G4Media.ro

Pericolele injectării cu botox sau acid hailuronic în cabinete neautorizate / De…

sursa foto: Unsplash/ Sam Moghadam Kamseh

Pericolele injectării cu botox sau acid hailuronic în cabinete neautorizate / De la botulism la HIV / Botoxul contrafăcut este tot mai popular pe piață

De la botulism la HIV, poveștile de groază legate de tratamentele cosmetice minim invazive au ajuns în centrul atenției, deoarece consumatorii au apelat la practicieni fără licență, relatează BoF. În martie, Departamentul de Sănătate din statul american Tennessee a primit rapoarte privind patru cazuri de otrăvire cu botulism, doi pacienți ajungând la terapie intensivă. Potrivit directorului medical al departamentului, Christine Thomas, care a spus că apelurile au venit „în decurs de două zile”, aceasta a fost prima dată când au fost primite relatări de la pacienți care și-au făcut recent injecții faciale cosmetice.

Departamentul a alertat instituțiile cu atribuții de control care au lansat o anchetă în mai multe state, în urma căreia s-a constatat că pacienților le fusese injectat Botox contrafăcut. Până în iulie, au existat cazuri în nouă state, cu un total de 17 persoane care au raportat intoxicații cu botulism din cauza produselor contrafăcute.

Cu toate acestea, creșterea numărului de practicieni neautorizați la prețuri reduse la domiciliu îngrijorează autoritățile, care au tras un semnal de alarmă în acest an cu privire la proceduri considerate în general sigure.

„Oamenii le doresc. Ei cred că este foarte benign, ‘Este doar Botox. Este doar un pic de umplutură. Ce ar putea merge prost?’”, a declarat Dr. Sachin M. Shridharani, un chirurg plastician din New York.

Acesta a declarat că s-a confruntat cu cazuri grave de pacienți care au venit să ceară ajutor pentru proceduri ratate pe care le-au făcut din surse nesigure. O femeie a avut nevoie să i se îndepărteze o parte din buză după ce țesutul a murit în urma unui tratament de umplere a buzelor efectuat de un operator necalificat, în timp ce pielea nasului unei alte femei s-a necrozat în urma unui tratament de umplere.

„Descoperim o explozie a numărului de proceduri executate de către clinicieni necalificați sau nonclinicieni”, a adăugat el. „Există efecte adverse grave și ramificații ale acestor proceduri, dar oamenii fie nu le cunosc, fie cred că sunt atât de limitate, fie consideră că este mai puțin probabil să apară, și își doresc atât de mult acest lucru încât îl vor face și speră că totul va fi bine.”

În timp ce pericolele unei operații estetice ratate sunt cunoscute publicului de zeci de ani, riscul pe care îl prezintă injectarea de la surse necalificate abia acum începe să atragă atenția.

Societatea Americană a Chirurgilor Plastici relatează că procedurile minim invazive, care includ botox și acid hialuronic, au crescut cu 7 procente anul anul trecut, cu peste 25 milioane de proceduri efectuate în 2023. Injecțiile cu neuromodulatori au crescut cu 9 %, ajungând la 9,4 milioane.

Recent, autoritățile de reglementare din Statele Unite și-au intensificat supravegherea procedurilor cosmetice minim invazive, ca răspuns la creșterea semnificativă a cererii și a numărului de spa-uri medspa care oferă tratamente precum Botox și filler. Aceste proceduri, care erau rezervate în trecut cabinetelor medicale, sunt acum disponibile într-un cadru estetic mai plăcut și accesibil, ceea ce a dus la normalizarea și popularizarea lor în rândul consumatorilor.

Cu toate acestea, apariția unor incidente alarmante, cum ar fi infectarea cu HIV a patru persoane după o procedură de microneedling la un medspa neautorizat, a atras atenția asupra riscurilor implicate. Medicii și autoritățile de sănătate subliniază că, deși aceste proceduri sunt minim invazive, riscurile nu trebuie subestimate, mai ales când sunt realizate în afara unui cadru medical reglementat.

Într-un context de creștere a cererii și al transparenței în rândul influențelor și celebrităților care promovează aceste tratamente, consumatorii sunt încurajați să fie extrem de atenți și să verifice cu rigurozitate licențele și autenticitatea produselor. Allergan, producătorul Botox, a luat măsuri pentru a combate problema produselor contrafăcute și a oferit ghiduri pentru verificarea acestora, iar specialiștii speră ca aceste eforturi să contribuie la o mai bună informare și siguranță a consumatorilor.

Au fost semnalate astfel de cazuri și în România. În mai 2023 o tânără din București a fost reținută după ce a injectat mai multor femei acid hailuronic în buze, acestea urmând să ajungă la spital cu complicații, conform Știrile Pro Tv. Aceasta nu avea studii în acest sens și efectua procedurile chiar în apartamentul său. Ba mai mult, în atenția medicilor a ajuns și ea pentru că a încercat să își efectueze singură procedura de augmentare a buzelor.

O altă femeie este bănuita din 2022 că ar fi desfășurat acte specifice profesiei de medic plastician/estetician sau dermatolog, pentru cel puțin 20 de femei, constând în injectări cu acid hialuronic, precum și alte proceduri, la un sediu fără autorizație sanitară de funcționare din Capitală, cât și la un sediu din județul Constanța.

Fenomenul de injectare cu botox sau acid hailuronic în mod ilegal a luat amploare și în România, aceste proceduri fiind regăsite la majoritatea saloanelor de înfrumusețare, dar nu întotdeauna realizate de medici esteticieni licențiați.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...