G4Media.ro

Pericol pentru mișcarea anti-PSD: Un război de uzură între Klaus Iohannis și…

Pericol pentru mișcarea anti-PSD: Un război de uzură între Klaus Iohannis și Dacian Cioloș, PNL, USR și PLUS

Unul dintre cele mai mari pericole care amenință șansele dreptei de a câștiga viitoarele competiții electorale în fața PSD și, eventual, de a se coagula este un război de uzură între Klaus Iohannis și Dacian Cioloș. Un alt pericol îl reprezintă competiția între partidele din opoziție PNL, USR și PLUS, lupta pentru locul doi. Acest război a început deja, în parte se vede cu ochiul liber, dar se poartă și în subteran.

De pildă, Cioloș l-a atacat pe Iohannis sâmbătă, după ce a fost ales președintele PLUS. A spus atunci că ”trebuie să construim un proiect solid pentru prezidențiale” și că ”trebuie să redăm consistență mandatului președintelui”. Per a contrario, varianta Iohannis nu este solidă, iar mandatul președintelui în funcție este problematic din moment ce liderul PLUS simte nevoia să-i redea consistența, se înțelege, pierdută.

Klaus Iohannis n-a rămas dator. PNL, care-l susține pentru al doilea mandat la Cotroceni, a prezentat luni un sondaj de opinie din care rezultă că PLUS este la jumătatea scorului USR. Liderii celor două partide l-au perceput ca o încercare a liberalilor de a complica și mai mult negocierile privind împărțirea locurilor eligibile pe lista viitoarei alianțe USR-PLUS la europarlamentare.

Sondajul ar fi însă cel mai nevinovat răspuns. Lovitura în plex a venit de la secretarul secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz-White, care l-a acuzat public de oportunism și i-a transmis lui Dacian Cioloș pe toate căile posibile că va fi tratat ca un adversar politic. Mai găsim și în trecut exemple de atacuri reciproce între fostul premier și liberali, dar acum s-a intrat într-o etapă cu totul nouă.

Pe măsură ce Dacian Cioloș face pași către candidatura la prezidențiale și pe măsură ce USR și PLUS se apropie de formarea alianței electorale, nervozitatea crește exponențial la Cotroceni și la PNL. Președintele Klaus Iohannis vede în Cioloș un adversar care i-ar putea periclita șansele. Liberalii își simt la rândul lor amenințată poziția de principal partid de opoziție. Dacă USR și PLUS vor scoate, într-adevăr, un scor bun la europarlamentare, ar putea genera emulația și entuziasmul necesare pentru a propulsa noua alianță drept prima forță de opoziție.

Prin urmare, Klaus Iohannis și PNL au tot interesul să împiedice apariția unor concurenți puternici pe dreapta, atât la europarlamentare, cât și la prezidențiale, miza pe termen lung fiind parlamentarele din 2020, adică guvernarea. Dar totul începe acum: tonul va fi dat de scorul la europarlamentare, prima bătălie cu miză mare fiind prezidențialele de la sfârșitul anului.

Este posibil ca o serie de atacuri dure lansate împotriva lui Dacian Cioloș în ultimele luni să-și aibă originea aici, în această competiție pe culoarul dreptei între candidați și partide, dar acest lucru nu poate fi dovedit. Deocamdată atmosfera nu s-a încins foarte tare, dare este de așteptat ca temperatura să crească pe măsură ce avansăm în campania electorală.

Cel mai înțelept lucru pe care l-ar putea face atât Cioloș, cât și președintele Iohannis ar fi să se abțină de la noi atacuri reciproce, cel puțin până la europarlamentare, când se vor lămuri mai bine cum stă fiecare și dacă vehiculele lor electorale funcționează conform planului. Sigur, tentația fiecăruia este să-i ia fața adversarului furând startul, punându-i celuilalt piedică în plin avânt sau aruncându-i o mână de nisip în motor. Odată intrați în spirala atacurilor, nu vor mai ieși curând din ea.

Un război de uzură între Iohannis și Cioloș fragmentează dreapta, generează confuzie și demobilizare din moment ce opoziția se arată incapabilă să treacă, în astfel de momente dramatice pentru România, peste propriile ambiții și orgolii. Din acest motiv sunt tot mai convins că undeva imediat după europarlamentare, pe baza rezultatelor și sondajelor, mișcarea anti-PSD ar trebui să defileze cu un candidat unic la prezidențiale, că el se va numi Iohannis sau Cioloș.

Ideea că fiecare candidat luat în parte are capacitatea de mobiliza anumite zone din electorat și că luați împreună ar putea aduna mai multe voturi pe care le-ar canaliza în turul doi către câștigător nu cred că funcționează.

De pildă, când a avut mai mulți candidați la prezidențiale, mișcarea anti-PSD a pierdut (vezi momentul 2000, cu candidatura lui Stolojan și Isărescu). Când mișcarea anti-PSD, ca să nu-i mai zicem în mod discutabil dreapta, a avut un singur candidat, a câștigat (vezi momentul 2004, alianța DA, Băsescu).

Cred că riscul de canibalizare și de distrugere reciprocă este mult mai mare dacă vom avea doi candidați la prezidențiale din partea mișcării anti-PSD sprijiniți de două grupări politice aflate la rândul lor în competiție.

De această situație ar profita din plin PSD, care ar exploata la maxim atacurile reciproce inevitabile dintre Cioloș și Iohannis. Dacă vă uitați mai atent, veți observa cum PSD încearcă de pe acum să amplifice pe cât posibil rivalitatea dintre președinte și fostul său premier. Nu întâmplător, în sondajele și evaluările PSD, partidul lui Cioloș iese mult mai bine decât în măsurătorile efectuate de liberali. Plus comportamentul Antenei 3, care prin atacuri virulente radicalizează în mod conștient electoratul lui Cioloș. E un joc mai subtil și poate mai greu de înțeles, dar eficient.

Prin urmare, armistițiu până după europarlamentare și decizie pragmatică, oricât ar fi de dureroasă după. Este singura soluție rațională, altfel șansele PSD de a cuceri inclusiv funcția de președinte, ultima redută cu adevărat importantă, sporesc pe mâna opoziției. Dacă nu reușesc să pună interesele generale deasupra ambițiilor personale în astfel de momente dificile pentru toți, istoria îi va consemna ca niște oameni mici, complici la distrugerea țării de către un grup de infractori care au capturat statul și au luat un popor întreg prizonier.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

54 comentarii

  1. Sau mai marim ciolanul, sau mai rarim câinii…

  2. *USR și PLUS se apropie de formarea alianței electorale. Voi ati pus ALDE acolo

    • Ai fost primu’ 😀

    • Excelent articol , felicitari domnule Tapalaga ! Cine are ochi , SA VADA , cine are urechi , SA AUDA ! Pana la europarlamentare , CIOCU MIC , dupa europarlamentare se clarifica situatia si fiecare isi cantareste sansele in functie de voturilor primite . N-are rost sa-si dea la gioale si sa se macine reciproc bulversand electoratul spre satisfactia ciumei rosii , sa lasam urnele sa vorbeasca la sfarsitul lunii mai 2019 , se impune tratarea cu maturitate a acestei probleme extrem de importante . Alegerile prezidentiale sunt in noiembrie , au timp aproape 6 luni sa reflecteze si sa stabileasca cine trebuie sa cedeze si sa-l sprijine pe cel mai bine cotat . Daca nu procedeaza in maniera asta , hales bules de opozitia din Romania ! ABSOLUT CORECT : ARMISTITIU SI DECIZIE PRAGMATICA !

  3. Nici o grijă PNL- USR- Plus sunt prea pline de idioți că să se unească și rezultatul e previzibil.

    • USR s-ar putea uni cu PLUS, dar PNL nu se va uni cu nimeni.

      PNL n-a exclus mizeriile umane care furau cot la cot cu PSD. Au si cativa membri capabili, e adevarat, dar ii trag inapoi cacatii din aripa ticaloasa a lui Crin, de care nu se atinge nimeni.

      Sincer, nu-mi pasa de PNL, voi vota USR de fiecare data, euro, locale, parlamentare.

      Si daca va candida Ciolos la prezidentiale, il voi vota.

    • Traiane, mare adevar ai grait. Trist este ca in an electoral au ajuns romanii sa aleaga intre hoti si idioti. Nici nu stiu cum ii mai putin rau …vrem sa ne fure (indirect desigur) multinationalele si sa fim presul intereselor straine, sau vrem sa ne fure coruptii din PSD? Vrem sa fim caprele corporatistilor sau caprele lui Toni Grebla:)) Important este dragilor sa cheltuitim Romaneste: cumparati de la producatori locali, nu de la hipermarketuri franceze sau nemtesti, cumparati branduri romanesti, mancati romaneste, folositi banci romanesti, cumparati masini romanesti, si exportati (software, forta de munca, productie) cat mai scump posibil! Iar ca sa exportam scump trebuie sa ne facem branding de tara, sa ne laudam tara, sa ne laudam oamenii, sa ne laudam produsele, sa fim Romani si sa fim patrioti, si sa nu ne mai autocriticam in extern, indiferent de circumstante. Problemele se rezolva intern, intre noi, prin vot, democratic, nu prin pâră către cei care ne considera o piata de desfacere, o oportunitate comerciala si o forta de munca ieftina.

    • Mai portocala, mai ca ti-as fi dat credit, dar ai venit cu vrajeala-concluzie pe final, si-ai rupt-o-n fericire, mai postacule. Cu toate astea, ceva, ceva rational tot e prin mesajul tau, ceea ce arata ca pana si cu postacii putem sa discutam idei pe G4, asta democratie, in loc sa te injur. Ai uitat de un singur lucru : distrugerea sistematica a justitiei, MCV, Greco, UE. Nu merge nimic fara astea, iar daca-s astea, nu e psd-alde-draknea, si posibil nici udmr, chiar daca dau ei semne ca se sucesc.

    • In articol tot scrie de PNL, dar tot ce citeam este USL2. PNL trebuie doar sa fie roata de rezerva pentru voturi, „UDMR”-ul opozitiei, in rest, ignorat in tot. Singurii capabili sa faca ceva sunt USR-PLUS. As prefera Prezidentialele si Europarlamentarele as aiba accent PLUS-atic, iar tot ce inseamna Parlament/Guvern/Senat/Primarie sa fie la USR.

      Cea mai mare problema in aceasta ecuatie este majoritatea parlamentara. Pentru asta este imperativ sa treaca #FaraPenali sa se mai subtieze PSD-ul. Dar nenorocitii nu vor sa demareze proiectul ca stiu ca vor zbura peste noapte din locurile caldute. Mafioti si atat.

      USR sa nu va dati batuti!! Sunteti singura noastra salvare!

    • romania e plina de fraieri: ciolos se crede macrou, dar de-abia face 5% la proba practica, de unde ne putem intreba care este roul lui de facto…tot inainte, tovarasi, noua victorie p$d in 2020 este INEVITABILA cu voi!

  4. Nu va mai certati intre voi, in 20-20 veti avea fiecare procente cat sa nu puteti duce, ca doar procentele PSD-ului nu vor merge la vreun partid Alba-ca-Zapada aparut peste noapte…!

  5. Atunci cand realmente putea inclina balanta in favoarea dreptei, Ciolos a stat deoparte, oricat au tras de el PNL sau USR. Ce a iesit vedem cu totii. Acum reapare cu partid separat si creeaza acest razboi de uzura care ghici cui foloseste… In stilul asta nu mai scapam in veci de ciuma rosie!

    • Va veni oare vremea aia cand romanii vor aprecia o persoana care-si respecta angajamentul luat chiar si atunci cand nu-i convine? Asta se numeste cuvant de onoare, undeva.
      Nici nu avem nevoie de dusmani, fiindca ne demolam si singuri.
      Conditia cu care a fost acceptat guvernul Ciolos a fost chiar asta: sa nu se angajeze in politica, deoarece din pozitia de sef al guvernului ar fi putut influenta alegerile in favoarea sa – macar ar fi fost acuzat de asta – pesedistii stiu cum se face. Ce ar mai fi triumfat atunci pesedragnea!!!
      Acum ii gasiesc unii nod in papura, dar tot cu efectul pro-psd. Tot asa putem sa presupunem ca in cazul asta pesedragnea ar fi mobilizat inca de doua ori pe atatia votanti cati ar fi adus Ciolos din electoratul „spalat” si destul de subtire, de altfel.
      Sa fim seriosi, nu Ciolos i-a dezbinat pe cei de la USR, ba chiar din cauza ca s-a pus problema sa se ralieze el la USR s-a suparat Nicusor si a zis ca-si ia jucariile si pleaca daca se pune problema sa-i conteste cineva intaietatea .

  6. „Plus comportamentul Antenei 3, care prin atacuri virulente radicalizează în mod conștient electoratul lui Cioloș. E un joc mai subtil și poate mai greu de înțeles, dar eficient.”
    – Ma consideram expert in observarea procedeelor de manipulare folosite de haita de manipulatori mercenari de la A3. La asta insa nu ma gandisem. Intr-adevar, un procedeu ingenios. Recunosc inca o data: haita de la A3 e formata din mari profesionisti ai manipularii si isi merita salariile uriase cu care-i plateste Felix. PLus „morsa competenta” care de mult timp tot insista ca Ciolos va castiga alegerile in fata lui Iohannis.

    • Ce faci, mai ciobane, te-ai sucit? Nu-i frumos, pana si tu-l lasi pe tatuku’ vost’?

    • Și zii așa, ciobane, te considerai „expert”? Eu te consideram doar prost. Și văd că nu m-am înșelat.

  7. Sper ca Dumnezeu sa le dea liderilor opozitiei mintea cea de pe urma.

  8. Excelent articol , felicitari domnule Tapalaga ! Cine are ochi , SA VADA , cine are urechi , SA AUDA ! Pana la europarlamentare , CIOCU MIC , dupa europarlamentare se clarifica situatia si fiecare isi cantareste sansele in functie de voturilor primite . N-are rost sa-si dea la gioale si sa se macine reciproc bulversand electoratul spre satisfactia ciumei rosii , sa lasam urnele sa vorbeasca la sfarsitul lunii mai 2019 , se impune tratarea cu maturitate a acestei probleme extrem de importante . Alegerile prezidentiale sunt in noiembrie , au timp aproape 6 luni sa reflecteze si sa stabileasca cine trebuie sa cedeze si sa-l sprijine pe cel mai bine cotat . Daca nu procedeaza in maniera asta , hales bules de opozitia din Romania ! ABSOLUT CORECT : ARMISTITIU SI DECIZIE PRAGMATICA !

  9. SUnt de acord e foarte intelept sa fie candidat unic al opozitiei UNITe la prezidentiale ca sa fie alegerea clara.
    Eu zic tot Iohannis.
    Dupa aia Ciolos poate sa fie prim-ministru.

    • Semnalul de alarma tras de Tapalaga este binevenit. TOATE partidele care formeaza actuala opozitie au o raspundere imensa fata de romani. Este momentul sa lase la o parte orgoliile exacerbate si sa colaboreze pentru a darama alianta psd – alde – udmr. ACUM ORI NICIODATA !
      Acum, mai mult ca oricand este nevoie de unitatea dreptei, cu atat mai mult cu cat cea mai mare parte din media (latrinele, rtv, b1, tvr) ii sunt ostile. Acum partidele din opozitie pot sa-si dovedeasca inteligenta si abilitatea politica si sa negocieze o alianta bazata pe valorile commune.
      Daca impartasesc aceleasi valori privind Justitia, statul de drept, democratia, economia de piata, numai niste orgolii stupide ar putea sa-i impiedice sa colaboreze intr-o alianta solida.

  10. Asta e rolul PLUS, sa sparga opozitia si sa-l sape pe Iohannis la alegeri. Mare filozofie.

  11. Vin ai noștri, pleacă ai noștri…

  12. Problema e ca PNL se considera indreptatit la pozitia de lider al dreptei, desi nu prea are motive, in afara de niste procente mostenite si care refuza sa creasca semnificativ. Nu s-a reformat, vine tot cu aceleasi figuri in mare parte compromise, vine cu bagajul uselist si cu un numar mare de personaje care, mai mult sau mai putin vizibil, ar vrea de fapt ca manevrele PSD in zona justitiei sa reuseasca. In acesti ultimi doi ani opozitia PNL fata de ce a facut PSD a fost inconsistenta, cu rare momente de realism si cu semne sporadice de inadecvare (gen reactivarea lui Crin etc).
    USR si PLUS mizeaza exact pe aceasta zona de electorat care nu reuseste sa vada in PNL o opozitie autentica si care isi doreste sa vada partide care promoveaza meritocratia si competenta. Insa exact acest electorat va taxa dur orice subordonare fata de PNL.

    • Radu, nu l-a reactivat nimeni din PNL pe antonescu, cumatrul s-a reactivat singur, ca s-a cam terminat malaiul, si ce si-a zis el, nu i-ar strica o sinecura buna la Bruxelles. Antonescu minte cand spune ca a fost invitat pe lista PNL la europarlamentare, este fake-news. Orban stie foarte bine ca PNL pierde rau daca apare antonescu pe lista, nici blaga nu e dorit, dar sunt obraznici amandoi, antonescu nu va fi sigur, dar n-au scapat sa i-o puna pe valean. Eu cred ca vor pregati o surpriza ce tine de justitie pe lista scurta de europarlamentare.

  13. In loc de lozinci goale poate ne spune Ciolos si cum va face sa „redea consistență mandatului președintelui”.
    Un candidat unic al opozitiei, cel mai bine plasat in sondaje, e solutia. Nu imprastierea votului opoitiei.

    • Consistența mandatului o poate da, asa cum a si spus dar vad ca domnul Tapalaga nu precizează, prin revizuirea actualei Constituții. A spus de mai multe ori ca dupa ce castiga alegerile din 2020, primul lucru oe care-l face va fi modificarea actualri Constitutii

  14. Cea mai buna varianta ar fi :
    – o alianta USL-PLUS si stabilirea listelor comune, Ciolos fiind candidatul nr.1
    – PNL sustine pe Iohannis drept candidat la presedintie
    – alianta electorala PNL + (USR-PLUS) , asta dupa europarlamentare , cu obiective :
    – PNL il dă pe Iohannis presedinte
    – USR-PLUS il da pe Ciolos prim ministru

    Este varianta cea mai fezabila, avand in vedere ca:
    – USR si PLUS nu au un candidat serios la presedintie
    – PNL nu are candidat serios la PM (L. Orban e totusi modest)

    • Asta ar fi idealul!
      Insa mindriile prostesti, frustrarile din copilarie sau poate frica de a cistiga alegerile ii va impiedice sa realizeze aceasta asociere. Si noi raminem cu speranta.

    • Pentru a scoate oamenii din case in ziua alegerilor si a-i atrage la urne, trebuie sa le dai o speranta cu sanse mari de infaptuire. Trebuie sa vii cu un proiect politic viabil, care sa „miste” publicul. La prezidentiale, acest proiect ar fi purtat de un candidat comun asumat de o alianta a tuturor fortelor relevante din zona de centru si de dreapta.

      Varianta lui Mircius ar fi intr-adevar foarte buna.

    • Cea mai buna solutie

  15. Nu reiese de nicaieri, citind articolul, ca e un razboi de uzura dus de presedinte.
    Faptul ca e candidat sustinut de PNL nu inseamna ca ce face PNL i se poate imputa lui direct.
    Da, e un razboi, dar e al PNL contra … PNL.
    Cam ce-a facut desteptul de Predoiu refuzand sa sustina candidatul USR la locale in Bucuresti.
    Gen: pieptul in fata, barbia in sus, coloana dreapta, si repeta dupa mine: acum chiar ca-s f..t !
    Iohanis oricum ia al doilea mandat pentru ca inclusiv PSD-ului ii convine sa castige mai degraba Iohanis decat Ciolos.
    In schimb de PNL mi-e sincer mila la urmatoarele alegeri parlamentare.
    Cu cobzarul Orban care abia scoate din an in pasti cate o replica din 4-5 cuvinte …

  16. Ciolos va fi urmatorul presedinte al Romaniei dupa
    cel de-al doilea mandat al lui Iohannis.Din pacate nu cred ca USR si PLUS vor depasi vreodata cu mult procentele din prezent pentru ca e prostime multa in Romania si prostimea voteaza!

  17. ”trebuie să redăm consistență mandatului președintelui”
    Nu pot ști ce a avut în minte Ciloș când a spus asta, dar cel mai probabil e să se fi referit la o reformă constituțională, în sensul de a reda funcției ceea ce a pierdut în urma deciziilor CCR prin care se urmărește transformarea președintelui într-un notar care trebuie să formalizeze decizia guvernului (și acest gen de decizii din păcate e foarte posibil să continue – revocarea și numirea șefilor DNA și PG, numirea membrilor Guvernului etc). Așadar eu, cel puțin, nu văd acea afirmație ca pe un atac la adresa lui Iohanis.

    Altfel, cu totul de acord cu articolul (mulțumesc Tăpălagă!) și sper ca acest gen de mesaje să fie răspândite cât mai mult în lunile următoare. Am remarcat și eu tendința asta aiurea a celor anti PSD de a se ciurui între ei când e evident că trebuie să-și armonizeze acțiunile având un dușman comun, cel al țării – și unul foarte greu de răpus având rădăcini adânci și răspândite peste tot.

  18. Foarte intelept articol.
    Romanii sunt usor de dezbinat, au dovedit-o atat in timpurile trecute cat si in istoria recenta.
    Ambitiile si orgoliile personale sunt mai presus decat scopul comun.
    Daca nici pt alegerile europarlamentare opozitia nu reuseste sa-si tina sabiile in teaca si sa nu-si raneasca camaradul care militeaza pt aceeasi cauza (redresarea Romaniei si reintoarcerea spre valorile europene), inseamna ca romanii isi merita soarta si n-are rost sa mai duca batalii pt statul de drept s a m d pt ca ar fi ridicoli

  19. Ce rost are agitatia asta inainte de europarlamentare? Parca ati innebunit cu totii. Sau sunteti toti vanduti PSD-ului si nu va dati seama de consecinte.

  20. Am impresia ca, de data asta, autorul Tapalaga o cam trage de par.
    In aproape fiecare interventie publica, Ciolos a specificat ca o noua majoritate politica trebuie sa repare neaparat toate daunele pe care PSD le-a adus justitiei si presedintiei prin asaltul sustinut si furibund asupra legilor.
    Acum, dintr-o data, lui Tapalaga i se pare ca Ciolos il ataca pe Johannis.
    Deh, nu e prima data si probabil nici ultima cand Tapalaga este cam tapalagos …. (iertat sa-mi fie jocul de cuvinte)

    • Lana, eeee, lasa-l si pe Ciolos, ca putea sa dea semnal pe justitie si fara sa se lege explicit de presedintie, sincera sa fiu, chiar nu vad rostul pentru care a atins acest subiect, decat daca are vreun gand. La propriu sa aiba vreun gand, n-are sanse, si-atunci de ce a spus asta? Ca sa starneasca vreo zanzanie? Pai, a starnit-o. Si crede-ma, Ciolos nu este impulsiv, nici imprudent.

    • Așa am înțeles și eu. Cioloș vrea să dea consistență rolului de președinte prin refacerea atribuțiilor acestuia. Nu e nicicum un atac.

  21. Dacă îmi aduc bine aminte d. Cioloș a fost ridicat la poziția de prim ministru de actualul președinte. O minimă morală l-ar obliga să fie mai ponderat când se referă la d. Președinte. Vă înșelați dacă chiar credeți că d. Cioloș sau un alt politician de la USR au vreo șansă la alegerile prezidențiale. Trebuie să se ia în considerare că PNL are bazinul lui electoral stabil, probat în ani de zile, alcătuit din persoane care votează politic și nu după cum bate vântul. Deși d. Iohannis este atacat atât de PSD cât și de mulți „politologi” și comentatori de presă (inclusiv aici, chiar de d. Tapalagă, și la DIGI 24) este singura persoană care are și forța și capacitatea intelectuală să câștige. Cele două partide citate aici sunt încă în faza copilăriei politice.

  22. Opozitia trebuie sa se inteleaga, sa nu se antreneze in divergente generate de indivizi inclusi in partide care saboteaza unitatea. Un singur candidat la presedentie si majoritate in parlament , fara udmr, trebuie sa fie obiectivul opozitiei, daca vrea sa repare tara, si sa fie votati de majoritatea romanilor, care n-au iesit pana acum la vot.

    • Aveti dreptate!
      Daca se razboiesc intre ei vor pierde toti cei care-si pun nadejdea in dreapta romaneasca.
      Dacian Ciolos ar trebui sa nu se ma afiseze saui asocieze cu oameni cu trecut obscur gen Iordache Adrian, notar Iulia Iordache fiica comunistului Bugaru Constantin.
      Presedintele Iohannis ar trebui sa fie mai implicat si sa coaguleze dreapta romaneasca.

  23. Aveti dreptate!
    Daca se razboiesc intre ei vor pierde toti cei care-si pun nadejdea in dreapta romaneasca.
    Dacian Ciolos ar trebui sa nu se ma afiseze saui asocieze cu oameni cu trecut obscur gen Iordache Adrian, notar Iulia Iordache fiica comunistului Bugaru Constantin.
    Presedintele Iohanis ar trebui sa fie mai implicat si sa coaguleze dreapta romaneasca.

  24. Aveti dreptate!
    Daca se razboiesc intre ei vor pierde toti cei care-si pun nadejdea in dreapta romaneasca.
    Dacian Ciolos ar trebui sa nu se ma afiseze saui asocieze cu oameni cu trecut obscur gen Iordache Adrian, notar Iulia Iordache fiica comunistului Bugaru Constantin.
    Presedintele Iohannis ar trebui sa fie mai implicat si sa coaguleze dreapta romaneasca.

  25. Sa ne înțelegem totuși domnul Tapalaga PLUS și USR sunt partide stângist progresiste (comunistoide din punctul meu de vedere) la nivel declarativ și doctrinar…. analizați măsurile guvernului Cioloș.
    Apoi sa nu uitam complicitatea lui Cioloș cu PSD pentru a putea guverna sa nu uitam ca guvernarea fără nerv a lui Cioloș și fără a se opune PSD a propulsat pe Dragnea și PSD pe primul loc la alegeri.
    PNL cel puțin încerca sa fie de dreapta și chiar are oameni de dreapta autentici astfel nu putem spune ca sa se unească dreapta pentru ca tovarășul Bârna și tovarășul Cilos își trag rădăcinile doctrinare din marxism comunism

    • @Un om de dreapta

      Domnule, ori esti psd ist ori manipulezi.
      De unde scoti gogomaniile astea? USR si PLUS partide de stanga, Barna si Ciolos marxisti, comunisti, iar Ciolos l-a ajutat pe dragnea ? Te-ai gandit mult pana sa fabrici traznaia ?

    • Omule ” de dreapta ”, de ce aburesti lumea invelind ciocolata marmotei ? Ne lasi cu fitele astea cand pe stanga , cand pe dreapta ? Romania are nevoie de OAMENI COMPETENTI , CORECTI SI CINSTITI , BINE PREGATITI PROFESIONAL SI PROGRESISTI , nu de ideologii si doctrine iluzorii . In conditiile actuale , trebuie sa te adaptezi din mers pulsului si trendului spre care se indreapta lumea , sa fi in pas cu noile cerinte si suficient de competitiv , altfel , ramai de caruta balmajind psalmi si principii doctrinare perimate ce nu au fundament si relevanta in realitatile prezentului . Un politician adevarat trebuie sa-si slujeasca poporul cu cinste si demnitate , atent la schimbarile inerente ce survin in situatia socio-politica si economica interna si internationala , nu sa doarma-n cizme , dupa ce a fost inclus pe lista cu spaga sau nepotism , cantonat in regulile unei cartulii de stanga sau dreapta . Rezisti in competitia acerba europeana si mondiala numai daca esti un jucator iscusit , in caz contrar ramai la periferie si spargi seminte . A trecut vremea si ne-am saturat de cei ce freaca ridichea de pomana prin sediile partidelor si tocesc inutil fotoliile asezate in stanga sau dreapta salii unde se tin sedintele Camerei Deputatilor sau Senatului . Avem nevoie de oameni activi , de teren , ce merg la firul ierbii , implicati direct pentru a sprijini si lumina societatea romaneasca , nu de marionete analfabete cu diplome obtinute pe oua la universitati fantoma , scamatori ce -si aroga pretentii de Mahatma si parinti ai natiunii , a trecut vremea fentagiilor ce-si ascund incompetenta sub titulaturi pompoase . La ce bun ca esti de stanga sau de dreapta daca esti nul si o pacoste pentru societate ? Masuri de stanga luate de dreapta , masuri de dreapta luate de stanga NU CONTEAZA , important este sa fie benefice pentru poporul tau care te-a investit cu incredere sa-l reprezinti ?

    • @Stanga-Dreapta-Stop pe frana
      Stimabile tocmai te contrazici cand afirmi ca vrei ca politicienii sa fie „PROGRESISTI ” asta inseamna implicit de stanga.
      Sigur ca intre PSD si USR e preferabil USR doar ca personal nu cred ca politica stangist progresista este benefica pe termen lung…. sigur esti liber sa votezi cu cine vrei doar ca ce nu inteleg eu la progresisti de ce atata rigiditate si intoleranta. Cine e progresist e bun restul nu conteaza e retrograd si apartine trecutului… ei bine eu nu iti impartasesc opiniile.
      Nu cred ca social-progresismul aduce stabilitate pe termen mediu si lung, pe cand politicile economice de dreapta cred ca reprezinta pot aduce stabilitate pe termen mediu si lung.

      @Sonia
      Uita-te la guvernarea Ciolos la masurile luate si vei vedea ca pur si simplu sunt masuri progresiste stangiste.
      Uita-te la declaratiile lui Dan Barna si la declaratiile doctrinare ale USR si vei vedea ca sunt social-progresisti.
      Daca vor intra in parlamentul european atat PLUS cat si USR for face parte din PSE (grupul progresist-socialistilor europeni).

      @Dan Tapalaga: Cred ca ideea de a se uni opozitia ca sa scoata PSD de la guvernare e buna, dar nu pot fi deacord ca tot ce e anti-psd in tara asta e de dreapta. Ca se poate face o coalitie mai larga care sa includa si partide de stanga si de dreapta ca sa invinga PSD e oportun si de dorit, dar sa nu ne amagim ca ar fi o coalitie de dreapta.

  26. Dacian Ciolos nu l-a criticat pe Președinte ci golirea de atribuții a functiei. Adică ceea ce a făcut PSD. Nu cred si nu ar trebui ca domnul Ciolos sa candideze împotriva Președintelui.

    • Omule de dreapta , de unde ai scos-o p-asta ca progresul apartine stangii ? Matale esti pus pe harta cu nazbatiile astea ?

  27. pnl are prea multi uslisti.
    ciolos si compania sunt neconvingatori.
    optiuni de vot mai bune decat usr si iohannis nu vad.