigații.
Agențiile și departamentele federale vor trebui, conform adreselor lui McCarthy, să conserve toate documentele care au legătură cu investigațiile planificate. După cum vor republicanii, aceste anchete urmează să domine a doua jumătate a mandatului lui Biden (din iarna anului 2022 și până în 2024).
McCarthy lucrează în prezent la recrutarea de avocați și consilieri juridici, precum și la alte resurse pentru a începe investigațiile încă din prima zi în care republicanii vor avea majoritatea în Congres.
Printre investigațiile avute în vedere de către Partidul Republican se numără retragerea americană din Afganistan, atacul cu dronă realizat de Statele Unite cu câteva zile înainte de retragerea din Afganistan, în care și-au pierdut viața 10 civili afgani, între care șapte copii, gestionarea pandemiei de coronavirus, inclusiv deciziile care au dus la închiderea școlilor și la regulile de impunere a măștilor, criza imigranților ilegali de la granița cu Mexicul, presupusa spionare a jurnalistului Tucker Carlson de la FoxNews de către National Security Agency, scurgerile de informații de la Internal Revenue Service (IRS) care au detaliat modul în care miliardari precum fondatorul gigantului Amazon, Jeff Bezos, și Elon Musk, co-fondator al Tesla și SpaceX, fie nu plătesc taxe, fie plătesc foarte puțin în comparație cu averile lor uriașe, poziția anti-părinți a Departamentului Justiției în chestiunea predării teoriei critice a raselor etc.
O procedură complicată
Dar cum ar putea fi pus sub acuzare, anchetat și înlăturat din funcție președintele Joe Biden? O procedură de punere sub acuzare (impeachment) este procesul formal prin care un președinte american aflat în funcție poate fi acuzat de abateri. Cazul ar începe în faţa Camerei Reprezentanţilor, unde orice membru poate cere lansarea procedurii de punere sub acuzare a lui Biden. Speakerul camerei inferioare, ca lider al partidului majoritar, are sarcina de a determina dacă trebuie sau nu să declanșeze o anchetă privind presupusele abateri ale președintelui.
Dacă rezoluția trece de Camera Reprezentanților (unde este nevoie de o majoritate simplă de voturi), urmează un proces în Senat, unde orice efort de destituire a lui Biden trebuie să beneficieze de o majoritate de două treimi, respectiv 67 de aleși, care să voteze în favoarea înlăturării din funcție a președintelui.
Dacă Senatul nu va reuși să adune numărul necesar de voturi, atunci președintele Biden va ramâne doar acuzat (impeached), dar nu va fi înlăturat din funcție. Așa s-a întâmplat în cazurile de impeachment de până acum.
În afara procedurilor de impeachment care l-au vizat pe Trump, Camera Reprezentanţilor a mai pus sub acuzare formală alți doi preşedinţi (democrații Andrew Jackson şi Bill Clinton), dar cazurile au fost respinse după ce Senatul nu a reuşit să strângă cele două treimi necesare condamnării şi înlăturării vreunuia dintre cei doi lideri.
De asemenea, Richard Nixon a fost foarte aproape de a fi pus sub acuzare, însă a demisionat înainte ca acest lucru să se producă efectiv (Comitetul Juridic al Camerei a aprobat trei articole vizând punerea sa sub acuzare în legătură cu scandalul Watergate). Cu alte cuvinte, până în acest moment, Statele Unite nu şi-au înlăturat niciodată preşedintele cu ajutorul acestui mecanism.
În cadrul procesului din Senat, congresmenii din Camera Reprezentanților desemnați de speakerul Camerei vor acționa ca niște procurori, în timp ce președintele va fi apărat de echipa sa legală. Președintele Biden nu trebuie să apară în persoană în fața senatorilor. Procesul din Senat este prezidat în mod normal de judecătorul-șef al Curții Supreme.
Iar efectele politice și electorale ar putea de a-l demite pe Biden ar putea să îi coste pe republicani. Analiștii cred că nu este exclus ca preşedintele Biden să iasă întărit în urma unor posibile eforturi republicane de a-l demite, o situație similară cu cea care a urmat încercării de demitere a lui Bill Clinton în 1999 și care a făcut ca susținerea acestuia în rândul democraților și a publicului sa crească constant, iar plecarea lui de la Casa Albă la sfârșitul mandatului să se facă în contextul unor cote de popularitate ridicate. (Sursa: The Hill)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii