G4Media.ro

Pericolul burnout-ului de acasă: Parlamentul European cere o lege care să le…

sursa foto: Pexels

Pericolul burnout-ului de acasă: Parlamentul European cere o lege care să le permită angajaților care lucrează online să se deconecteze de la muncă în afara programului de lucru fără să fie penalizați

Parlamentul European cere Comisiei Europene să promoveze un act legislativ care să garanteze angajaților dreptul de a se deconecta digital de la lucru fără repercusiuni negative, potrivit unui comunicat. Inițiativa europarlamentarilor vine pe fondul creșterii ponderii muncii de la distanță în pandemie, dublată de pericolul depresiei și epuizării (burnout).

Legislația cerută de eurodeputați ar mai trebui să stabilească cerințe minime pentru munca de la distanță și să clarifice condițiile de muncă, orele de lucru și perioadele de odihnă. Inițiativa legislativă a Parlamentului a fost adoptată cu o largă majoritate – 472 voturi pentru, 126 împotrivă și 83 abțineri.

Potrivit eurodeputaților, utilizarea pe scară tot mai largă a instrumentelor digitale în scopuri profesionale a dus la apariția unei culturi de a fi „conectați în permanență”. Acest lucru are un impact negativ asupra echilibrului dintre viața profesională și cea privată a angajaților. Munca de acasă a fost esențială pentru a proteja anumite locuri de muncă și companii în timpul crizei generate de COVID-19. Totuși, efectele combinate ale unui program de lucru prelungit și ale unor exigențe mai mari au condus la creșterea numărului de cazuri de anxietate, depresie, epuizare și de alte probleme legate de sănătatea fizică și mentală.

Eurodeputații consideră că dreptul de a se deconecta este un drept fundamental, care le permite lucrătorilor să nu se ocupe de sarcinile de serviciu în afara orelor de muncă, fie că e vorba de telefoane, corespondență electronică sau alte forme de comunicare digitală. Acest lucru se aplică inclusiv vacanțelor și altor forme de concediu. Statele membre sunt încurajate să ia toate măsurile necesare pentru a le permite lucrătorilor să își exercite acest drept, inclusiv prin acorduri colective între partenerii sociali. Statele trebuie să garanteze că lucrătorii nu vor fi supuși discriminării, criticilor, concedierii sau altor măsuri nefavorabile din partea angajatorilor.

Raportorul Alex Agius Saliba (S&D, Malta) a declarat în urma votului: „Nu putem abandona milioane de lucrători europeni care sunt epuizați de presiunea de a fi mereu disponibili și de ore de lucru prea lungi. Acum este momentul să le stăm alături și să le oferim ceea ce merită: dreptul de a se deconecta. Acest lucru este vital pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Este timpul să actualizăm drepturile lucrătorilor astfel încât să corespundă noilor realități ale erei digitale.”

Context. De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, ponderea muncii la distanță a crescut cu aproape 30%. Se preconizează că cifra va rămâne ridicată sau chiar va crește pe viitor. Cercetările Eurofound indică o probabilitate de peste două ori mai mare ca persoanele care lucrează în mod obișnuit de acasă să lucreze în plus față de cele maximum 48 de ore săptămânale prevăzute, comparativ cu persoanele care lucrează în spațiile de lucru ale angajatorilor. Aproape 30% dintre persoanele care lucrează de acasă declară că lucrează și în timpul liber, zilnic sau de mai multe ori pe săptămână, comparativ cu sub 5% din lucrătorii care-și desfășoară activitatea la birou.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Da, da, vrem conturi la Steam, Origin, Epi, OnePlay, și Uplay.
    Daca se poate și conturi nelimitate la Netflix, Max, Hulu, Prime, iTunes și Microsoft Store.

  2. Burnout ???? Ce naiba o mai fi și asta? Dece monșer lucrezi la alterarea limbii romîne? Vrei neapărat să arăți cititorilor, cât de „deștept” ești? Ei,eu îți spun că eși puțin cam deplasat. Vezi, am ocolit cuvântul care ți se potrivea mai bine.

  3. E o problemă pe care bugetarii din administraţie nu o vor avea niciodată. Eventual, scurtă la mână de la prea mult solitaire.